Štruklji z drobnjakom in skuto

Prvi letošnji drobnjak smo že porezali in iz njega lahko pripravimo drobnjakove štruklje. Uživamo jih lahko kot prilogo k mesnim jedem ali pa jih potresemo s sladkorjem in jih imamo za sladek del obroka.

Za pripravo štrukljev z drobnjakom in skuto po­trebujemo: za vlečeno testo: 300 g moke, 6 žlic mlačne vode, 1 žlico kisa, 3 žlice olja, 1 jajce, pol žličke soli; za nadev: 6 dl mleka, 60 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 300 g skute, 1 kislo smetano, 1 skodelico narezanega drobnjaka, 1 žličko soli.

Priprava testa: Moko presejemo v skledo ter jo osolimo. V mlačno vodo zlijemo kis ter vse skupaj prilijemo k moki. Dodamo 2 žlici olja in stepeno jajce ter vse skupaj zamesimo v testo. Oblikujemo hlebček, ki ga postavimo na pomokano površino ali v skledo. Premažemo ga z eno žlico olja, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo počivati 30 minut.

Priprava nadeva: Mleko osolimo in ga zavremo. Vanj vkuhamo pšenični zdrob in pri zmanjšani temperaturi ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zdrob zgosti. Kuhan mlečni zdrob ohladimo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. V skuto vmešamo kislo smetano in rumenjake. Primešamo ohlajen mlečni zdrob in nato še narezan drobnjak. Nazadnje na rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.

Spočito testo na pomokani površini še enkrat pregnetemo. Previdno ga razvaljamo in raztegnemo v čim tanjši pravokotnik. Premažemo ga s pripravljenim nadevom, tako da ena četrtina testa po dolžini ostane prazna. Stranske robove pred zavijanjem zapognemo navznoter. Testo začnemo zavijati od strani, kjer je nadev do roba, proti tisti strani, kjer ni nadeva. Štrukelj zavijemo v alufolijo ali v čisto kuhinjsko krpo. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane štruklje vzamemo iz vode in jih pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladijo in strdijo. Odstranimo jim alufolijo, jih narežemo ter postrežemo kot prilogo ali pa kot samostojno jed.

Nasvet: Vlečeno testo prerežemo na polovico in tako napravimo dva povaljka štrukljev. Take štruklje bomo lažje zavili v alufolijo ali kuhinjsko krpo in jih tako lažje skuhali. Če so štruklji debelejši, potrebujejo daljši čas kuhanja. Štruklje lahko skuhamo tudi nad paro. V tem primeru nam jih ni treba zavijati v alufolijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamničan-ka / petek, 8. junij 2018 / 06:00

Kamničan-ka, št. 11

Kamničan-ka, 8. junij 2018, št. 11

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Slovenke odlične v Bolgariji

Plovdiv - Mlada slovenska ženska reprezentanca v postavi Andreja Klepač, Maša Zec Peškirič, Tadeja Majerič in Polona Hercog se je na tekmovanju Fed cup v b...

Šport / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Tekmujejo tudi najmlajši

Šenčur - Minulo nedeljo se je na plezalni steni v Šenčurju zaključila letošnja zahodna liga v športnem plezanju za otroke, stare od šest do petnajst let. Po štirih tekma...

Kronika / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Sodni zaostanek smo zmanjšali

Okrožno sodišče v Kranju je lani za štiri odstotke zmanjšalo sodni zaostanek, ki je sedaj manjši od slovenskega povprečja. Posebej uspešno je bilo pri reševanju najstarejših zadev, starih deset let in...

Kronika / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Nesreče

Stopila pred avto Kranj - V torek okoli 13.15 se je na Valjavčevi ulici v Kranju zgodila prometna nesreča med voznico osebnega avtomobila in peško. Sl...

Kronika / sreda, 25. april 2007 / 07:00

Ukinitev požarne nevarnosti

Kranj - Uprava za zaščito in reševanje je včeraj razglasila prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja na Gorenjskem, ki je bila razglašena 14. aprila. Inšpe...