Mateja Zupančiča se verjetno marsikdo spomni tudi s televizije, saj je sodeloval v domačem MasterChefu. / Foto: arhiv Tuša

Paleta okusov

Teden v Kranjski Gori je minil v kulinaričnem vzdušju. Med 8. in 11. majem je namreč Zgornjesavska dolina gostila Mednarodni kulinarični festival 2017. Dobili pa smo tudi letošnjo Tuševo kuharsko zvezdo.

In to že v ponedeljek v hotelu Ramada Resort. Letos se je tekmovanja za Tuševo zvezdo, kjer aktivno sodelujeta tudi slovenski Tuš in Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, udeležilo več kot sto dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol iz vse Slovenije. V Kranjski Gori se je pomerilo osem ekip, med njimi je Gorenjsko zastopala ekipa iz Radovljice, vendar je finale prinesel zmago Ljubljančanom. Za najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi je strokovna komisija izbrala ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana; letošnja Tuševa kuharska zvezda pa je postal Matej Zupančič. Prepričal je s pripravo restavracijske sladice: moussom kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako. Talentiranega Mateja pa se lahko spomnimo tudi iz preteklega domačega televizijskega MasterChefa.

Samo tekmovanje je bilo zanimiv uvod v nadaljevanje mednarodnega kulinaričnega festivala. Nekakšen moto festivala, ki je bil tokrat v Zgornjesavski dolini drugič, je: paleta okusov v objemu narave. Tuševi kuharski zvezdi in ostalim tekmovanjem, ki so se v sklopu festivala odvijala kar dva dneva, so v torek na spremljevalni seznam dogajanja dodali še Večerjo s TOP3 šefi, ki jo je gostila tokrat razprodana restavracija Napoli v hotelu Ramada Hotel & Suites. Se je pa v kuhinji tokrat trem šefom pridružil še četrti, Italijan Luca Gioiello, ki je kulinarično doživetje nadgradil z italijanskim uvodom oziroma poskrbel za pozdrav iz kuhinje. Sledila je mediteranska plošča na krajinski način Banjalučana Dragana Šljivića, kjer so se znašli tuna, brancin in vongole s kaviarjem ter pomarančo in limono; krožnik pa je pospremila suha rebula. Makedonec Nikola Mishkovski se je odločil za kombinacijo zajca in natrgane račke v obliki pite, z dodanimi jurčki ter bučno omako in omako iz tartufov; sladico pa so zaupali domačemu Robertu Kristanu in s Kekčevo poletno mal'co je navdušil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 18. avgust 2021 / 09:54

V nesreči umrl motorist

Gobovce – Ob skrbi za čim boljšo pretočnost prometa so gorenjski policisti minuli konec tedna obravnavali tudi prometno nesrečo s smrtnim izidom na območju Naklega in 15 nesreč s telesnimi poškodba...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 25. avgust 2011 / 07:00

Zavarovalnica že v večinski bančni lasti

Kranj - Druga največja slovenska banka, Nova KBM, je že doslej imela v lasti 49,96 odstotka delnic Zavarovalnice Maribor, s prevzemno ponudbo pa je pridobila še 0,59 odstotka del...

Prosti čas / četrtek, 25. avgust 2011 / 07:00

Etno rock festival letos traja dva dni

Tradicionalni domžalski Etno rock festival, ki ga bodo ta konec tedna pripravili že petnajstič zapored, ob svojem jubileju prinaša pomembno novost – do sedaj enodnevni festival bodo razšir...

Zanimivosti / četrtek, 25. avgust 2011 / 07:00

Večno mladi spet na Stol

V soboto, 27. avgusta, Večno mladi fantje iz Radovljice organizirajo že 37. tradicionalni pohod na 2236 metrov visoki Stol. Če je nemalokrat na pohod in njegovo številnost nekoliko vplivalo slabo...

Gospodarstvo / četrtek, 25. avgust 2011 / 07:00

Kmečki praznik pod Storžičem

V nedeljo bo v Bašlju spet kmečki praznik. Na pastirskem ognjišču bodo pekli jabolka, krompir in koruzo.

Prosti čas / četrtek, 25. avgust 2011 / 07:00

Festival s klobaso

V Sori pri Medvodah je bilo minuli konec tedna vse v znamenju kranjske klobase. Festival s pestrim programom je privabil tudi številne znane obraze.