Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Za pripravo mesne musake potrebujemo: približno 1 kg krompirja, 0,5 kg mletega mesa, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 2 dl paradižnikove mezge, pol žličke mlete paprike, 1 šopek peteršilja (ali 1 žlička suhega peteršilja), sol in poper, 2 žlici olja, 2,5 dl mleka, 2 jajci, 1 kislo smetano (180 g), 1 pest sira.

Krompir olupimo, narežemo na približno 0,5 cm debela kolesa in ga do polovice skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Čebulo in česen olupimo ter ju na drobno sesekljamo. Prepražimo ju na žlici olja. Dodamo mleto meso in pražimo, dokler meso ne porjavi. Po okusu posolimo in popramo, dodamo na kocke narezan paradižnik ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. V pokriti posodi kuhamo 20 minut. Začinimo z mleto rdečo papriko in peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo še 5 minut. Globok pekač premažemo z žlico olja. Dno pekača prekrijemo z napol kuhanim krompirjem. Čez krompir nadevamo del mesne omake. Čez mesno omako ponovno položimo krompir. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka krompirja in omake. V posodi z metlico na hitro stepemo jajci, zalijemo z mlekom in kislo smetano ter dobro premešamo. S pripravljenim prelivom prelijemo musako. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Po vrhu potresemo z naribanim sirom. Musako pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 45 minut. Da se musaka po vrhu ne zapeče preveč, jo med peko po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pečeno musako postavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.

Nasvet: Za lahko različico kislo smetano zamenjamo z jogurtom, za mleto meso pa zmeljemo pu­sti kos mesa. Za omako lahko uporabimo tudi klasično bolonjsko omako, ki jo imamo nemalokrat na zalogi v zamrzovalniku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 11. julij 2016 / 10:05

Mednarodni folklorni festival

Na prvi julijski dan se je v Trzinu ponovno plesalo. Turistično društvo Kanja Trzin je organiziralo že petnajsti mednarodni folklorni festival.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 22. marec 2015 / 15:17

Drama v Planici, veliki kristalni globus Freundu

Zadnjo tekmo letošnje skakalne sezone je dobil Slovenec Jurij Tepeš pred Petrom Prevcem in Norvežanom Runejem Velto.

Kranj / nedelja, 22. marec 2015 / 15:14

Zrušil se je del mostu čez Kokro

Kranj – V petek dopoldne je prišlo do prometne nesreče na delovišču projekta Gorki na Kokrškem bregu v Kranju. V prometni nesreči se je pod težo kamiona izvajalca gradbenih del podjetja Ga...

Razvedrilo / nedelja, 22. marec 2015 / 11:45

Ujemite svojega princa ali vsaj obujte izgubljeni Pepelkin čeveljc

Kranjski Cineplexx je na premieri Pepelke, filmske klasike v novi preobleki, pripravil simpatičen uvod za nežnejši spol. Dekleta so se lahko fotografirala poleg ledene skulpture znamenitega Pepelki...

Gospodarstvo / nedelja, 22. marec 2015 / 11:44

Franci Jurca prejel priznanje za prirejo mleka

Žiri – Na nedavni skupščini Zveze rejcev govedi rjave pasme Slovenije v Kaplerjevem mlinu pri Škocjanu so rejcem predstavili predlog novega rejskega programa za rjavo pasmo in podelili priznanja na...

Gospodarstvo / nedelja, 22. marec 2015 / 11:43

Zelo skrbi usoda Peka

Predsednik uprave Peka Slavko Despotović molči, predsednik nadzornega sveta Uroš Pivk pa opozarja na to, da bi se banke lahko držale prvotnih dogovorov.