Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Za pripravo mesne musake potrebujemo: približno 1 kg krompirja, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 2 dl paradižnikove mezge, pol žličke mlete paprike, 1 šopek peteršilja (ali 1 žlička suhega peteršilja), sol in poper, 2 žlici olja, 2,5 dl mleka, 2 jajci, 1 kislo smetano (180 g), 1 pest sira.

Krompir olupimo, narežemo na približno 0,5 cm debela kolesa in ga do polovice skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Dodamo mleto meso in pražimo, dokler meso ne porjavi. Po okusu posolimo in popramo, dodamo na kocke narezan paradižnik ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. V pokriti posodi kuhamo 20 minut. Začinimo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Globok pekač premažemo z žlico olja. Dno pekača prekrijemo z napol kuhanim krompirjem. Čez krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krompirja in omake. V posodi z metlico na hitro stepemo jajci, zalijemo z mlekom in kislo smetano ter dobro premešamo. S pripravljenim prelivom prelijemo musako. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Musako pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut. Da se musaka po vrhu ne zapeče preveč, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.

Nasvet: Za lahko različico kislo smetano zamenjamo z jogurtom, za mleto meso pa zmeljemo pu­sti kos mesa. Za omako lahko uporabimo tudi klasično bolonjsko omako, ki jo imamo nemalokrat na zalogi v zamrzovalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 20. julij 2020 / 10:11

Šenčurski dogodki

Šenčurski dogodki 1932, 1941–1945, 1945–1950, 1975, 2016 je naslovljena spletna razstava, ki je na spletni strani Gorenjskega muzeja na ogled od letošnjega aprila dalje.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 14. julij 2014 / 12:31

Neznan, komaj opazen

Veliki Selišnik (1952 m) in Viševnik (2050 m) - Še ena tura, ki jo bomo začeli na Pokljuki. Brezpotni vrh, poraščen z gostim rušjem.

GG Plus / ponedeljek, 14. julij 2014 / 12:27

Posvojeni v Slovenijo

Že več kot tristo psov, ki jih je v Španiji čakala žalostna usoda, je našlo dom pri slovenskih lastnikih. Pred skupinskimi poboji ali životarjenjem na mestnih ulicah jih rešujejo prostovoljci iz vse E...

GG Plus / ponedeljek, 14. julij 2014 / 12:26

Verjamejo še »na besedo«

Sergeja Demšar iz Kranja ima po enajstih letih življenja in dela v avstralskem Gold Coastu slovensko in avstralsko državljanstvo. Kot avstralska državljanka mora na volitve, ker je tam udeležba na vol...

Jesenice / ponedeljek, 14. julij 2014 / 12:13

Gradnja se začenja, urgenca pod šotore

Jesenice – Danes v jeseniški bolnišnici začenjajo prva dela za gradnjo novega urgentnega bloka. Do konca gradnje, ki bo po načrtih trajala leto dni, bo urgenca delovala v vojaški mobilni bolnišnici...

Gorenjska / ponedeljek, 14. julij 2014 / 12:12

Pohod veteranov na Triglav

Rudno polje – S prihodom več kot stotih praporščakov in okoli petstotih pohodnikov se je v soboto s slovesnostjo na Rudnem polju zaključil letošnji, že 29. Tradicionalni spominski pohod na...