Kokosovi rogljički in francoski poljubčki

Leto je naokoli in ponovno imamo dober razlog, da naša kuhinja zadiši po piškotih. Imamo milijon receptov zanje, a najraje pečemo tiste, za katere smo prepričani, da se izdelujejo enostavno, brez težav in nepotrebnega drobljenja testa, njihovega okusa pa ne morejo nadomestiti nobeni kupljeni piškoti. Kokosovi rogljički in francoski poljubčki zagotovo ustrezajo vsem tem kriterijem.

Za pripravo kokosovih rogljičkov potrebujemo: 350 g moke, 250 g margarine, 120 g mletega sladkorja, 2 jajci, 100 g kokosove moke, pol pecilnega praška, 2 vanilin sladkorja, 1 žlico kisle smetane, 2–3 žlice mleka, mleti sladkor za posip.

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Ohlajeno testo razdelimo na pet delov in iz vsakega dela oblikujemo za prst debel svaljek. Svaljke razrežemo, da dobimo 6 cm dolge kose. Iz teh kosov oblikujemo rogljičke, ki jih polagamo na pomaščen pekač ali prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut. Ohlajene potresemo z mletim sladkorjem.

Za pripravo francoskih poljubčkov potrebujemo: 300 g moke, 200 g masla, 70 g mletega sladkorja, sok pol limone, poljubna marmelada.

Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo na pol centimetra debelo. Iz testa izrežemo manjše kroge. Položimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih pečemo 10 minut na 180 stopinj, da se zlato rumeno zapečejo. Polovico ohlajenih piškotov premažemo z marmelado. Vsak namazan piškot prekrijemo z nenamazanim piškotom. Nazadnje še potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: če nimamo primernega okroglega modelčka za piškote, si lahko pomagamo kar s kozarčkom za žganje, ki nam da primerno velike kroge.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 5. julij 2019 / 16:44

Kmalu bosta zibala

Po koncu šova Ljubezen po domače se na kmetiji Hafnerjevih v Papirnici pri Škofji Loki pripravljajo na prihod dojenčka.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 19. januar 2014 / 07:00

Smuka po »cevcu«

Rekli boste, da gre le za posnetek smuke po »cevcu« v lanski sezoni na katerem od naših smučišč. Napaka. To je ekskluziven posnetek terena, kjer je  pred nedavnim vadila Tina Maze. Ob slik...

Zanimivosti / nedelja, 19. januar 2014 / 07:00

Mož v rdeči jakni

Le kaj počne mož v rdeči jakni? Mar bere letno poslovno poročilo Nove Ljubljanske banke. Mogoče šteje »promet« na plaži, če se mu izplača čez poletje postaviti kiosk s hitro prehrano, iz z...

Kamnik / nedelja, 19. januar 2014 / 07:00

Sedežnica na Veliki planini bo

Tako so kljub obširni razpravi o smiselnosti vlaganj in strategiji Velike planine, ki je Občina še vedno nima, v sredo odločili kamniški svetniki. Občina bo družbo Velika planina dokapitalizirala z 80...

Razvedrilo / nedelja, 19. januar 2014 / 07:00

Slovenska 'carica' leta

Slovenka leta 2013 je postala raziskovalna novinarka Eugenija Carl, ki jo ljudje najbolj poznajo po njenem prispevku o goljufivih branjevcih. Med dvanajstimi kandidatkami za Slovenko leta smo imeli Go...

Gospodarstvo / nedelja, 19. januar 2014 / 07:00

Izpolnjujejo strategijo, sedaj čas za 'zabavo'

»V relativno težavnih okoliščinah nam je uspelo drastično znižati operativne stroške poslovanja, se racionalizirati, konsolidirati in predvsem uspešno izvesti daleč največje dezinvesticije,« pravi Mat...