Mateja Zupančiča se verjetno marsikdo spomni tudi s televizije, saj je sodeloval v domačem MasterChefu. / Foto: arhiv Tuša

Paleta okusov

Teden v Kranjski Gori je minil v kulinaričnem vzdušju. Med 8. in 11. majem je namreč Zgornjesavska dolina gostila Mednarodni kulinarični festival 2017. Dobili pa smo tudi letošnjo Tuševo kuharsko zvezdo.

In to že v ponedeljek v hotelu Ramada Resort. Letos se je tekmovanja za Tuševo zvezdo, kjer aktivno sodelujeta tudi slovenski Tuš in Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, udeležilo več kot sto dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol iz vse Slovenije. V Kranjski Gori se je pomerilo osem ekip, med njimi je Gorenjsko zastopala ekipa iz Radovljice, vendar je finale prinesel zmago Ljubljančanom. Za najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi je strokovna komisija izbrala ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana; letošnja Tuševa kuharska zvezda pa je postal Matej Zupančič. Prepričal je s pripravo restavracijske sladice: moussom kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako. Talentiranega Mateja pa se lahko spomnimo tudi iz preteklega domačega televizijskega MasterChefa.

Samo tekmovanje je bilo zanimiv uvod v nadaljevanje mednarodnega kulinaričnega festivala. Nekakšen moto festivala, ki je bil tokrat v Zgornjesavski dolini drugič, je: paleta okusov v objemu narave. Tuševi kuharski zvezdi in ostalim tekmovanjem, ki so se v sklopu festivala odvijala kar dva dneva, so v torek na spremljevalni seznam dogajanja dodali še Večerjo s TOP3 šefi, ki jo je gostila tokrat razprodana restavracija Napoli v hotelu Ramada Hotel & Suites. Se je pa v kuhinji tokrat trem šefom pridružil še četrti, Italijan Luca Gioiello, ki je kulinarično doživetje nadgradil z italijanskim uvodom oziroma poskrbel za pozdrav iz kuhinje. Sledila je mediteranska plošča na krajinski način Banjalučana Dragana Šljivića, kjer so se znašli tuna, brancin in vongole s kaviarjem ter pomarančo in limono; krožnik pa je pospremila suha rebula. Makedonec Nikola Mishkovski se je odločil za kombinacijo zajca in natrgane račke v obliki pite, z dodanimi jurčki ter bučno omako in omako iz tartufov; sladico pa so zaupali domačemu Robertu Kristanu in s Kekčevo poletno mal'co je navdušil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 8. februar 2023 / 14:02

Izbrane najboljše mlade pisave

V četrtek so v Mestni knjižnici Kranj z razglasitvijo najboljših zaključili prvi Literarni natečaj Franceta Pibernika. Najboljša eseja v svojih kategorijah sta napisala drugošolka Rebeka Cankar in mat...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 7. januar 2010 / 07:00

V novem letu stara cena časopisa

Leto 2010 začenjamo s staro ceno časopisa in seveda z vsemi dosedanjimi popusti in ugodnostmi za naročnike. Ponudili vam bomo še več knjig in drugih stvari po ugodnih cenah, da se vam bo še bolj splač...

Slovenija / četrtek, 7. januar 2010 / 07:00

Nevarna duhovna revščina

Papeževa poslanica za 1. januar, svetovni dan miru, ima naslov Če želiš gojiti mir, varuj stvarstvo.

Gospodarstvo / četrtek, 7. januar 2010 / 07:00

Leto končali pod dvema odstotkoma inflacije

December je bil lani četrti mesec, ko so se cene življenjskih potrebščin znižale.

Gospodarstvo / četrtek, 7. januar 2010 / 07:00

Tudi letos predavanja in izlet

Govedorejsko društvo Zgornje Gorenjske je bilo v minulem letu zelo dejavno.

Kronika / četrtek, 7. januar 2010 / 07:00

Novo leto pričakali v bivakih

Kranjska Gora - Skupino šestih dobro opremljenih gornikov iz Vrhnike in Kopra je 31. decembra okoli 19. ure na poti iz doline Kot proti Kredarici ustavil snežni plaz, ki se je sp...