Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Za pripravo mesne musake potrebujemo: približno 1 kg krompirja, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 2 dl paradižnikove mezge, pol žličke mlete paprike, 1 šopek peteršilja (ali 1 žlička suhega peteršilja), sol in poper, 2 žlici olja, 2,5 dl mleka, 2 jajci, 1 kislo smetano (180 g), 1 pest sira.

Krompir olupimo, narežemo na približno 0,5 cm debela kolesa in ga do polovice skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Dodamo mleto meso in pražimo, dokler meso ne porjavi. Po okusu posolimo in popramo, dodamo na kocke narezan paradižnik ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. V pokriti posodi kuhamo 20 minut. Začinimo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Globok pekač premažemo z žlico olja. Dno pekača prekrijemo z napol kuhanim krompirjem. Čez krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krompirja in omake. V posodi z metlico na hitro stepemo jajci, zalijemo z mlekom in kislo smetano ter dobro premešamo. S pripravljenim prelivom prelijemo musako. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Musako pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut. Da se musaka po vrhu ne zapeče preveč, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.

Nasvet: Za lahko različico kislo smetano zamenjamo z jogurtom, za mleto meso pa zmeljemo pu­sti kos mesa. Za omako lahko uporabimo tudi klasično bolonjsko omako, ki jo imamo nemalokrat na zalogi v zamrzovalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Sto let čipkarske šole

Minulo soboto so v Železnikih praznovali stoletnico čipkarske šole. Letos jo obiskuje 143 učenk in učencev.

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 6. marec 2008 / 07:00

Fit tudi v tretjem življenjskem obdobju

Staranje je neizogiben biološki proces, ki doleti vsakogar. Mnogi so mnenja, da je v starosti za gibanje prepozno. Nikoli ni prepozno, za šport in rekreacijo to drži kot pribito. Vsak človek se mora z...

Splošno / četrtek, 6. marec 2008 / 07:00

Kserostomija - suha usta

Kserostomija je strokovno ime za suha usta (grško: xeros - suh, stoma - usta) in stanje, ko bolniki nimajo dovolj sline. Lahko je prehodna ali trajna. Nastane zaradi zmanjšanega ali popolnega prenehan...

Splošno / četrtek, 6. marec 2008 / 07:00

Župan v šolskih klopeh

Šolskega parlamenta se je udeležil tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger.

Splošno / četrtek, 6. marec 2008 / 07:00

Z Rozo za kulturni praznik

Osnovno šolo Koroška Bela je obiskal Andrej Rozman - Roza. Učenci pa so pripravili Tv-dnevnik z novicami iz Prešernovih časov.

Splošno / četrtek, 6. marec 2008 / 07:00

Okolje gradi mostove

Dijaki jeseniške gimnazije že tretje leto sodelujejo v mednarodnem projektu Okolje gradi mostove. V njem se skupaj z nemškimi partnerji iz kraja Bad Bergzabern seznanjajo z okoljevarstveno proble...