Mateja Zupančiča se verjetno marsikdo spomni tudi s televizije, saj je sodeloval v domačem MasterChefu. / Foto: arhiv Tuša

Paleta okusov

Teden v Kranjski Gori je minil v kulinaričnem vzdušju. Med 8. in 11. majem je namreč Zgornjesavska dolina gostila Mednarodni kulinarični festival 2017. Dobili pa smo tudi letošnjo Tuševo kuharsko zvezdo.

In to že v ponedeljek v hotelu Ramada Resort. Letos se je tekmovanja za Tuševo zvezdo, kjer aktivno sodelujeta tudi slovenski Tuš in Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, udeležilo več kot sto dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol iz vse Slovenije. V Kranjski Gori se je pomerilo osem ekip, med njimi je Gorenjsko zastopala ekipa iz Radovljice, vendar je finale prinesel zmago Ljubljančanom. Za najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi je strokovna komisija izbrala ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana; letošnja Tuševa kuharska zvezda pa je postal Matej Zupančič. Prepričal je s pripravo restavracijske sladice: moussom kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako. Talentiranega Mateja pa se lahko spomnimo tudi iz preteklega domačega televizijskega MasterChefa.

Samo tekmovanje je bilo zanimiv uvod v nadaljevanje mednarodnega kulinaričnega festivala. Nekakšen moto festivala, ki je bil tokrat v Zgornjesavski dolini drugič, je: paleta okusov v objemu narave. Tuševi kuharski zvezdi in ostalim tekmovanjem, ki so se v sklopu festivala odvijala kar dva dneva, so v torek na spremljevalni seznam dogajanja dodali še Večerjo s TOP3 šefi, ki jo je gostila tokrat razprodana restavracija Napoli v hotelu Ramada Hotel & Suites. Se je pa v kuhinji tokrat trem šefom pridružil še četrti, Italijan Luca Gioiello, ki je kulinarično doživetje nadgradil z italijanskim uvodom oziroma poskrbel za pozdrav iz kuhinje. Sledila je mediteranska plošča na krajinski način Banjalučana Dragana Šljivića, kjer so se znašli tuna, brancin in vongole s kaviarjem ter pomarančo in limono; krožnik pa je pospremila suha rebula. Makedonec Nikola Mishkovski se je odločil za kombinacijo zajca in natrgane račke v obliki pite, z dodanimi jurčki ter bučno omako in omako iz tartufov; sladico pa so zaupali domačemu Robertu Kristanu in s Kekčevo poletno mal'co je navdušil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 20. november 2008 / 07:00

Fantazija v črnem, tehnika v belem

V ljubljanskem Mestnem muzeju je bila modna revija v sklopu prestavitve Elektroluxovih najnovejših pralnih in sušilnih strojev.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 29. junij 2013 / 11:38

Podnebne spremembe zahtevajo prilagajanje

Zbilje - Podnebne spremembe – kakšne izbire imamo, je bilo izhodišče nedavnega predavanja in pogovora s klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj na Vaškem trgu v Zbiljah. Predstavila je možnosti, kaj la...

Splošno / sobota, 29. junij 2013 / 11:32

Dan tržiškega nogometa

Tržič - Minulo nedeljo so člani NK Tržič 2012 na igrišču pred Osnovno šolo Bistrica ob obletnici ustanovitve kluba in zaključku tekmovalne sezone pripravili 2. dan tržiškega nogometa. »Pri...

Gospodarstvo / sobota, 29. junij 2013 / 11:29

Jeseni že nova dokapitalizacija

Kranj - Na skupščini Delavske hranilnice so delničarji sklenili, da bodo 1,46 milijona evrov lanskega dobička namenili statutarnim zadevam, okoli 900 tisoč evrov pa izplačilu dividend, ki...

GG Plus / sobota, 29. junij 2013 / 11:25

Vaš razgled

Nasveti / sobota, 29. junij 2013 / 11:21

Zelena katedrala

Kdor mi pove, da bo dopustoval na jugu Provanse, mu svetujem, naj se odpelje še kakšnih 60 km proti mestu Ales v pokrajini Langdoc-Rousillon in obišče zeleno katedralo. Seveda je ni med ka...