Mateja Zupančiča se verjetno marsikdo spomni tudi s televizije, saj je sodeloval v domačem MasterChefu. / Foto: arhiv Tuša

Paleta okusov

Teden v Kranjski Gori je minil v kulinaričnem vzdušju. Med 8. in 11. majem je namreč Zgornjesavska dolina gostila Mednarodni kulinarični festival 2017. Dobili pa smo tudi letošnjo Tuševo kuharsko zvezdo.

In to že v ponedeljek v hotelu Ramada Resort. Letos se je tekmovanja za Tuševo zvezdo, kjer aktivno sodelujeta tudi slovenski Tuš in Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, udeležilo več kot sto dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol iz vse Slovenije. V Kranjski Gori se je pomerilo osem ekip, med njimi je Gorenjsko zastopala ekipa iz Radovljice, vendar je finale prinesel zmago Ljubljančanom. Za najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi je strokovna komisija izbrala ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana; letošnja Tuševa kuharska zvezda pa je postal Matej Zupančič. Prepričal je s pripravo restavracijske sladice: moussom kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako. Talentiranega Mateja pa se lahko spomnimo tudi iz preteklega domačega televizijskega MasterChefa.

Samo tekmovanje je bilo zanimiv uvod v nadaljevanje mednarodnega kulinaričnega festivala. Nekakšen moto festivala, ki je bil tokrat v Zgornjesavski dolini drugič, je: paleta okusov v objemu narave. Tuševi kuharski zvezdi in ostalim tekmovanjem, ki so se v sklopu festivala odvijala kar dva dneva, so v torek na spremljevalni seznam dogajanja dodali še Večerjo s TOP3 šefi, ki jo je gostila tokrat razprodana restavracija Napoli v hotelu Ramada Hotel & Suites. Se je pa v kuhinji tokrat trem šefom pridružil še četrti, Italijan Luca Gioiello, ki je kulinarično doživetje nadgradil z italijanskim uvodom oziroma poskrbel za pozdrav iz kuhinje. Sledila je mediteranska plošča na krajinski način Banjalučana Dragana Šljivića, kjer so se znašli tuna, brancin in vongole s kaviarjem ter pomarančo in limono; krožnik pa je pospremila suha rebula. Makedonec Nikola Mishkovski se je odločil za kombinacijo zajca in natrgane račke v obliki pite, z dodanimi jurčki ter bučno omako in omako iz tartufov; sladico pa so zaupali domačemu Robertu Kristanu in s Kekčevo poletno mal'co je navdušil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 7. junij 2011 / 07:00

Priznanja za Meso Kamnik in Nimrod

Gornja Radgona - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na 49. mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra začeli ocenjevati kakovost različnih izdelkov. Znani so že rezultat...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 19. februar 2017 / 19:48

Ob podelitvi Bloudkovih priznanj

Dvorano Grandis na Brdu pri Kranju so minulo sredo spremenili v veliko telovadnico. V njej je namreč potekala slavnostna akademija ob podelitvi 52. Bloudkovih priznanj. Ker so bili gostje večinoma...

GG Plus / nedelja, 19. februar 2017 / 19:46

Po poteh skozi čas

»Arheološki park Mošnje je eden novejših, ki je nastal po gradnji gorenjske avtoceste. Pri izkopu avtocestne trase so arheologi naleteli na skoraj dva metra visoke zidove z mozaiki in s freskami, k...

Nasveti / nedelja, 19. februar 2017 / 19:45

Žarek ob četrti uri in šestnajst minut

Zjutraj, ne popoldan. Vzamem v roke knjigo Morja peska Isabelle Eberhardt, popotnice, raziskovalke in nomadke, ženske, ki je nikoli ni bilo mogoče spraviti v kalup. Sedem let je raziskovala dežele...

GG Plus / nedelja, 19. februar 2017 / 19:43

Priseljenke v dokumentarnem filmu

Skupina Jeseničank, zvečine priseljenk iz nekdanjih jugoslovanskih republik, nastopa v dokumentarnem filmu Med zidovi. S svojimi iskrenimi pripovedmi širijo glas o strpnosti, človečnosti in nujnosti p...

Kronika / nedelja, 19. februar 2017 / 19:41

Gašperin edini ni priznal

Ljubljana – Gorenjec Florijan Gašperin, prvoobtoženi v aferi podkupovanja pri tehničnih pregledih v Ljubljani, je ta teden na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču zanikal krivdo....