Ob spomeniku štirim srčnim možem sta župan Franc Kramar in Miro Eržen podelila tudi priznanja planincem, ki so premagali bohinjsko planinsko pot.

V spomin na štiri srčne može

V Bohinju so praznovali občinski praznik v spomin na prvo osvojitev Triglava.

Bohinjska Bistrica – S slovesnostjo ob spomeniku štirim srčnim možem v Ribčevem Lazu so v petek Bohinjci počastili spomin na Luko Korošca, Matevža Kosa, Štefana Rožiča in Lovrenca Willomitzerja, ki so 26. avgusta 1778 prvi dosegli vrh Triglava. Slavnostni govornik, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen je poudaril pomen Triglava kot simbola, okoli katerega se Slovenci ne glede na nazore lahko vedno strnejo, a opozoril na težave planinstva in slovenskih gora: »Gore postajajo kulisa za najrazličnejše aktivnosti, iskanje adrenalina in komercializacijo, pomenu planinstva za narodno identiteto pa se posveča premalo pozornosti.«

Vrhunec praznovanja občinskega praznika je bila ponedeljkova slavnostna seja v domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici, kjer so podelili tudi občinska priznanja. Za častno občanko občine Bohinj so razglasili Majdo Kromar, ki je pripomogla h gradnji Doma starejših občanov v Zavodu Sv. Martina v Srednji vasi. Zlato plaketo občine Bohinj je prejel Valentin Štendler za delo v prostovoljnem gasilskem društvu Srednja vas, bronasto plaketo pa Andreja Jensterle in ekipa vrtca Bohinj. Plaketo občine je dobil Janez Pikon, posebno priznanje pa Jaka Tišov, ki je julija letos rešil utapljajočega se otroka v vodnem parku Bohinj.

Kot je ob prazniku povedal bohinjski župan Franc Kramar, je bilo letošnje leto doslej uspešno, saj so zaključili več pomembnih projektov, približuje pa se tudi začetek gradnje kanalizacije v Spod­nji Bohinjski dolini. Še vedno pa ostajajo težave, predvsem Kramarja skrbi povečevanje brezposelnosti zaradi težav lesne industrije in ovire pri začetku gradnje smučišča 2864, za katerega je prihajajoča sezona izgub­ljena. Težave ostajajo tudi s Triglavskim narodnim parkom, saj Bohinjci želijo izključitev nekaterih območij iz parka. »Do prvega septembra bomo poslali memorandum predsedniku Borutu Pahorju in pristojnim ministrstvom. Letos smo zad­njič upravljali to območje, ničesar več ne bomo naredili. Če si je država prilastila ta območja, naj jih tudi uprav­lja,« je dejal Kramar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Tehtali rebalans proračuna

Poslanci so na izredni seji v petek obravnavali rebalans letošnjega državnega proračuna, danes se zasedanje nadaljuje.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Najboljša specialka na svetu

»Gorenjski glas veliko piše o kolesarstvu in kolesarjenju, zato se spodobi, da vozite najboljšo specialko,« je dejal Sandi Gabrovšek, direktor podjetja Funsports iz Ljubljane, ter mi tako izročil na e...

Gorenjska / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Z e-kolesi po prelepi Gorenjski

Bled, Bohinj, Kranjsko Goro in druge gorenjske turistične bisere si je mogoče ogledati tudi z električnimi kolesi. Izposoditi si jih je mogoče v večini turističnih krajev, organizirajo pa tudi celodne...

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Tanja odgovarja

Prosim vas za pogled v mojo prihodnost. Zanima me zdravje in denar. Kaj pa moji domači, sin, hči in mož, razumevanje? Velikokrat se sprašujem, ali sem res vedno glavni krivec za vse, nared...

Razvedrilo / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Zvezdnica Zofka

Chorchyp o svojih vzponih in padcih pripoveduje v pesmi V tem življenju, Ninina Zofka pa se je na snemanju še enega videospota počutila pasje zvezdniško.

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

»Žejni ko pes« (2)

Prejšnji teden smo si pasje dni lajšali s pitjem hladnih zeliščnih napitkov, tokrat pa si privoščimo izjemno osvežilne sadne napitke, ki so hkrati polnega okusa. Za pripravo ne potrebujemo veliko sest...