Kokosovi rogljički in francoski poljubčki

Leto je naokoli in ponovno imamo dober razlog, da naša kuhinja zadiši po piškotih. Imamo milijon receptov zanje, a najraje pečemo tiste, za katere smo prepričani, da se izdelujejo enostavno, brez težav in nepotrebnega drobljenja testa, njihovega okusa pa ne morejo nadomestiti nobeni kupljeni piškoti. Kokosovi rogljički in francoski poljubčki zagotovo ustrezajo vsem tem kriterijem.

Za pripravo kokosovih rogljičkov potrebujemo: 350 g moke, 250 g margarine, 120 g mletega sladkorja, 2 jajci, 100 g kokosove moke, pol pecilnega praška, 2 vanilin sladkorja, 1 žlico kisle smetane, 2–3 žlice mleka, mleti sladkor za posip.

Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Ohlajeno testo razdelimo na pet delov in iz vsakega dela oblikujemo za prst debel svaljek. Svaljke razrežemo, da dobimo 6 cm dolge kose. Iz teh kosov oblikujemo rogljičke, ki jih polagamo na pomaščen pekač ali prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10–15 minut. Ohlajene potresemo z mletim sladkorjem.

Za pripravo francoskih poljubčkov potrebujemo: 300 g moke, 200 g masla, 70 g mletega sladkorja, sok pol limone, poljubna marmelada.

Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo na pol centimetra debelo. Iz testa izrežemo manjše kroge. Položimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih pečemo 10 minut na 180 stopinj, da se zlato rumeno zapečejo. Polovico ohlajenih piškotov premažemo z marmelado. Vsak namazan piškot prekrijemo z nenamazanim piškotom. Nazadnje še potresemo z mletim sladkorjem.

Nasvet: če nimamo primernega okroglega modelčka za piškote, si lahko pomagamo kar s kozarčkom za žganje, ki nam da primerno velike kroge.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 12. december 2021 / 16:15

Jabolki kakovosti tudi za dve gorenjski šoli

Ljubljana – Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Cmepius) je v torek skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport že 16. leto zapored podelil priznan...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 19. april 2022 / 18:09

Grajski lov na pirhe

Po dveh letih premora se je na Blejski grad vrnila ena zabavnejših velikonočnih iger za otroke Lov na pirhe. Letos je organizator Zavod za kulturo Bled k sodelovanju povabil tudi starše, ki so se lahk...

Medvode / torek, 19. april 2022 / 18:07

Odprtje razstave Toneta Rebolja

Zgornje Pirniče – V Domu krajanov Pirniče bo v četrtek, 21. aprila, ob 19. uri odprtje likovne razstave Toneta Rebolja, člana Likovne sekcije KUD Pirniče. To bo njegova prva samostojna likovna razs...

Gospodarstvo / torek, 19. april 2022 / 18:07

Transavia tudi v Pariz

Zgornji Brnik – V četrtek je na brniškem letališču pristalo prvo letalo Transavie France, ki bo odslej na liniji med Parizom in Ljubljano letelo ob četrtkih in nedeljah. Povezavo med francosko pres...

Kranj / torek, 19. april 2022 / 16:51

Kranj želi biti prijazen do invalidov

Mestna občina Kranj se je vključila v projekt za pridobitev listine Občina po meri invalidov.

Gospodarstvo / torek, 19. april 2022 / 16:51

Medvoška podjetniška šola

Medvode – Medvoška podjetniška šola bo potekala v sodelovanju Javnega zavoda Sotočje in domačina Boštjana Vidmarja, ki jo bo vodil. Uvoden dogodek bo 20. aprila v Klubu Jedro v Medvodah. Začel se b...