Mesna musaka
Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.
Za pripravo mesne musake potrebujemo: približno 1 kg krompirja, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 2 dl paradižnikove mezge, pol žličke mlete paprike, 1 šopek peteršilja (ali 1 žlička suhega peteršilja), sol in poper, 2 žlici olja, 2,5 dl mleka, 2 jajci, 1 kislo smetano (180 g), 1 pest sira.
Krompir olupimo, narežemo na približno 0,5 cm debela kolesa in ga do polovice skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Dodamo mleto meso in pražimo, dokler meso ne porjavi. Po okusu posolimo in popramo, dodamo na kocke narezan paradižnik ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. V pokriti posodi kuhamo 20 minut. Začinimo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Globok pekač premažemo z žlico olja. Dno pekača prekrijemo z napol kuhanim krompirjem. Čez krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krompirja in omake. V posodi z metlico na hitro stepemo jajci, zalijemo z mlekom in kislo smetano ter dobro premešamo. S pripravljenim prelivom prelijemo musako. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Musako pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut. Da se musaka po vrhu ne zapeče preveč, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.
Nasvet: Za lahko različico kislo smetano zamenjamo z jogurtom, za mleto meso pa zmeljemo pusti kos mesa. Za omako lahko uporabimo tudi klasično bolonjsko omako, ki jo imamo nemalokrat na zalogi v zamrzovalniku.