Štruklji z drobnjakom in skuto

Prvi letošnji drobnjak smo že porezali in iz njega lahko pripravimo drobnjakove štruklje. Uživamo jih lahko kot prilogo k mesnim jedem ali pa jih potresemo s sladkorjem in jih imamo za sladek del obroka.

Za pripravo štrukljev z drobnjakom in skuto po­trebujemo: za vlečeno testo: 300 g moke, 6 žlic mlačne vode, 1 žlico kisa, 3 žlice olja, 1 jajce, pol žličke soli; za nadev: 6 dl mleka, 60 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 300 g skute, 1 kislo smetano, 1 skodelico narezanega drobnjaka, 1 žličko soli.

Priprava testa: Moko presejemo v skledo ter jo osolimo. V mlačno vodo zlijemo kis ter vse skupaj prilijemo k moki. Dodamo 2 žlici olja in stepeno jajce ter vse skupaj zamesimo v testo. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo na pomokano površino ali v skledo. Premažemo ga z eno žlico olja, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo počivati 30 minut.

Priprava nadeva: Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj vkuhamo pšenični zdrob in pri zmanjšani temperaturi ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zdrob zgosti. Kuhan mlečni zdrob ohladimo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. V skuto vmešamo kislo smetano in rumenjake. Primešamo ohlajen mlečni zdrob in nato še narezan drobnjak. Nazadnje na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.

Spočito testo na pomokani površini še enkrat pregnetemo. Previdno ga razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove pred zavijanjem zapognemo navznoter. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v alufolijo ali v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Odstranimo jim alufolijo, jih narežemo ter postrežemo kot prilogo ali pa kot samostojno jed.

Nasvet: Vlečeno testo prerežemo na polovico in tako napravimo dva povaljka štrukljev. Take štruklje bomo lažje zavili v alufolijo ali kuhinjsko krpo in jih tako lažje skuhali. Če so štruklji debelejši, potrebujejo daljši čas kuhanja. Štruklje lahko skuhamo tudi nad paro. V tem primeru nam jih ni treba zavijati v alufolijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Zgodaj ga je zastrupilo knjižničarstvo

Dr. Branko Berčič iz Škofje Loke, priznani literarni zgodovinar in bibliotekar, zaslužni profesor na ljubljanski univerzi, se je v svojem raziskovalnem in poklicnem življenju posvečal slovenski reform...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Ruska legenda v zasluženi pokoj

Po 41 letih bo ruski VAZ, bolj znan pod imenom Lada, iz proizvodnje umaknil legendarno limuzino, ki so jo leta 1970 predstavili z oznako 2101. Avtomobil, ki je bil izdelan na osnovi Fiata 124, so...

Kultura / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Za začetek odlični "solisti"

Loka bo v avgustu spet bogata z glasbenimi dogodki. Preteklo soboto smo si na gradu ogledali predstavo Solistika.

Prosti čas / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Plesni večeri v kamniški kavarni Veronika tudi v avgustu

V kavarni Veronika v Kamniku bodo že drugi mesec zapovrstjo organizirali plesne družabne večere. Ti bodo potekali ob koncu tedna v večernih urah. Ob lepem vremenu na vrtu, ob slabem pa v notranji...

Mularija / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Mednarodni folklorni festival

Pred dnevi se je Otroška folklorna skupina Breznica udeležila tradicionalnega dvanajstega mednarodnega festivala, ki je potekal v italijanski pokrajini Furlaniji. Mladi folklorniki so navdušili vse pr...

Prosti čas / četrtek, 11. avgust 2011 / 07:00

Vroče-hladno poletje

O nenavadnih vremenskih spremembah to poletje, ko smo priča tako vročinskim valom kot hudim ohladitvam, smo se pogovarjali z meteorologom Brankom Gregorčičem.