Knjigo Stare tržiške jedi, novi okusi so predstavili na nedavnem novoletnem bazarju v mestnem jedru Tržiča na stojnici Srečnega lonca. Od leve Marinka Damjan, Mirjana Dolenc, urednica knjige dr. Saša Poljak Istenič, Rina Golja, Andrejka Belhar Polanc in Ivana Ahčin.

»Tržišk kosiv« v knjigi

Rezultat oziroma nadgradnja študijskega krožka, ki je potekal pri Ljudski univerzi Tržič in v katerem so obravnavali tržiško kulinarično dediščino, je knjiga Stare tržiške jedi, novi okusi.

Tržič – »Da bi kulinarično dediščino, iz katere se je razvila naša današnja prehrana, bolje spoznali in poiskali jedi, ki so jih radi in pogosto jedli naši predniki, smo na Ljudski univerzi (LU) Tržič v letu 2016 s finančno podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport razpisali študijski krožek z naslovom Tržiška kulinarična dediščina ... Namen srečanj je bil namreč spodbuditi ljudi, da spoznavajo pretekle prehranjevalne navade, da ohranijo in zapišejo spomine nanje, zberejo recepte za pripravo jedi in razmišljajo o možnostih njihove priprave v sodobnosti«, je knjigi na pot med drugim zapisala dr. Metka Knific Zaletelj, nekdanja direktorica LU Tržič.

Vodja študijskega krožka je bila dr. Saša Poljak Istenič, udeleženke so se prvič srečale septembra lani, pogledale, kaj so že pred več kot 15 leti zbrale takratne udeleženke študijskega krožka pri LU Tržič, se pogovorile o načinu dela, potem pa stare recepte preizkušale, predlagale izboljšave in jih prilagajale sodobnemu okusu, kuhale in pekle v gospodinjski učilnici Osnovne šole Tržič. Tržiško kulinarično dediščino so raziskovale Ivana Ahčin, Andrejka Belhar Polanc, Marinka Damjan, Mirjana Dolenc, Rina Golja, Petra Hladnik, Pija Japelj, Jožica Koder, Nika Perko, Vida Primožič, Simona Teran in Katarina Tomc. Brez njih knjige ne bi bilo – kot tudi ne brez podpore LU Tržič, Tržiškega muzeja, Turističnega društva Tržič, Taborniškega doma Šija, Osnovne šole Tržič in Občine Tržič. V knjigi so najprej opisane posamezne jedi (kruh, flika, trijet, štruklji, ajdov šmorn, grenadirmarš, tržiške bržole ...), recept za vsako jed in postopek priprave. Prav tako zanimiv je del, posvečen nesnovni kulturni dediščini. Dr. Bojan Knific je napisal obsežnejše poglavje Drobci o prehranjevalnih navadah ter hrani in pijači Tržičanov. Posebno je poglavje Še to in ono o tržiški prehrani, avtorji posameznih prispevkov v poglavju so Nika Perko (Želodec, kakršnega delajo ob kolinah pri Špelnu in Kuhanje žganja), Jožica Koder (Božična peka in druge božične navade in Tržiške gostilne), Katarina Tomc (Nekdaj pod Košuto), Bojan Knific in Saša Poljak Istenič (Tržišk kosiv).

In zakaj bi moral takšno knjigo imeti tudi vsak Tržičan? »Lepo je, da vsak pristen Tržičan pozna svojo tradicijsko prehrano. Meni najboljše so pa tržiške bržole,« je povedala Ivana Ahčin. Marinka Damjan, ki se je na tržiško preselila iz Škofje Loke, starih tržiških jedi najprej ni poznala niti po imenu, zdaj pa jih zna tudi skuhati. Andrejka Belhar Polanc je po rodu Primorka. »Moj dom je zdaj Tržič in je prav, da spoznam tudi tržiške jedi. Nekaj me je naučil že mož Klemen, nekatere jedi sem sploh prvič preizkusila in je bilo zanimivo, ker je hrana vedno zanimiva.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 4. avgust 2018 / 15:56

Digitalni radio je radio kot vsak drug

Če vam Samo Glavan ni znan, vam je Dušan Uršič zagotovo, in če poznate zadnjega, poznate tudi prvega – gre za isto osebo namreč. Glasbenik, avtor, in ustanovitelj ene prvih zasebnih radijskih postaj v...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Čokolada preprečuje krvne strdke

Čokoladne užitke so poznali že Azteki, ki so čokoladi tudi dali ime – temna voda. Verjetno pa niso vedeli, kar so odkrili nedavno: da je čokolada lahko tudi izjemno koristna za zdravje....

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Nevarna socialna izolacija v otroštvu

Prijatelji so pomemben del naših življenj. Večino jih pridobimo v otroštvu in adolescenci, ko smo tudi najbolj dojemljivi za vzpostavljanje socialnih stikov. Izolacija v otroštvu pa ni...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Kava je več kot samo kofein

Kava je zaradi kofeina doslej veljala predvsem za sredstvo, ki zbuja in poživlja. Zadnje raziskave pa so pokazale, da vsebuje tudi veliko drugih koristih snovi, predvsem antioksidantov...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Cepivo zoper raka na materničnem vratu

Humani papiloma virusi (HPV) so virusi, ki se pri človeku prenašajo s telesnim stikom, najpogosteje pri spolnih odnosih. Z njimi se po zadnjih podatkih vsaj enkrat v življenju okuži sede...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Ribe!

Naše zdravje je preveč dragoceno, da bi ob spoznanjih prehranskih strokovnjakov preprosto zmignili z rameni in še naprej jedli tako, kot smo se od otroštva naprej navajali - škodljivost gor ali dol.