Drakulova polnočna juha

Polnočne juhe, še posebno za prvo jed v novem letu, imajo nenavadna imena. Tale spominja na grofa Drakulo, ki je prototip za vse vampirje, junaka romana, filmov, risank, zgodb. Seveda je tudi Drakulovih polnočnih juh dosti najti v modnih blogih. Na Nemškem je zdaj popularna juha z dodatkom 'Sangrite picante', nekakšne pikantne sangrie! Po mojem bi grof Drakula zaničljivo pokazal vse svoje vampirske zobe, če bi vedel, da mu pripisujejo juho z dodatkom limet in pomaranč in čilija, in ne krvi – in to sredi 15. stoletja. Sicer pa juha s krvoločnim imenom dobro služi tudi podnevi, ker je po novoletnem koncertu dunajskih filharmonikov brž pogreta in toliko pikantna, kolikor družina prenese. Glasbenega TV-spektakla seveda nikoli ne zamudim, natanko koliko let ga že gledam, ne vem, vem pa, da ga je 1959 poleg radia prenašala že televizija in da je bil od 1969 prenos v barvah in da od 1946 spravi roke v ploskanje dodatek Radetzky marš ob obvezni Na lepi modri Donavi. Sijajne vrhunske glasbenike, ki igrajo melodije dinastije Straussov, pa bije tudi glas, da so ultra konservativni, kar zadeva ženske kvote. Puščice so že letele z avstrijskih umetniških vrhov pa tudi iz politične sfere. Newyorška filharmonija ima na primer v svojih vrstah skoraj 40 odstotkov žensk! Dunajskim filharmonikom je trenutno vrstnica ena sama ženska, harfistka, kar znese 0,86 odstotka glasbenic v orkestru! Letos se veliko piše o koncertu, ker bo dirigiral do zdaj najmlajši dirigent, 35-letni Gustavo Dudamel iz Venezuele! Po slikah sodeč je paša za oči! Po šampanjčku se pa bolje vidi!

Drakulova polnočna juha

Za šest oseb potrebujemo: olje/svinjsko mast za praženje, 500 g zmletega mesa, 300 g čebule, 4 stroke česna, 1 zeleno papriko, 1 rumeno papriko, 300 g paradižnikovega pireja, 1 pločevinko belega fižola, četrt litra močnega rdečega vina, 1,5 l zelenjavne juhe, 1 žličko suhega majarona, 1 žličko mlete kumine, 1 žlico drobnjaka, sol, poper, čilijeve drobtinice ali čilijevo omako po okusu, 1 česnovo klobaso po želji.

Čebulo sesekljamo, česen stremo. Papriko narežemo na kocke. Fižol dobro speremo. Na olju ali masti bledo popražimo čebulo, dodamo meso in česen. Nekaj časa pražimo, nato dodamo papriko in zmes nekajkrat obrnemo. Pridamo paradižnik, fižol, vino, zelenjavno juho in pustimo nekaj časa vreti. Solimo, popramo, po okusu začinimo s čilijem. Če je juha pregosta, dodamo še nekaj vode. Klobaso zrežemo na tenke kolobarčke in jo vložimo v juho, da vre na majhnem ognju. Po potrebi dodatno začinimo. Ponudimo z žemljicami ali bageto. Juho lahko skuhamo dan poprej, pravijo, da je pogreta še boljša.

Bezgov punč brez alkohola

Za štiri kozarce po 250 ml potrebujemo: 150 ml sirupa iz bezgovih cvetov, 850 ml vode, 20 g ingverjeve korenine, pol stroka vanilje, 2 neškropljeni limeti, 4 vejice melise.

Ingver olupimo in na drobno narežemo. V lonec damo vodo, sirup in ingver ter zavremo. Dodamo izdolbeno vaniljo in kuhljamo 5 minut. Eno limeto ožmemo in dodamo punču, drugo razrežemo na 8 krhljev.

V vsak ognjevaren kozarec damo krhlja limete in vejico melise, zalijemo s punčem in ponudimo!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 16. junij 2015 / 13:38

Poklonili so se jim tudi Američani

V Češnjicah so pripravili tradicionalno slovesnost v spomin padlim partizanom in zaveznikom na Menini planini, na kateri je zbrane s svojim pogumnim govorom navdušil župan Marjan Šarec.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 25. november 2015 / 13:07

Višnjev narastek in beljakov kolač

Včasih se zgodi, da nam v kuhinji ostaja hrana ali kakšna sestavina. Pogosto je to kakšen dan star kruh ali žemlje. Te lahko z dodatkom višenj predelamo v zelo dober višnjev narastek. Pri peki pa z...

Šport / sreda, 25. november 2015 / 12:57

Teja si želi tja, kjer je že bila

»Verjamem, da bo letošnja sezona bistveno boljša, kot je bila lanska, ker drugače sem pa res že za v pokoj,« pred začetkom nove sezone pravi biatlonka Teja Gregorin.

Kranj / sreda, 25. november 2015 / 12:53

Častni občan Peter Vencelj

Kranj – Kranjski mestni svetniki so na novembrski seji potrdili predlog komisije za nagrade in priznanja, katere člani so predlagali, da naziv častnega občana Mestne občine Kranj za letošnje leto p...

Kamnik / sreda, 25. november 2015 / 12:52

Peticija Vztrajajte na poti sprave

Kamnik, Komenda – Podporniki poimenovanja kamniške knjižnice po pesniku Francetu Balantiču – skupaj jih je podpisanih 82 – so na kamniške in komendske svetnike naslovili dopis s peticijo, s katerim...

Kamnik / sreda, 25. november 2015 / 12:50

Ustanovna skupščina Podjetniškega kluba Kamnik

Kamnik – Župan Občine Kamnik Marjan Šarec in predsednik Odbora za gospodarstvo in turizem Občine Kamnik Urban Bergant vabita v četrtek, 26. novembra, ob 18.30 v prostore KIKštarterja na ustanovno s...