Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Za pripravo mesne musake potrebujemo: približno 1 kg krompirja, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 2 dl paradižnikove mezge, pol žličke mlete paprike, 1 šopek peteršilja (ali 1 žlička suhega peteršilja), sol in poper, 2 žlici olja, 2,5 dl mleka, 2 jajci, 1 kislo smetano (180 g), 1 pest sira.

Krompir olupimo, narežemo na približno 0,5 cm debela kolesa in ga do polovice skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Dodamo mleto meso in pražimo, dokler meso ne porjavi. Po okusu posolimo in popramo, dodamo na kocke narezan paradižnik ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. V pokriti posodi kuhamo 20 minut. Začinimo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Globok pekač premažemo z žlico olja. Dno pekača prekrijemo z napol kuhanim krompirjem. Čez krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krompirja in omake. V posodi z metlico na hitro stepemo jajci, zalijemo z mlekom in kislo smetano ter dobro premešamo. S pripravljenim prelivom prelijemo musako. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Musako pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut. Da se musaka po vrhu ne zapeče preveč, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.

Nasvet: Za lahko različico kislo smetano zamenjamo z jogurtom, za mleto meso pa zmeljemo pu­sti kos mesa. Za omako lahko uporabimo tudi klasično bolonjsko omako, ki jo imamo nemalokrat na zalogi v zamrzovalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 6. oktober 2008 / 07:00

Norveška gasilca pri kranjskih kolegih

V okviru mednarodne izmenjave sta bila na petdnevnem obisku pri kranjskih poklicnih gasilcih njihova poklicna kolega iz Norveške.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 1. december 2020 / 07:00

Sedem razlogov za odkup terjatev

Nihanja v likvidnosti so realnost poslovanja, zaradi gospodarskih posledic pandemije covid-19 pa so likvidnostni šoki še večji. Tudi podjetjem, ki sicer dobro poslujete, se lahko kdaj zgodi, da zaradi...

Kronika / sreda, 2. december 2020 / 00:55

Sindikat policistov obsoja ravnanje založbe

Kranj – Iz Sindikata policistov Slovenije sporočajo, da so prejeli več pritožb in ogorčenih pisem različnih podjetnikov in obrtnikov, ki so se pritožili in izrazili ogorčenje nad ravnanjem ene od z...

Slovenija / sreda, 2. december 2020 / 00:51

Matej Tonin izvoljen za predsednika NSi

Kranj – Po volilnem kongresu stranke NSi, ki je prejšnji teden potekal v digitalni obliki, volitve pa po pošti, so v četrtek razglasili rezultate. Delegati so s 420 glasovi (95,7 odstotka) ponovno...

Gorenjska / torek, 1. december 2020 / 13:56

Tudi letos praznično decembrsko vzdušje

Kljub trenutnim razmeram in omejitvam bo na Gorenjskem poskrbljeno za praznično vzdušje. Nekatere prireditve bodo potekale v virtualnem svetu, prireditev in koncertov, na katerih bi se ljudje množično...

Slovenija / torek, 1. december 2020 / 13:53

Nove vinjete že v prodaji

Cene ostajajo enake: za avtomobile letna vinjeta stane sto deset evrov, za motorje petinpetdeset evrov. Prihodnje leto že elektronske vinjete.