Drakulova polnočna juha

Polnočne juhe, še posebno za prvo jed v novem letu, imajo nenavadna imena. Tale spominja na grofa Drakulo, ki je prototip za vse vampirje, junaka romana, filmov, risank, zgodb. Seveda je tudi Drakulovih polnočnih juh dosti najti v modnih blogih. Na Nemškem je zdaj popularna juha z dodatkom 'Sangrite picante', nekakšne pikantne sangrie! Po mojem bi grof Drakula zaničljivo pokazal vse svoje vampirske zobe, če bi vedel, da mu pripisujejo juho z dodatkom limet in pomaranč in čilija, in ne krvi – in to sredi 15. stoletja. Sicer pa juha s krvoločnim imenom dobro služi tudi podnevi, ker je po novoletnem koncertu dunajskih filharmonikov brž pogreta in toliko pikantna, kolikor družina prenese. Glasbenega TV-spektakla seveda nikoli ne zamudim, natanko koliko let ga že gledam, ne vem, vem pa, da ga je 1959 poleg radia prenašala že televizija in da je bil od 1969 prenos v barvah in da od 1946 spravi roke v ploskanje dodatek Radetzky marš ob obvezni Na lepi modri Donavi. Sijajne vrhunske glasbenike, ki igrajo melodije dinastije Straussov, pa bije tudi glas, da so ultra konservativni, kar zadeva ženske kvote. Puščice so že letele z avstrijskih umetniških vrhov pa tudi iz politične sfere. Newyorška filharmonija ima na primer v svojih vrstah skoraj 40 odstotkov žensk! Dunajskim filharmonikom je trenutno vrstnica ena sama ženska, harfistka, kar znese 0,86 odstotka glasbenic v orkestru! Letos se veliko piše o koncertu, ker bo dirigiral do zdaj najmlajši dirigent, 35-letni Gustavo Dudamel iz Venezuele! Po slikah sodeč je paša za oči! Po šampanjčku se pa bolje vidi!

Drakulova polnočna juha

Za šest oseb potrebujemo: olje/svinjsko mast za praženje, 500 g zmletega mesa, 300 g čebule, 4 stroke česna, 1 zeleno papriko, 1 rumeno papriko, 300 g paradižnikovega pireja, 1 pločevinko belega fižola, četrt litra močnega rdečega vina, 1,5 l zelenjavne juhe, 1 žličko suhega majarona, 1 žličko mlete kumine, 1 žlico drobnjaka, sol, poper, čilijeve drobtinice ali čilijevo omako po okusu, 1 česnovo klobaso po želji.

Čebulo sesekljamo, česen stremo. Papriko narežemo na kocke. Fižol dobro speremo. Na olju ali masti bledo popražimo čebulo, dodamo meso in česen. Nekaj časa pražimo, nato dodamo papriko in zmes nekajkrat obrnemo. Pridamo paradižnik, fižol, vino, zelenjavno juho in pustimo nekaj časa vreti. Solimo, popramo, po okusu začinimo s čilijem. Če je juha pregosta, dodamo še nekaj vode. Klobaso zrežemo na tenke kolobarčke in jo vložimo v juho, da vre na majhnem ognju. Po potrebi dodatno začinimo. Ponudimo z žemljicami ali bageto. Juho lahko skuhamo dan poprej, pravijo, da je pogreta še boljša.

Bezgov punč brez alkohola

Za štiri kozarce po 250 ml potrebujemo: 150 ml sirupa iz bezgovih cvetov, 850 ml vode, 20 g ingverjeve korenine, pol stroka vanilje, 2 neškropljeni limeti, 4 vejice melise.

Ingver olupimo in na drobno narežemo. V lonec damo vodo, sirup in ingver ter zavremo. Dodamo izdolbeno vaniljo in kuhljamo 5 minut. Eno limeto ožmemo in dodamo punču, drugo razrežemo na 8 krhljev.

V vsak ognjevaren kozarec damo krhlja limete in vejico melise, zalijemo s punčem in ponudimo!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Pred časom smo dobili elektronsko pismo, ki nam ga je poslala Dragica, z obvestilom, da je njen oče naročnik Gorenjskega glasa že več kot petdeset let.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 16. december 2014 / 15:00

Plesni ognjemet

Kulturno društvo Qulenium ob petnajstletnici delovanja pripravlja tri plesne dogodke: performans Urše Dubravica v Stolpu Škrlovec ter plesni predstavi Amar Nat in Ptičja demenca v Prešernovem gledališ...

Gospodarstvo / torek, 16. december 2014 / 14:53

V Seawayu stavko po štirih dneh prekinili

Dvajset od skupaj 120 delavcev podjetij Seaway Yachts in Seaway Design je v sredo začelo stavkati, ker še niso dobili izplačanih septembrskih plač. Včeraj so stavkajoči z delodajalci podpisali stavkov...

Zanimivosti / torek, 16. december 2014 / 14:44

Označevanje živil

V soboto so začele veljati nekatere novosti pri označevanju živil – črke na označbah morajo biti večje, posebej pa morajo biti v živilih označeni alergeni. Mimoidoče smo povprašali, ali so...

Nasveti / torek, 16. december 2014 / 14:42

Kaj po izgubi dohodka

To je precej pogost pojav. Naj bo zaradi izgube položaja v službi ali upokojitve, slabših rezultatov podjetja, kjer delamo, in znižanja plač ali kadar nastopi brezposelnost – to je precejšen ekonom...

Razvedrilo / torek, 16. december 2014 / 14:13

Glasbena zgodba, v kateri se vsak lahko najde

Elefant je ime glasbene skupine, ki je na slovenski glasbeni sceni prisotna od leta 2010. Njena pevka Simona Glavan Tušek pove, da se je v sicer štirih letih nekoliko spremenila postava skupine, a nje...