Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Za pripravo mesne musake potrebujemo: približno 1 kg krompirja, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 2 dl paradižnikove mezge, pol žličke mlete paprike, 1 šopek peteršilja (ali 1 žlička suhega peteršilja), sol in poper, 2 žlici olja, 2,5 dl mleka, 2 jajci, 1 kislo smetano (180 g), 1 pest sira.

Krompir olupimo, narežemo na približno 0,5 cm debela kolesa in ga do polovice skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Dodamo mleto meso in pražimo, dokler meso ne porjavi. Po okusu posolimo in popramo, dodamo na kocke narezan paradižnik ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. V pokriti posodi kuhamo 20 minut. Začinimo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Globok pekač premažemo z žlico olja. Dno pekača prekrijemo z napol kuhanim krompirjem. Čez krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krompirja in omake. V posodi z metlico na hitro stepemo jajci, zalijemo z mlekom in kislo smetano ter dobro premešamo. S pripravljenim prelivom prelijemo musako. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Musako pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut. Da se musaka po vrhu ne zapeče preveč, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.

Nasvet: Za lahko različico kislo smetano zamenjamo z jogurtom, za mleto meso pa zmeljemo pu­sti kos mesa. Za omako lahko uporabimo tudi klasično bolonjsko omako, ki jo imamo nemalokrat na zalogi v zamrzovalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 11. julij 2021 / 16:14

Agresivnega moškega so vklenili

Tržič – Policisti so v sredo v Tržiču zaradi nasilnega in drznega vedenja obravnavali moškega. Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, se je moški nasilno in drzno vedel do drugega občana. Zar...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 13. marec 2015 / 07:00

Podjetje Dolus v stečajnem postopku

Kranj – Okrožno sodišče v Kranju je v torek začelo stečajni postopek za družbo Dolus trgovina in storitve iz Cerkelj na Gorenjskem. Za stečajno upraviteljico je imenovalo Simono Goriup. Upniki imaj...

Šport / petek, 13. marec 2015 / 07:00

Smučarji na Gorenjskem

Ta konec tedna bodo v Podkorenu obračuni alpskih smučarjev za 54. Pokal Vitranc, naslednji teden prihajajo smučarski skakalci.

Škofja Loka / petek, 13. marec 2015 / 13:29

Gimnazijci vabijo na Rusijado

Škofja Loka – Danes, v petek, bo v Škofji Loki že šestič potekal vseslovenski festival šol z ruščino Rusijada 2015. Prireja ga Gimnazija Škofja Loka, na njem pa se bodo srečali, družili in s svojim...

Radovljica / petek, 13. marec 2015 / 13:43

Jubilej Planinskega društva Radovljica

Radovljica – Z odprtjem razstave o pestri zgodovini društva, njegovem delu in posameznih odsekih, bodo danes ob 17. uri v Šivčevi hiši obeležili 120-letnico Planinskega društva Radovljica. Društvo...

Naklo / petek, 13. marec 2015 / 20:50

Dobrodelni veleslalom

Krvavec – Na smučišču Krvavec bo jutri, v soboto, tradicionalni veleslalom za Pokal občine Naklo 2015. Organizirali bodo tekmovanje v veleslalomu na novi progi Audi quattro ter bogat spremljevalni...