Mateja Zupančiča se verjetno marsikdo spomni tudi s televizije, saj je sodeloval v domačem MasterChefu. / Foto: arhiv Tuša

Paleta okusov

Teden v Kranjski Gori je minil v kulinaričnem vzdušju. Med 8. in 11. majem je namreč Zgornjesavska dolina gostila Mednarodni kulinarični festival 2017. Dobili pa smo tudi letošnjo Tuševo kuharsko zvezdo.

In to že v ponedeljek v hotelu Ramada Resort. Letos se je tekmovanja za Tuševo zvezdo, kjer aktivno sodelujeta tudi slovenski Tuš in Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, udeležilo več kot sto dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol iz vse Slovenije. V Kranjski Gori se je pomerilo osem ekip, med njimi je Gorenjsko zastopala ekipa iz Radovljice, vendar je finale prinesel zmago Ljubljančanom. Za najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi je strokovna komisija izbrala ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana; letošnja Tuševa kuharska zvezda pa je postal Matej Zupančič. Prepričal je s pripravo restavracijske sladice: moussom kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako. Talentiranega Mateja pa se lahko spomnimo tudi iz preteklega domačega televizijskega MasterChefa.

Samo tekmovanje je bilo zanimiv uvod v nadaljevanje mednarodnega kulinaričnega festivala. Nekakšen moto festivala, ki je bil tokrat v Zgornjesavski dolini drugič, je: paleta okusov v objemu narave. Tuševi kuharski zvezdi in ostalim tekmovanjem, ki so se v sklopu festivala odvijala kar dva dneva, so v torek na spremljevalni seznam dogajanja dodali še Večerjo s TOP3 šefi, ki jo je gostila tokrat razprodana restavracija Napoli v hotelu Ramada Hotel & Suites. Se je pa v kuhinji tokrat trem šefom pridružil še četrti, Italijan Luca Gioiello, ki je kulinarično doživetje nadgradil z italijanskim uvodom oziroma poskrbel za pozdrav iz kuhinje. Sledila je mediteranska plošča na krajinski način Banjalučana Dragana Šljivića, kjer so se znašli tuna, brancin in vongole s kaviarjem ter pomarančo in limono; krožnik pa je pospremila suha rebula. Makedonec Nikola Mishkovski se je odločil za kombinacijo zajca in natrgane račke v obliki pite, z dodanimi jurčki ter bučno omako in omako iz tartufov; sladico pa so zaupali domačemu Robertu Kristanu in s Kekčevo poletno mal'co je navdušil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 24. november 2014 / 10:09

Novoletni koncert Ignacija Borštnika

Cerklje – Občina Cerklje na Gorenjskem v sodelovanju s Policijsko upravo in Policijsko postajo Kranj vabi na Novoletni koncert Ignacija Borštnika, ki bo v četrtek, 11. decembra, ob 19. uri v Kultur...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 31. maj 2023 / 23:48

Škofjeloški upokojenci najaktivnejši

Ljubljana – Ob Dnevih medgeneracijskega sožitja 2023 sta minuli četrtek na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala Dan Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) in 45. državno sreča...

Gorenjska / sreda, 31. maj 2023 / 23:43

Občine uspešno zmanjšujejo emisije

Gorenjske občine so v obdobju 2005–2020 emisije toplogrednih plinov v sektorju občinskih javnih stavb zmanjšale za 27 odstotkov, pri javni razsvetljavi pa za 38 odstotkov.

Preddvor / sreda, 31. maj 2023 / 23:35

Praznično v Preddvoru

Preddvor – Preddvor 1. junija praznuje občinski praznik, ko se spominja prve slovenske pisateljice, pesnice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske. Letos mineva tudi 190 let od nj...

Zanimivosti / sreda, 31. maj 2023 / 23:34

Razstava ročnih del gorenjskih upokojencev

Jesenice – Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske in Društvo upokojencev Javornik - Koroška Bela v Kolpernu, muzejskem območju Stare Save na Jesenicah, konec tedna pripravljata ra...

Razvedrilo / sreda, 31. maj 2023 / 23:12

Okusi kranjskih miz

Zavod za turizem in kulturo Kranj je povabil na novinarsko konferenco na Primskovo, v Gostilno Pr' Matičku, kjer smo v družbi nekaterih kranjskih gostincev izvedeli, kako bodo videti prvi Okusi kra...