Jabolčna pita z mandeljni in beljakovim pokrovom

V zadnjem času me je že nekaj gospa vprašalo, ali imam mogoče še kakšen dober recept z jabolki, saj jih imajo doma velike količine. In res, zakaj ne bi pripravili še česa iz jabolk. Zdaj je bila njihova sezona in prav zdaj so najboljša.

Za pripravo pite potrebujemo: za krhko testo: 300 g moke, 200 g masla ali margarine, 100 g sladkorja v prahu, 4 rumenjake, lupinico ene limone, 1 vanilin sladkor, pol pecilnega praška.

Mandeljnov nadev: 150 g mletih mandeljnov, 1 žlico kakava, 1 žlico ruma, 1,5 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 pest rozin, 2 žlici marmelade

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 2 žlici sladkorja, cimet, sok ene limone

Beljakov pokrov: 4 beljake, 50 g sladkorja v prahu, ščepec soli

Priprava testa: Moko presejemo in jo pomešamo s pecilnim praškom. Vanjo naribamo limonino lupinico. Vmešamo sladkor in vanilin sladkor, na kocke narezano maslo in rumenjake. Vse skupaj zamesimo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut.

Priprava mandljevega nadeva: mletim mandeljnom vmešamo kakav in sladkor. Prelijemo s toplim mlekom in rumom ter dobro premešamo.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo ter narežemo na lističe. Potresemo s sladkorjem, cimetom in pokapljamo z limoninim sokom ter premešamo.

Priprava beljakovega pokrova: Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepamo. Med stepanjem počasi dodajamo sladkor. Stepamo toliko časa, da nastane gosta in kremna masa.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na pol centimetra debelo ter z njim prekrijemo namaščen pekač. Premažemo z marmelado. Po testu razporedimo nadev iz mandeljnov. Potresemo z rozinami. Na to nadevamo jabolčni nadev.

Pito najprej pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 35 minut. Po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pito vzamemo iz pečice ter temperaturo pečice znižamo na 160 °C. Pito premažemo z beljakovo maso in pečemo še 10–15 minut.

Nasvet: Za krhko testo je priporočljivo, da uporabimo del ostre moke. Mandeljne lahko nadomestimo z mletimi orehi ali lešniki. Beljake pripravimo tik preden z njimi premažemo pito.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / petek, 7. julij 2023 / 23:59

Ponovno iščejo direktorja zavoda

Železniki – Potem ko občinski svet Občine Železniki na junijski seji ni dal soglasja k imenovanju Gregorja Habjana za direktorja Javnega zavoda Ratitovec (JZR) še za naslednji mandat, je svet zavod...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Vsaka naprava je unikat

Rastlinske čistilne naprave so manj znane, a se vse bolj uveljavljajo. Zanje se odločajo lastniki stavb, ki imajo dovolj prostora in so še posebej ekološko ozaveščeni.

GG Plus / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Dan zdravega življenja

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica je na Brdu pri Kranju organizirala Dan zdravega življenja. V okviru dogodka je bila okrogla miza na temo zdravstvenega absentizma.

Nasveti / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Pogledi tedanjih komunistov (4)

Iz prejšnjič omenjenega kratkega zapisa je razvidno, da kljub velikemu številu ljudi, ki so sodelovali na tako imenovanih šenčurskih dogodkih, zborovanje sploh ni bilo iz vidika varnosti ogroženo...

Gospodarstvo / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Znak kakovosti za osem gorenjskih dobrot

Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij so znak kakovosti prejeli Miha Golob, Jože Bobnar, Romana in Vinko Kimovec, Tomislav Nastran, Mija Cof, Danijela Dolinar, Mojca Hlebanja in Slavica Šinkovec.

Gospodarstvo / četrtek, 24. maj 2012 / 07:00

Novim podjetjem ponujajo Perfekten začetek

Kranj - Gorenjska banka je podjetjem, ki šele začenjajo poslovati, ponudila paket Perfekten začetek, ki združuje bančne in računovodske storitve, Si.mobilovo Popolno pisarno ter...