Sočne skutine rezine

Za pripravo skutinih rezin potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 120 g moke, lupinico ene limone, pol žličke pecilnega praška; za kremo: 2,5 dl mleka, 150 g sladkorja, 8 listov želatine, 0,5 l sladke smetane, 0,5 kg skute; za namakanje in premaz biskvita: 3 dl mleka, 3 žlice ruma, 2 žlici marmelade; za sadni nadev: 0,5 kg poljubnega jagodičevja, 6 listov želatine, 3 žlice sladkorja.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom in limonino lupinico. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem penasto umešamo. Primešamo polovico snega beljakov. Med stalnim mešanjem po žlici dodajamo moko. Nazadnje na rahlo vmešamo še preostali sneg. Pekač namastimo ali ga obložimo s pekipaprijem ter vanj vlijemo biskvitno maso. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20–30 minut. Čas peke je odvisen od velikosti pekača. Biskvit je pečen, ko se po vrhu pojavi zlato rjava skorjica, na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, pa ne ostane nobenih sledi, ko ga izvlečemo. Biskvit ohladimo in ga z dolgim nožem ali s pomočjo sukanca prerežemo na dva enako debela dela.

Priprava kreme: Mleko vlijemo v kozico in dodamo sladkor. Med mešanjem kuhamo, dokler se sladkor ne raztopi in mleko zavre. Želatino namočimo za 5 minut v hladni vodi in jo ožamemo. Vmešamo jo v mleko in mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Vse skupaj nekoliko ohladimo in vmes večkrat premešamo. V drugo posodo stresemo skuto in ji premešamo nekoliko ohlajeno mešanico iz mleka. Nazadnje stepemo še sladko smetano. S pomočjo lopatke jo na rahlo vmešamo v mlečno-skutino kremo.

Sestavljanje rezin: Prvo plast biskvita postavimo nazaj v obod. Mleko pogrejemo in mu prilijemo rum. Biskvit namočimo s polovico te mešanice. Premažemo ga z žlico marmelade in nanj vlijemo polovico skutine kreme. Na to položimo drugi biskvit, ki ga ravno tako namočimo, premažemo z marmelado in prelijemo s skutino kremo. Vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj dve uri.

Priprava sadnega nadeva: Želatino namočimo v hladni vodi. Jagodičevje stresemo v kozico, mu prilijemo tri žlice hladne vode in ga posladkamo. Segrejemo, da zavre in kuhamo še približno 10 minut, da se razpusti. Odstavimo s štedilnika ter vmešamo ožeto želatino. Mešamo, dokler se želatina ne raztopi. Nadev nekoliko ohladimo in ga prelijemo čez rezine. Rezine postavimo v hladilnik še za 2 uri.

Nasvet: Isti recept lahko uporabimo za pripravo torte, tako da uporabimo okrogel model. Biskvit lahko namočimo tudi s sadnim kompotom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 6. julij 2021 / 16:53

Deseti rojstni dan Kvatropircev

Že dobro leto dni je minilo, odkar so člani priljubljene fantovske zasedbe Kvatropirci izdali zadnjo skladbo. Nova je kar nekaj časa zorela, preden je ugledala luč sveta. Konec letošnjega maja so K...

Objavljeno na isti dan


Naklo / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Gradijo zbirni center

Naklo - Občina Naklo bo zaradi ukinitve zbirnega centra za ločene odpadke ob nekdanji železniški postaji v Naklem zgradila sodobnejši center ob cesti na Okroglo. Podjetje Elektro...

GG Plus / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Država treh narodov

Bosna in Hercegovina je država raznolikosti - zanimiva s turističnega, a še vedno pereča s političnega stališča.

Šport / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Nogometni ples še v drugi in tretji ligi

Nogometaše v 1. ligi ta konec tedna čaka že 4. krog, na zelenicah pa se jim bodo pridružili tudi drugo- in tretjeligaši.

Kranj / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Erjavec ne kandidira na Gorenjskem

Predsednik stranke DeSUS in sedanji obrambni minister Karl Erjavec bo kandidiral tudi na letošnjih lokalnih volitvah, vendar ne na Gorenjskem. Zakaj?

Gospodarstvo / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Predor so spet zaprli

Šentviški predor je do nadaljnjega spet zaprt. Družba za avtoceste je SCT-ju naložila odstranitev vsega protipožarnega ometa v stari galeriji.