Pripravimo se na zimo

Od nekdaj je veljalo, da najbolj okusne zimske shranke pripravljajo gospodinje z Juga. Marsikaj smo se slovenske gospodinje v letih skupne države naučile in prevzele od njih. Letos je bila dobra letina in vsak kozarec tako ali drugače shranjene zelenjave nam bo olajšal dolgo, mrzlo zimo, prihranil marsikak tolar ali evro. Predvsem pa nam bo dan občutek varnosti, zavedajoč se, da tam zadaj v shrambi vendar še nekaj stoji, da bo še kaj vzeti v roke tudi na pomlad, ko bo vrt šele na novo zelenel.

Nekuhani ajvar iz zelenih paradižnikov

3 kg zelenih paradižnikov, 300 g hrena, 300 g gorčice, pol litra olja, sol po okusu

Paradižnike operemo, jim odstranimo peclje, jih zmeljemo in stresemo na cedilo, prekrito z gazo. Tako pustimo paradižnik čez noč, da se dobro odcedi. Naslednji dan mu dodamo nariban hren, gorčico, sol in olje. Mešamo tako dolgo, dokler ne dobimo enotne, gladke mase. Tako pripravljen ajvar spravimo v dobro očiščene kozarce, ki smo jih na koncu razkužili še z alkoholom. Iz napolnjenih kozarcev odstranimo vse zračne mehurčke, nato pa zapremo s celofanom ali z ustreznim kovinskim pokrovčkom, ki smo ga pred tem z notranje strani prelili z alkoholom, zažgali in takoj pokrili. Kozarce hranimo v hladnem, temnem prostoru.

Srbski ajvar

4 jajčevci, 8 do 12 rdečih mesnatih dolgih paprik, 1 čebula, 1 dl olja, 2 stroka česna, 1 – 1,5 dl olja, žlica limoninega soka ali 2 žlici kisa, sol, poper

Jajčevce operemo, obrišemo in v pečici pri 175 stopinjah Celzija spečemo. Še tople olupimo. Oprane in obrisane paprike spečemo na plošči štedilnika, jih zložimo v globljo skledo, poškropimo s hladno vodo, pokrijemo in pustimo, da se ohladijo. Hladne olupimo in jim odstranimo seme. Paprike in jajčevce skupaj zmeljemo. Na vročem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, da se zmehča; tik pred koncem praženja ji primešamo strt česen, še malo popražimo in odstavimo. Dodamo mlete paprike in jajčevce ter premešamo. Stresemo v malo globljo posodo in počasi, ob nenehnem mešanju, dolivamo olje. Ko porabimo vse olje, dodamo limonin sok ali kis, posolimo, popopramo in dobro zmešamo. Maso preložimo v solatno skledo, lepo oblikujemo, po okusu še malo popopramo in prilijemo malo olja. Dodajamo k jedem z žara, fižolovim jedem, kot nadev na pice in podobno. Tako pripravljen ajvar je za takojšnjo uporabo. Če pa hočemo shranek za zimo, ne smemo uporabiti niti čebule niti česna, jajčevce pražimo malo dlje. Ajvar naložimo v čiste suhe kozarce in pazimo, da v masi ne ostanejo zračni žepki oz. mehurčki.

Okisane bučke

1 kg manjših bučk, 6 dl navadnega vinskega kisa, 2dl olja, 1 vejica bazilike, 2 stroka česna, 1 vejica rožmarina, 1 debelo zrezana čebula, sol in (po potrebi) še nekaj žlic vode

Bučkam odrežemo konice, jih dobro operemo pod tekočo vodo in do suhega obrišemo. Narežemo jih na kocke in damo v posodo z drugimi sestavinami. Kuhamo na mirnem ognju okoli 5 minut in pustimo, da se ohladi. Ohlajene bučke damo v čiste suhe kozarce in jih hermetično zapremo. Pa še to: če imamo malo večje, trše bučke, jih olupimo, očistimo semen, nato pa meso narežemo na kocke in z drugimi sestavinami kuhamo kakšno minuto dlje, kot sicer. Če ne zaupate, da bi shranek dobro držal ob hladnem polnjenju, lahko polnite vroče in kozarce, odete s prti in odejo, počasi ohlajate ves dan. Tako pripravljene bučke so odlična priloga h kuhani govedini, narezkom.

Vkuhana cvetača

2 kg cvetače, sol

Odberemo povsem zdrave mlade cvetače, razdelimo jih na cvetove in zelo pazljivo operemo. Nato jih spustimo v vrelo osoljeno vodo in pustimo, da vrejo 5 minut, nato pa takoj damo v mrzlo vodo. Zatem cvetove zložimo v čiste steklene kozarce, zalijemo z osoljeno vodo in zapremo. Tako pripravljene kozarce postavimo v ekonom lonec in kuhamo 30 minut. Počasi ohladimo. Shranek spravimo na hladno temno mesto.

Vkuhano korenje

2 kg korenja, malo soli

Korenje dobro očistimo, če je potrebno, kar olupimo, tako da ne ostane na njem nobena umazanija. Lahko ga narežemo na kolesca, mlade, majhne korenčke pustimo cele. Spustimo jih v vrelo osoljeno vodo in kuhamo 10 minut, če pa so zelo mladi, jih kuhamo krajši čas. Nato jih vzamemo iz vode in na hitro ohladimo z mrzlo vodo. Zložimo jih v steklene kozarce, zalijemo z osoljeno vodo in zapremo. Napolnjene zaprte kozarce zložimo v ekonom lonec, zalijemo z vodo in kuhamo 40 minut.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 30. november 2007 / 07:00

Eksplodirala plinska jeklenka

V vikendu v dolini Voje nad Bohinjem je v ponedeljek eksplodirala jeklenka.

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 4. april 2008 / 07:00

Predlog zakona o TNP čaka na obravnavo

Predlog zakona je za obravnavo na seji vlade pripravljen že od sredine marca, vendar še ni prišel na vrsto. Pri zainteresirani javnosti pa zbuja mešane občutke.

Splošno / petek, 4. april 2008 / 07:00

Plavalka, ki si je prigarala zlato kolajno

Sara Isakovič je na prvi pogled čisto običajno dekle in le tisti, ki jo dobro poznajo, vedo, da si je vse zmage, rekorde in prejšnji teden tudi naslov evropske prvakinje v plavanju na 200 metrov prost...

Splošno / petek, 4. april 2008 / 07:00

Sejem le še danes in jutri

Megra - mednarodni sejem gradbeništva in gradbenih materialov za vse gradbenike in zasebnike, ki gradijo, bo odprt le še danes in jutri.

Splošno / petek, 4. april 2008 / 07:00

Informativni izračun dohodnine olajšal delo zavezancem

Medtem ko so prejšnja leta zavezanci sami vpisovali (manjkajoče) podatke v dohodninsko napoved, jim je letos davčna uprava prvič doslej pripravila informativni izračun dohodnine. Če mu zavezanec ne bo...

Splošno / petek, 4. april 2008 / 07:00

Moje finance

Vprašanja - odgovori