Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Za pripravo mesne musake potrebujemo: približno 1 kg krompirja, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 2 dl paradižnikove mezge, pol žličke mlete paprike, 1 šopek peteršilja (ali 1 žlička suhega peteršilja), sol in poper, 2 žlici olja, 2,5 dl mleka, 2 jajci, 1 kislo smetano (180 g), 1 pest sira.

Krompir olupimo, narežemo na približno 0,5 cm debela kolesa in ga do polovice skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Dodamo mleto meso in pražimo, dokler meso ne porjavi. Po okusu posolimo in popramo, dodamo na kocke narezan paradižnik ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. V pokriti posodi kuhamo 20 minut. Začinimo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Globok pekač premažemo z žlico olja. Dno pekača prekrijemo z napol kuhanim krompirjem. Čez krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krompirja in omake. V posodi z metlico na hitro stepemo jajci, zalijemo z mlekom in kislo smetano ter dobro premešamo. S pripravljenim prelivom prelijemo musako. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Musako pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut. Da se musaka po vrhu ne zapeče preveč, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.

Nasvet: Za lahko različico kislo smetano zamenjamo z jogurtom, za mleto meso pa zmeljemo pu­sti kos mesa. Za omako lahko uporabimo tudi klasično bolonjsko omako, ki jo imamo nemalokrat na zalogi v zamrzovalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 22. april 2008 / 07:00

Odkar ni več meje, je tudi gostov manj

Od decembra lani, ko je Slovenija prevzela šengenski mejni režim, na Jezerskem vrhu ni več mejne kontrole. Avtomobili, ki vozijo čez nekdanji mejni prehod, se le še poredko ustavljajo v gostilni, kjer...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 29. september 2011 / 07:00

Dodatna varnost za poštarje

Po dveh zaporednih ropih poštarjev med raznašanjem pokojnin v juliju in avgustu so na pošti poskrbeli za dodatne varnostne ukrepe.

GG Plus / četrtek, 29. september 2011 / 07:00

Z mislimi na novo pomlad

Dolgo, vroče poletje se je končalo s prvim dežjem in tudi rastline so si oddahnile od vročine. Grmovnice in prenekatere trajnice na vrtu so bile že pošteno izsušene in tudi redno zalivanje je pomagalo...

GG Plus / četrtek, 29. september 2011 / 07:00

V Pariz, na potep

Kaj početi v Parizu, če ga obiščeš z družino, s tričlansko ekipo, v kateri bo najmlajši član na dan vrnitve dopolnil šele tri leta? V Louvre in druge velehrame kulture ti ne kaže, na nočni Pigalle tud...

Slovenija / četrtek, 29. september 2011 / 07:00

Tek in hoja za upanje

Ljubljana – Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija je v soboto že osmo leto zapored organiziralo dogodek Tek in hoja za upanje. Pred Halo Tivoli se je zbralo več...

Škofja Loka / četrtek, 29. september 2011 / 07:00

Dobili dva prikazovalnika hitrosti

Škofja Loka - Ob tednu mobilnosti so v Škofji Loki namestili dva prikazovalnika hitrosti. Ob akciji Potujmo varno – naj hitrost ne ubija, ki so jo pripravili za dijake škofjelošk...