Jantarna pot

Izlet s prijatelji in znanci. Cilj: Jantar – dragulji Baltika v Novem mestu. Jantar je fosilizirana smola zvečine iglavcev, ki so pred milijoni let rasli ob Baltiku. Sijajna razstava o arheološkem jantarju od bronaste dobe do antike in obdobja rimskega imperija. Dolenjski muzej Novo mesto, ki hrani nekaj izjemnih najdb jantarnega nakita, ki so ga našli predvsem v ženskih grobovih na Kapiteljskih njivah, s svojo bogato zbirko navdušuje tudi v tujini. Pričujoča razstava je nastala s sodelovanjem slovenskih muzejev in arheoloških ustanov ter z arheološkim muzejem iz poljskega Gdanska in je na ogled do 30. septembra. Baltskim draguljem so pripisovali tudi zdravilno in magično moč, zato obdelani niso bili zaželeni le kot nakit. Jantarna pot je imela več smeri. Na našem ozemlju se je pot vila čez Ptuj, Ljubljano in nato proti Ogleju in Benetkam ... Najprej je pred nami na panoje ujeta znamenita jantarna soba, ki je s pruskega dvora kot darilo potovala na dvor Petra Velikega in se je z njo ponašala Katarina Velika. V drugi svetovni vojni je pripotovala nazaj v Nemčijo, vendar je med bombardiranji menda zgorela … čeprav nihče točno ne ve, kaj se je zgodilo. Po črno-belih fotografijah so Rusi po dvajsetih letih s finančno pomočjo nemških mecenov izdelali izjemno kopijo, ki je od praznovanja tristoletnice Sankt Peterburga leta 2003 spet na ogled v muzeju Carskoje selo. Temu neprecenljivemu dragulju pravijo tudi osmo čudo sveta. Na ogled je tudi razstava sodobnega jantarnega nakita, ki ni prodajna. Najlepši pa je tisti del, kjer se blešči bogastvo jantarnih jagod v prastarih ogrlicah in drugih okrasnih predmetih, in surovec, kos jantarja iz zbirke mineralov barona Zoisa, ki tehta kar 1.204 grame … Ob kislem vremenu bleščeč izlet! Oglej, kjer so trgovali z jantarjem, poznam ne le po mozaikih in baziliki, marveč tudi po slastni hrani.

Jajčevci na polenti iz pečice

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g jajčevcev, 200 ml paradižnikovega pireja (passate), 250 g polente, 250 g bivolje mocarele, 1 zvrhano žlico bazilike, grobo in fino sol, poper, timijan in origano, oljčno olje in za oreh masla.

Jajčevce operemo, osušimo in jih po dolgem narežemo na pol centimetra debele rezine. Zložimo jih v skledo močno slane vode, obtežimo, da v tridesetih minutah spustijo grenčino. Odcedimo jih in osušimo s papirnato brisačo.

V liter vode damo grobo sol po okusu in ko zavre, po navodilu vmešamo polento. Zmanjšamo ogenj in mešamo, dokler se ne zgosti in se polenta napne. Čez deset minut stresemo polento v naoljeno nepregorno posodo in zgladimo.

Jajčevce lahko spečemo na olju ali pa v pečici, tako da jih razporedimo po papirju za peko in rezine na obeh straneh premažemo z oljem. Ko so zlatorumeni, jih vzamemo in pečice in malce ohladimo. Mocarelo narežemo na rezine, zelišča sesekljamo.

Na plast polente razporedimo jajčevce, jih prelijemo s paradižnikovim pirejem, dodamo sesekljana zelišča in mocarelo. Za nameček za oreh velik kos masla zrežemo na drobno in ga razmestimo po površini. V pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, pečemo 20–25 minut in ponudimo s hrustljavo solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 2. julij 2024 / 12:26

Donavska kolesarska pot, 4. del

Prenočili smo v hotelu v središču Ulma. Staro mestno jedro in glavne znamenitosti smo si po prihodu na cilj ogledali že prejšnji dan. Na začetku etape smo se na ogled mesta podali še s kolesom. Naj...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 17. marec 2014 / 20:05

Pridržali šestinpetdeset osumljenih

Gorenjski kriminalisti in njihovi kolegi iz drugih policijskih uprav so danes zaradi preiskave organiziranega kriminala na področju trgovine z drogo in orožjem pridržali najmanj 56 osumljenih oseb.

Zanimivosti / ponedeljek, 17. marec 2014 / 12:38

Tudi to je prinesla pomlad ...

Tudi to je prinesla pomlad – perilo na balkone stanovanjskih blokov in hiš. Za izgled ni najbolj lepo, je pa praktično, še posebej, če je toplo, kot je v teh dneh....

GG Plus / ponedeljek, 17. marec 2014 / 12:35

Od kdaj seksamo?

Pomislite! Moja sošolka Milena Miklavčič trdi dobesedno tole: da smo začeli seksati šele po letu 1965. Hm. Z Mileno sva jih onega leta dopolnila trinajst. Tiste reči so me takrat sicer že...

Nasveti / ponedeljek, 17. marec 2014 / 12:30

Čez mejo

Dobrač (2166 m) - Sila potresa v 14. stoletju in gora je klonila pod uničujočo močjo. Na njenih strminah je do leta 2002 delovalo smučišče. Od vznožja do vrha nam turnosmučarski vzpon obeta lepo smuča...

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. marec 2014 / 12:26

Za hlod gorskega javorja 10.525 evrov

Lastniki gozdov so tudi letos prodajali vrednejši les na dražbi v Slovenj Gradcu.