Mojstri iz CUDV Radovljica so skupaj s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom oblikovali adventne jedi na jedilnem listu, pod mentorstvom Matjaža Arnola so izdelali tudi unikatno keramiko, v kateri so jedi postregli, ter slike, ki krasijo stene Vile Podvin. / Foto: Luka Rener

Postreženo v biserih

Center za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica je v sodelovanju z Vilo Podvin pred nedavnim pripravil dobrodelno večerjo, ki so jo postregli v unikatni keramiki, izdelani v delavnicah njihovega varstveno-delovnega centra.

Radovljica, Podvin – Strokovna ekipa Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Matevža Langusa Radovljica skupaj z varovanci že vrsto let pod strokovnim mentorstvom magistra slikarstva Matjaža Arnola izvaja poseben program zahtevnejših likovnih in grafičnih umetnin ter uporabnih izdelkov iz gline. Večina izdelkov je rezultat dela več varovancev, pri čemer je delo razdeljeno glede na njihov interes in sposobnosti. Pri nastanku enega izdelka sodeluje več parov rok.

Ti edinstveni izdelki imajo odslej svojo blagovno znamko – to so Biseri, ustvarjeni z ljubeznijo. Gre za prvo tako blagovno znamko umetnin varovancev v Sloveniji, ki želi že s svojo podobo v kupcu vzbuditi občutek, da je naredil nekaj več za skupnost. Prvič so jih predstavili na nedavni dobrodelni adventni večerji v Vili Podvin, skupaj z vrhunsko ekipo kuharskega mojstra Uroša Štefelina. Poleg družin varovancev so na dogodek povabili ugledne podjetnike, gospodarstvenike in strokovnjake. Varovanci so v svojih umetninah pomagali postreči jedi, pri pripravi katerih so prav tako sodelovali.

Tovrstno povezovanje je primer dobre prakse, ki ga je mogoče prenesti širše v slovenski prostor in tudi prek meja. »Naše umetnine so v lokalnem okolju že dobro znane, vse bolj iskane in cenjene – tako kot njihovi ustvarjalci. Zato smo samozavestni glede njihove vrednosti in lepote. Z blagovno znamko želimo, da bi bile naše umetnine enostavno poimenovane, hitro prepoznavne in cenjene,« poudarja direktorica CUDV Radovljica Slađana Anderle.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / četrtek, 18. december 2008 / 07:00

Ogrevanje na plin v začetku leta

Komenda - Projekt plinifikacije v občini Komenda prehaja v zaključno fazo, saj so komendski svetniki na svoji zadnji seji sprejeli sklep o soglasju k Splošnim pogojem za dobavo i...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 6. april 2007 / 07:00

Kolesarski izleti po občini Jesenice

Na kolo za zdravo telo je sicer fraza, toda pri TIC-u so to dosledno upoštevali in pripravili posebno karto kolesarskih izletov. Zloženka je v slovenskem in italijanskem jeziku, predlaga...

Zanimivosti / petek, 6. april 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Zakonca Marija in Marjan Hafner živita v vasi Trnje, ki se strmo dviga v hrib, tako da se iz njune hiše razprostira prelep pogled na Škofjo Loko. Poklicno pot sta začela v jeseniš...

Slovenija / petek, 6. april 2007 / 07:00

Vlada za sanacijo plazov

Ljubljana - Vlada je v načrtu sanacijskih ukrepov na določenih zemeljskih plazov za letos predvidela nekaj več kot dva milijona evrov. Med 16 občinami, kjer bodo saniral...

Tržič / petek, 6. april 2007 / 07:00

Tržiška komunala nima izgub

Tako trdi direktor Florijan Bulovec, kateremu župan Občine Tržič očita slabo poslovanje. Nezadovoljstvo med delavci.

Zanimivosti / petek, 6. april 2007 / 07:00

Maksi shaker za rekord

Študentje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled so v največjem sodobnem kovinskem shakerju doslej zmešali kar 400 litrov koktajla.