Otroke je najbolj zanimal helikopter z inkubatorjem, v katerem je bila tokrat lutka novorojenčka. (Foto: Tina Dokl)

Srečanje s pločevinasto štorkljo

V hangarju letalske policijske enote so se srečali številni nedonošenčki, ki jih je v bolnišnico pripeljal helikopter z inkubatorjem.

Brnik - Letalska policijska enota je v soboto organizirala srečanje tistih, ki so jih policijski helikopterji z inkubatorji kot nedonošenčke pripeljali v bolnišnico in marsikateremu rešili življenje. Na srečanju se je zbralo skoraj štiristo ljudi, poleg tistih, ki so se prvič peljali s helikopterjem že kot novorojenčki, tudi njihovi starši in sorodniki, pričakali pa so jih piloti in tehniki letalci, pediatri, medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje, ki spremlja prevoze novorojenčkov.

Po besedah primarija dr. Ivana Vidmarja osemdeset odstotkov kritično bolnih nedonošenčkov ne bi preživelo brez hitrega prevoza in ustreznega zdravljenja. Robert Sušanj, komandir letalske policijske enote, pa je ob tej priložnosti prenesel pozdrave male Pie in malega Maja, ki sta bila ravno dan prej s Celjskega prepeljana s policijskim helikopterjem in sta trenutno v zdravstveni oskrbi. Spregovoril je tudi dr. Pavle Kornhauser, ki je v želji, da bi pomagali prezgodaj rojenim otrokom, zaslužen za to, da so policisti in zdravniki v letu 1979 združili svoje znanje in moči ter nato v vseh teh letih uspešno prepeljali okoli sedemsto otrok. V svojem govoru je izrazil veliko veselje, da pred sabo vidi toliko zdravih otrok in njihovih staršev. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je zbranim zaželela, da bi srečanje postalo tradicionalno.

Veliko ganljivih zgodb staršev, otrok in tistih, ki so jih prepeljali s helikopterji, je bilo slišati, otroke pa je seveda najbolj zanimal helikopter z vso opremo. Policisti so jim prikazali tudi druga področja dela in opremo, zabavala sta jih tudi klovnesa in čarodej, na koncu pa so razrezali in se posladkali z velikansko torto v spomin na prisrčno srečanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 18. april 2018 / 10:50

Hitri pri računanju

Drugega slovenskega tekmovanja v brainobrainu na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani Brainobrainfest 2018 se je udeležilo tudi šestnajst otrok iz Brainobrain centra Kranj.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / torek, 16. julij 2019 / 20:54

Podaljšan rok za oddajo ponudb za Karavanke

Jesenice – Dars je podaljšal rok za oddajo ponudb za izgradnjo vzhodne cevi predora Karavanke do 25. julija. Kot je znano, je k sodelovanju povabil šest podjetij: turški Cengiz, Gorenjsko gradbeno...

Zanimivosti / torek, 16. julij 2019 / 20:53

Tevž Lotrič s fizikalne olimpijade z zlato medaljo

Kranj – Dijak Gimnazije Kranj Tevž Lotrič je na petdeseti Mednarodni fizikalni olimpijadi v Izraelu osvojil zlato medaljo in v absolutni konkurenci 360 dijakov iz 78 držav osvojil 17. mesto. Od evr...

Kranj / torek, 16. julij 2019 / 20:51

Novo znamenje na Kokrici

Na Kokrici pri Kranju so v nedeljo blagoslovili novo znamenje sv. Roka.

Šport / torek, 16. julij 2019 / 20:47

Nogometaši Triglava so presenetili prvake

Za največjo senzacijo prvega kroga v Prvi slovenski ligi Telekom so poskrbeli nogometaši Triglava, ki so v Mariboru premagali domačine.

Domžale / torek, 16. julij 2019 / 20:46

Homški gasilci praznovali

Prostovoljno gasilsko društvo Homec je staro devetdeset let, ob jubileju pa so gasilci prevzeli novo gasilsko vozilo.