Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Za pripravo mesne musake potrebujemo: približno 1 kg krompirja, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 2 dl paradižnikove mezge, pol žličke mlete paprike, 1 šopek peteršilja (ali 1 žlička suhega peteršilja), sol in poper, 2 žlici olja, 2,5 dl mleka, 2 jajci, 1 kislo smetano (180 g), 1 pest sira.

Krompir olupimo, narežemo na približno 0,5 cm debela kolesa in ga do polovice skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Dodamo mleto meso in pražimo, dokler meso ne porjavi. Po okusu posolimo in popramo, dodamo na kocke narezan paradižnik ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. V pokriti posodi kuhamo 20 minut. Začinimo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Globok pekač premažemo z žlico olja. Dno pekača prekrijemo z napol kuhanim krompirjem. Čez krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krompirja in omake. V posodi z metlico na hitro stepemo jajci, zalijemo z mlekom in kislo smetano ter dobro premešamo. S pripravljenim prelivom prelijemo musako. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Musako pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut. Da se musaka po vrhu ne zapeče preveč, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.

Nasvet: Za lahko različico kislo smetano zamenjamo z jogurtom, za mleto meso pa zmeljemo pu­sti kos mesa. Za omako lahko uporabimo tudi klasično bolonjsko omako, ki jo imamo nemalokrat na zalogi v zamrzovalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Blagoslov konj tokrat v Dražgošah

Dražgoše - Konjeniški klub Ratitovec Železniki je na štefanovo že enajsto leto zapored priredil blagoslov konj, tokrat prvič v Dražgošah, kjer se je zbralo 28 konjenikov iz Dolen...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / ponedeljek, 14. marec 2022 / 18:57

Avstrijski gost zadel najvišji dobitek

Kranja Gora – Avstrijski gost je prejšnji ponedeljek v igralniško-zabaviščnem centru Korona v Kranjski Gori zadel dolgo pričakovani jackpot oziroma najvišji dobitek na igralnem avtomatu v višini do...

Šport / ponedeljek, 14. marec 2022 / 18:56

Presenečenje za Tajo

Zgornje Duplje – Ko se je prejšnji ponedeljek zvečer 15-letna smučarska skakalka Taja Bodlaj, ki je tako kot Nika Prevc na nedavnem svetovnem mladinskem prvenstvu v smučarskih skokih v Zakopanih na...

Avtomobilizem / ponedeljek, 14. marec 2022 / 14:46

Ena največjih kriz v avtomobilizmu doslej

Med pandemijo so bile težave zaradi prekinitev in zamikov v dobavnih verigah, ko se ni dalo dobiti polprevodnikov in drugih potrebnih sestavnih delov. Izdelava je bila vsake toliko časa onemogočena, k...

Razvedrilo / ponedeljek, 14. marec 2022 / 14:42

Praznik kronic

V Hujski loki, na­ravnem predelu Arboretuma Volčji Potok, se vsako pomlad razcvetijo kronice. Pravimo jim tudi veliki pomladni zvončki. Kronice s svojimi cvetovi pobelijo pet hektarjev moč...

Železniki / ponedeljek, 14. marec 2022 / 14:41

Kmalu gradnja tudi na drugem odseku

Gradnja protipoplavne zaščite Železnikov na drugem odseku Selške Sore od Domela do Dermotovega jezu naj bi se začela že konec marca ali v začetku aprila. V sredo, 16. marca, bodo potek del predstavili...