Štruklji z drobnjakom in skuto

Prvi letošnji drobnjak smo že porezali in iz njega lahko pripravimo drobnjakove štruklje. Uživamo jih lahko kot prilogo k mesnim jedem ali pa jih potresemo s sladkorjem in jih imamo za sladek del obroka.

Za pripravo štrukljev z drobnjakom in skuto po­trebujemo: za vlečeno testo: 300 g moke, 6 žlic mlačne vode, 1 žlico kisa, 3 žlice olja, 1 jajce, pol žličke soli; za nadev: 6 dl mleka, 60 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 300 g skute, 1 kislo smetano, 1 skodelico narezanega drobnjaka, 1 žličko soli.

Priprava testa: Moko presejemo v skledo ter jo osolimo. V mlačno vodo zlijemo kis ter vse skupaj prilijemo k moki. Dodamo 2 žlici olja in stepeno jajce ter vse skupaj zamesimo v testo. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo na pomokano površino ali v skledo. Premažemo ga z eno žlico olja, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo počivati 30 minut.

Priprava nadeva: Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj vkuhamo pšenični zdrob in pri zmanjšani temperaturi ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zdrob zgosti. Kuhan mlečni zdrob ohladimo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. V skuto vmešamo kislo smetano in rumenjake. Primešamo ohlajen mlečni zdrob in nato še narezan drobnjak. Nazadnje na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.

Spočito testo na pomokani površini še enkrat pregnetemo. Previdno ga razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove pred zavijanjem zapognemo navznoter. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v alufolijo ali v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Odstranimo jim alufolijo, jih narežemo ter postrežemo kot prilogo ali pa kot samostojno jed.

Nasvet: Vlečeno testo prerežemo na polovico in tako napravimo dva povaljka štrukljev. Take štruklje bomo lažje zavili v alufolijo ali kuhinjsko krpo in jih tako lažje skuhali. Če so štruklji debelejši, potrebujejo daljši čas kuhanja. Štruklje lahko skuhamo tudi nad paro. V tem primeru nam jih ni treba zavijati v alufolijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 6. maj 2007 / 07:00

Nedeljski `fuzbal´ je zakon

Tudi dež ni ovira, da ne bi brcali žoge. Vsako leto tudi tekma "stari proti mladim".

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 4. november 2015 / 12:29

To pa je kaki

Hiše Staneta Oblaka na Drulovki ni težko najti, saj lahko kakijevo drevo, ki se bohoti ob hiši, vidimo že z glavne ulice. Neverjetno, kako je drevo letos obrodilo.

Kronika / sreda, 4. november 2015 / 12:23

Motiv za uboj še ni znan, policija prosi za informacije

Uboj učitelja Pavla Zupana iz Nomenja tudi po letu dni še ni raziskan. Kriminalisti sicer domnevajo, da je žrtev storilca najverjetneje poznala. Kdo je bil moški, ki je pokojnega obiskal na dan uboja?...

Kranj / sreda, 4. november 2015 / 12:16

Blagoslovili Baragov vrtec

Na zadnji dan misijona je za celotno župnijo Kranj Šmartin sveto mašo s sklepnim nagovorom vodil kardinal Franc Rode, ki je blagoslovil tudi razširjeni Baragov vrtec, ki ga letos v petih oddelkih in p...

Medvode / sreda, 4. november 2015 / 12:04

Po fontani spet teče voda

Medvode – V preteklem tednu so bila končana dela pri obnovi fontane v krožišču Na klancu v Medvodah. Zgrajena je bila leta 2003, nemoteno pa je delovala le prvo leto. »Zaradi pogostih okvar, razpok...

Komenda / sreda, 4. november 2015 / 12:04

Proračun manjši za tretjino

Komenda – Komendski občinski svetniki so na zadnji seji po skrajšanem postopku sprejeli rebalans proračuna. Prihodke so znižali za tretjino z 9,8 na 6,6 milijona evrov, glavni razlog za znižanje pa...