Karl Erjavec / Foto: arhiv GG

DeSUS izstopila iz koalicije, ministra DeSUS za zdaj ostajata v vladi

Svet stranke DeSUS se je odločil za izstop iz koalicije in podprl predsednika stranke Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja. Erjavec pričakuje, da bo odločitvam sveta sledila tudi poslanska skupina. Odločitev o usodi svojih ministrov pa so prepustili premierju Janezu Janši. Ta ju je pozval, naj se odločita, ali sta v vladi ali v opoziciji.

Ljubljana – Na svetu stranke, ki sicer šteje okoli 60 članov, je za odločitev o izstopu iz koalicije od 42 prisotnih glasovalo 37 članov, proti ni bil nihče, podporo Erjavcu za mandatarskega kandidata nove vlade, ki bi jo sestavili s KUL, pa je izreklo 40 članov, nihče ni bil proti.

Kot je pojasnil Erjavec, sta se današnjih sej in odločanja udeležila poslanca Franc Jurša in Jurij Lep, ki da sta tudi podprla odločitev o izstopu iz koalicije in njega za mandatarskega kandidata. Erjavec je napovedal, da se bo s poslansko skupino sešel v petek. Ob tem je dodal, da je poslanec Branko Simonovič že napovedal, da bo podprl in spoštoval odločitve organov stranke, podobno pa Erjavec pričakuje tudi od Ivana Hršaka. Predsednik DeSUS tako pričakuje, da bo poslanska skupina ostala enotna in bo sledila vodstvu in organom stranke.

Izjema je poslanec Robert Polnar, za katerega je izvršni odbor danes podprl pobudo, da se ga izključi iz stranke. To pristojnost in nalogo pa ima občinska organizacija Šentjur pri Celju, je pojasnil Erjavec. Ta tako pričakuje, da Polnar že v petek ali v začetku prihodnjega tedna ne bo več član stranke, s tem pa pričakuje, da ne bo več član poslanske skupine.

Ministra iz vrst DeSUS, Tomaž Gantar in Jože Podgoršek, po današnji odločitvi sveta stranke ne bosta odstopila, ampak se bo predsednik vlade Janez Janša odločil, kdaj ju bo razrešil, je navedel Erjavec. Kot je pojasnil, so se tako odločili zaradi kritičnih razmer, v katerih smo. Dodal je, da ne izstopajo iz koalicije zaradi epidemije ali zaradi dela ministrov, ampak zaradi Janševe politike.

Medtem ko Podgoršek današnjih potez stranke ne komentira, pa je Gantar ocenil, da je odločitev sveta DeSUS za izstop iz vladne koalicije logična glede na dogajanje na političnem področju. Sam bo minister, dokler bo premier ocenjeval, da lahko še kaj naredi oz. dokler ne bo drugačne odločitve. Položaj je tako resen, da resor ne sme ostati brez nekoga, ki bo to delo delal naprej, pravi. Na vprašanje, ali bi mu tudi v morebitni novi vladi pripadel zdravstveni resor, pa odgovarja, da tega, kaj se bo dogajalo v prihodnje, ne ve, sam je pripravljen delati, saj je položaj še naprej resen in nas še vedno čaka težko obdobje, vsaj dokler ne bo cepiva. Če pa je kdo, ki bi to lahko naredil bolje, pa tudi s tem nima težav, je dejal.

Iz DeSUS so o današnjih odločitvah po elektronski pošti obvestili premierja. Ta se je odzval z zapisom na Twitterju, v katerem je pozval kadre DeSUS v vladi, naj se odločijo, ali so v vladi ali v opoziciji. Pri tem je spomnil na statut DeSUS, ki določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz koalicije njen minister odstopiti, če tega ne stori, pa mu preneha članstvo v stranki. »Lep primer (ne)vladavine prava in pravil,« je zapisal Janša. Dodal je, da je težko sodelovati z nekom, ki se niti lastnega statuta ne drži, in opozoril, da je zmeda zadnje, kar v tem skrajno resnem položaju potrebujejo.

