Od leve: kmetovalec Jože Mulej in prof. dr. Rajko Kenda

Na pediatriji avtomat z zdravo prehrano

V Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so letošnji svetovni dan zdravja, sedmi april, obeležili s postavitvijo avtomata z zdravo prehrano.

V njem lahko otroci, ki so po besedah doc. dr. Nataše Fidler Mis, vodje Službe za nutricionistiko, dietetiko in bolniško prehrano na pediatrični kliniki, najbolj dovzetni za učenje o zdravi prehrani, namesto nezdravih prigrizkov najdejo jabolka, vodo in druge sveže prigrizke slovenskih kmetovalcev. Enako velja za starše otrok in za zaposlene.

Postavitev avtomata z zdravo je bil obenem tudi povod za vnovični apel glede vsebine avtomatov s hrano ministrstvu za zdravje, ki ga je nanj že leta 2008 naslovilo Združenje za pravice bolnih otrok, in je, kot je povedala predsednica Združenja Biserka Marolt Meden, sicer naletelo na načelno podporo, a je bilo to s strani ministrstva doslej tudi vse.

Pediatrična klinika se je s postavitvijo avtomata z zdravo prehrano odzvala pobudi Mreže zdravja, ki združuje že več 56 društev in združenj s področja varovanja in ohranjanja zdravja. V čakalnici specialističnih ambulant je tako postavljen nov avtomat s hrano, ki nudi slovenske in sveže izdelke. »Želimo, da bi nekoč podobna vsebina lahko nadomestila zdajšnjo nezdravo ponudbo po vsej naši kliniki,« je dejal prof. dr. Rajko Kenda, strokovni direktor Pediatrične klinike. Pobudo Mreže zdravja, mreži nevladnih organizacij za zdrav način življenja in Pediatrične klinike sta podprla tudi znana pevca Jadranka Juras in Rok Trkaj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 13. april 2007 / 07:00

Bistvo je v olajšavah

Davčni zavezanci morajo letos v delno izpolnjeno dohodninsko napoved vpisati le še podatke o olajšavah. Davčni organ nekatere avtomatično prizna v odmernem postopku, druge je treba uveljaviti.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 14:38

Požar na strehi bodočega skladišča

Danes dopoldne je med obnovitvenimi deli izbruhnil požar na strehi nekdanje pekarne na Polici pri Naklem, ki jo Merkur sedaj preureja v skladišče.

Humor / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 14:13

Kreslin bo ponovil zaprisego

Slovenci smo v preteklosti prisegali na različne načine, kdo tudi nekoliko po svoje. Uradno zabeležena le malo »po domače« prisega Vlada Kreslina, ki je med priseganjem tudi nekaj godrnjal.

Zanimivosti / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 13:58

Selfie v dvigalu

Čeprav bi večina morda tako pomislila, pa zgornji posnetek skupine ljudi v dvigalu ni nikakršen selfie, vsaj ne v njegovi klasični obliki. Fotografija namreč ni bila posneta z mobilnikom, ampak s f...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 13:52

Jože Oblak državni prvak

Jama – V nedeljo je bila na Jami pri Kranju zadnja, četrta tekma za državno prvenstvo v ročni košnji, na kateri je nastopilo trideset tekmovalcev iz vse Slovenije, ki so bili razdeljeni v šest kate...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 13:49

Prodali so le kuhinjo

Na javni dražbi v stečaju loškega LTH so prejšnji teden prodali kuhinjo z menzo, za novo upravno stavbo pa ni bilo zanimanja.