Mateja Zupančiča se verjetno marsikdo spomni tudi s televizije, saj je sodeloval v domačem MasterChefu. / Foto: arhiv Tuša

Paleta okusov

Teden v Kranjski Gori je minil v kulinaričnem vzdušju. Med 8. in 11. majem je namreč Zgornjesavska dolina gostila Mednarodni kulinarični festival 2017. Dobili pa smo tudi letošnjo Tuševo kuharsko zvezdo.

In to že v ponedeljek v hotelu Ramada Resort. Letos se je tekmovanja za Tuševo zvezdo, kjer aktivno sodelujeta tudi slovenski Tuš in Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, udeležilo več kot sto dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol iz vse Slovenije. V Kranjski Gori se je pomerilo osem ekip, med njimi je Gorenjsko zastopala ekipa iz Radovljice, vendar je finale prinesel zmago Ljubljančanom. Za najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi je strokovna komisija izbrala ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana; letošnja Tuševa kuharska zvezda pa je postal Matej Zupančič. Prepričal je s pripravo restavracijske sladice: moussom kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako. Talentiranega Mateja pa se lahko spomnimo tudi iz preteklega domačega televizijskega MasterChefa.

Samo tekmovanje je bilo zanimiv uvod v nadaljevanje mednarodnega kulinaričnega festivala. Nekakšen moto festivala, ki je bil tokrat v Zgornjesavski dolini drugič, je: paleta okusov v objemu narave. Tuševi kuharski zvezdi in ostalim tekmovanjem, ki so se v sklopu festivala odvijala kar dva dneva, so v torek na spremljevalni seznam dogajanja dodali še Večerjo s TOP3 šefi, ki jo je gostila tokrat razprodana restavracija Napoli v hotelu Ramada Hotel & Suites. Se je pa v kuhinji tokrat trem šefom pridružil še četrti, Italijan Luca Gioiello, ki je kulinarično doživetje nadgradil z italijanskim uvodom oziroma poskrbel za pozdrav iz kuhinje. Sledila je mediteranska plošča na krajinski način Banjalučana Dragana Šljivića, kjer so se znašli tuna, brancin in vongole s kaviarjem ter pomarančo in limono; krožnik pa je pospremila suha rebula. Makedonec Nikola Mishkovski se je odločil za kombinacijo zajca in natrgane račke v obliki pite, z dodanimi jurčki ter bučno omako in omako iz tartufov; sladico pa so zaupali domačemu Robertu Kristanu in s Kekčevo poletno mal'co je navdušil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 23. november 2015 / 14:56

Nesreča v gozdu

Dovje – Prejšnji ponedeljek popoldne se je v Dovju pri delu v gozdu poškodoval delavec. Gorski reševalci iz Mojstrane in Kranjske Gore so poškodovanega delavca na kraju oskrbeli, nato pa so ga s he...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 23. november 2010 / 07:00

V vrtcih en dan za zajtrk med

Kranj - Čebelarska zveza Slovenije je v petek pripravila četrto dobrodelno izobraževalno akcijo En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v naših vrtcih, v okviru katere so čebe...

Slovenija / torek, 23. november 2010 / 07:00

Državni svet tudi o vetu na intervencijski zakon

Ljubljana - Na predlog skupine državnih svetnikov s prvopodpisanim Bojanom Kekcem je državni svet na včerajšnji izredni seji odločal tudi o sprejemu odložilnega veta na zakon o i...

Gorenjska / torek, 23. november 2010 / 07:00

Zaprta železniška proga med postajama Škofja Loka in Kranj

Ljubljana - Zaradi vzdrževalnih del bo na gorenjski progi od srede, 24. novembra, do petka, 3. decembra, zaprta železniška proga med postajama Škofja Loka in Kranj. Kot so sporoč...

Gospodarstvo / torek, 23. november 2010 / 07:00

Uprava Merkurja išče rešitev za izplačilo odpravnine delavcem

Zaradi nejasnosti zakona je 119 nekdanjih delavcev Merkurja in Mersteela ostalo brez obljubljenih odpravnin in odškodnin. Odločitev prisilnih upraviteljev je presenetila tudi upravi obeh družb.

Nasveti / torek, 23. november 2010 / 07:00

Zelišča, ki lajšajo kolike pri dojenčkih

Trebušni krči oz. kolike so pravo prekletstvo za občutljiv prebavni trakt novorojenčkov in dojenčkov ter strah in trepet mladih staršev. Zanje ni učinkovitega zdravila, a pomirja dejstvo, da po četrte...