Mateja Zupančiča se verjetno marsikdo spomni tudi s televizije, saj je sodeloval v domačem MasterChefu. / Foto: arhiv Tuša

Paleta okusov

Teden v Kranjski Gori je minil v kulinaričnem vzdušju. Med 8. in 11. majem je namreč Zgornjesavska dolina gostila Mednarodni kulinarični festival 2017. Dobili pa smo tudi letošnjo Tuševo kuharsko zvezdo.

In to že v ponedeljek v hotelu Ramada Resort. Letos se je tekmovanja za Tuševo zvezdo, kjer aktivno sodelujeta tudi slovenski Tuš in Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, udeležilo več kot sto dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol iz vse Slovenije. V Kranjski Gori se je pomerilo osem ekip, med njimi je Gorenjsko zastopala ekipa iz Radovljice, vendar je finale prinesel zmago Ljubljančanom. Za najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi je strokovna komisija izbrala ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana; letošnja Tuševa kuharska zvezda pa je postal Matej Zupančič. Prepričal je s pripravo restavracijske sladice: moussom kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako. Talentiranega Mateja pa se lahko spomnimo tudi iz preteklega domačega televizijskega MasterChefa.

Samo tekmovanje je bilo zanimiv uvod v nadaljevanje mednarodnega kulinaričnega festivala. Nekakšen moto festivala, ki je bil tokrat v Zgornjesavski dolini drugič, je: paleta okusov v objemu narave. Tuševi kuharski zvezdi in ostalim tekmovanjem, ki so se v sklopu festivala odvijala kar dva dneva, so v torek na spremljevalni seznam dogajanja dodali še Večerjo s TOP3 šefi, ki jo je gostila tokrat razprodana restavracija Napoli v hotelu Ramada Hotel & Suites. Se je pa v kuhinji tokrat trem šefom pridružil še četrti, Italijan Luca Gioiello, ki je kulinarično doživetje nadgradil z italijanskim uvodom oziroma poskrbel za pozdrav iz kuhinje. Sledila je mediteranska plošča na krajinski način Banjalučana Dragana Šljivića, kjer so se znašli tuna, brancin in vongole s kaviarjem ter pomarančo in limono; krožnik pa je pospremila suha rebula. Makedonec Nikola Mishkovski se je odločil za kombinacijo zajca in natrgane račke v obliki pite, z dodanimi jurčki ter bučno omako in omako iz tartufov; sladico pa so zaupali domačemu Robertu Kristanu in s Kekčevo poletno mal'co je navdušil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 14. maj 2011 / 07:00

Tito in štafeta letos po vsej Gorenjski

Bled, Bohinj - Društvo za aktivno preživljanje prostega časa EJGA Gorenjska bo v soboto, 14. maja, pripravilo prvega od letošnjih tradicionalnih sprejemov maršala Josipa Broza Ti...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 14. maj 2018 / 12:01

Paleta okusov v objemu kranjskogorske narave

Kranjska Gora je minuli teden gostila Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora 2018. Tokrat že tretjič. Udeležencev je vsako leto več, pripravijo pa vedno tudi poseben dogodek za brbončice: Kulin...

Šport / ponedeljek, 14. maj 2018 / 11:57

Hokejisti so proslavili jubilej

Letošnjo sezono so v Hokejskem klubu Triglav Kranj zaključili s sredino svečano akademijo, ki so jo pripravili ob petdeseti obletnici ustanovitve kluba. Zaslužene medalje so prejeli člani, članice in...

Zanimivosti / ponedeljek, 14. maj 2018 / 11:40

Raje imajo vlak

Zaradi nedeljskega referenduma o drugem tiru je trenutno največ govora o odseku Divača–Koper, manj pa o preostalih 1200 kilometrih železniških prog. Po mnenju o železniških povezavah...

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 14. maj 2018 / 11:39

Na ustavno sodišče

Cerkljanski občinski svet je župana Franca Čebulja pooblastil za vložitev zahteve za oceno ustavnosti in zakonitosti zaradi nepravične amortizacije.

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. maj 2018 / 11:38

Vznemirjajo divjega petelina in ruševca

Bled – V zavodu Triglavski narodni park (TNP) ugotavljajo, da se na nekaterih rastiščih divjega petelina in ruševca na območju parka iz leta v leto povečuje nemir, ki ga povzročajo obiskovalci s te...