Prvak NSi Matej Tonin pa je medtem na Twitterju sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada še vedno trdnih 47 glasov v DZ. Skupaj se bodo po njegovih navedbah posvetili zajezitvi covida-19, gospodarskemu okrevanju in okrepitvi zdravstva. Tonin se je vsem poslancem zahvalil za državotvoren pristop, »kljub izjemnim pritiskom«. Več o sestanku ni znanega. Po neuradnih informacijah pa so bili danes opravljeni številni pogovori s poslanskimi skupinami in posameznimi poslanci.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je sicer odločitev DeSUS ocenil kot legitimno in pojasnil, da se v NSi ne vmešavajo v interne zadeve drugih strank. Poudaril je, da bo vlada delala naprej ter da Slovenija v zdravstveni krizi potrebuje stabilno vlado in politično stanje.

Nadaljnje izvajanje koalicijske pogodbe in obvladovanje krize je vnovič podprl tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnih zadevah v zvezi z epidemijo covida-19 je napovedal, da bo poslanski skupini in organom stranke SMC predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi s ciljem realizacije koalicijske pogodbe. Že pred tem pa je sporočil, da je zdaj čas za operativno in vsebinsko politiko, ne pa za rušenje in ideološki boj. Priznal je, da jih »nervirajo« nekatere poteze glavne stranke koalicije, a kljub temu pri njihovem stališču prevlada dejstvo, da je čas za sodelovanje.

Stranke, združene v Koalicijo ustavnega loka (KUL), pa so izstop DeSUS iz koalicije pozdravile, upajo tudi, da bo DeSUS sledila še SMC. Glede podpore Erjavcu za njihovega mandatarskega kandidata pa bodo odločali na organih strank. Želijo si, da bi konstruktivno nezaupnico vložili čim prej. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je dejal, da si želi, da bi bila vložena še pred prazniki.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je med drugim spomnila na njihove napovedi, da bo mandatar tisti, ki bo lahko na mizo prinesel 46 glasov. Kordinator Levice Luka Mesec je napovedal, da bodo Erjavcu poslali vabilo na pogovor o sodelovanju. Predsednica SD Tanja Fajon pa je dejala, da je njena osebna podpora Erjavcu znana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 2. december 2021 / 15:48

Zbornica zahteva dodatni denar

Svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ni potrdil predloga strateškega načrta skupne kmetijske politike za petletno obdobje 2023–2027. Zbornica zahteva od države, da za ukrepe razvoja podeželja z...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 29. december 2019 / 21:23

Slavje Lampičeve

Anamarija Lampič je na današnji tekmi v sprintu v prosti tehniki v Lenzerheideju ugnala vse tekmice.

Kultura / nedelja, 29. december 2019 / 17:40

Drugačno še ne pomeni slabo

Eden prvih vrhuncev aktualne sezone v Prešernovem gledališču je družinska drama Strahovi Henrika Ibsena. Pred ponedeljkovo ponovitvijo smo se pogovarjali z Vesno Jevnikar, ki v predstavi igra enega os...

Gospodarstvo / nedelja, 29. december 2019 / 17:39

Gorenjski kandidatki za inženirko leta

Med desetimi letošnjimi nominirankami za inženirko leta dve prihajata iz Gorenjske. Kamničanka Nina Lah je zaposlena v Leku, Ana Robnik pa v kranjskem Iskratelu. Izbor inženirke leta bo na slovesni pr...

Gospodarstvo / nedelja, 29. december 2019 / 17:37

Kmetija z raznolikimi dejavnostmi

Na Krtovi kmetiji v Zgornji Besnici se ukvarjajo z različnimi osnovnimi in dopolnilnimi dejavnostmi. Gospodar Marko je pred kratkim prejel priznanje zavoda za gozdove za najbolj skrbnega lastnika gozd...

Slovenija / nedelja, 29. december 2019 / 17:36

Govore vedno začenjam v slovenščini

Olga Voglauer, koroška Slovenka v dunajskem parlamentu, se vselej, ko se vrne domov, loti najljubšega opravila: molže.