Oči in jetra (2. del)
Nadaljujemo pregled, kako s hrano, zmanjšanjem stresa in razbremenitvijo čustev poskrbimo za uravnoteženo energijo jeter in posledično uravnoteženo energijo oči.
Pravilna hrana
Zmotno je razmišljanje, da če ne uživamo alkohola, ne moremo zboleti na jetrih. V želodcu na primer »neprimerna« hrana fermentira in tako nastaja alkohol. Kadar na primer po obroku zaužijemo sveže sadje, povzročimo alkoholno vrenje. Sveže sadje se sicer predela zelo hitro, vendar je sadje, zaužito po obroku naloženo na vso hrano, ki ste jo zaužili pred tem. Sadje zato začne vreti in nastaja alkohol. Ne da bi pili alkohol, ga morajo vaša jetra predelati.
Za jetra in oči je najpomembnejši vitamin A (zelena zelenjava, alge, špinača, korenje ...). Pomembno je, da je hrana čim bolj sveža in nepredelana, da v sebi zadrži vitamine in minerale. Za jetra je pomembno, da uživamo tudi po okusu kislo hrano. Ko hrano pripravljamo, je pomembno, da jo pripravljamo z mislijo na spremembe. In ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo v miru: zamišljamo si, da hrana prinaša energijo za rast novih zdravih celic.
Zmanjšanje stresa jeter
Stres je posledica prevelike togosti in premajhne prožnosti. Zato vsaka nepredvidena situacija povzroči nastajanje stresnih hormonov. Jeza, četudi le znotraj, začne najedati jetra. (Znana besedna zveza je, da nam gre nekaj na jetra.)
Ravnovesje spodbudimo z nežnim prijemom nevrolimfatičnih točk na stičišču lasišča in čela, neposredno nad očesnima zenicama (glej skico).
Točki primemo nežno, kot bi se usedel metulj, z dvema prstoma: kazalcem in sredincem. Pomembno je, da smo med sproščanjem nameščeni v udoben stol ali pa smo kar v postelji. Točki držimo dve do tri minute vsaj trikrat na dan. Točki držimo še zlasti takrat, ko čutimo jezo ali pa so se okoliščine zelo spremenile in potrebujemo podporo, da se prilagodimo novostim.
Zmanjšanje bolečine
Kadar se pojavijo bolečine v predelu jeter, jih zmanjšamo z močnim pritiskom med peto in šesto rebro na desni strani (tik pod prsmi pri ženskah) od grodnice do podpazduhe. Pritisk mora biti tako močan, da začutimo rahlo bolečino. Če je bolečina zaradi pritiska premočna, potem pritisk popustimo, ker nočemo vnašati novih bolečin v telo. Masiramo dve do tri minute večkrat na dan. S to masažo spodbudimo delovanje limfe v jetrih. Jetra se tako hitreje očistijo strupenih in odpadnih snovi. S tem pritiskom sprožimo tudi izločanje maščobnih celic – holesterola.