Jabolčna pita z mandeljni in beljakovim pokrovom
V zadnjem času me je že nekaj gospa vprašalo, ali imam mogoče še kakšen dober recept z jabolki, saj jih imajo doma velike količine. In res, zakaj ne bi pripravili še česa iz jabolk. Zdaj je bila njihova sezona in prav zdaj so najboljša.
Za pripravo pite potrebujemo: za krhko testo: 300 g moke, 200 g masla ali margarine, 100 g sladkorja v prahu, 4 rumenjake, lupinico ene limone, 1 vanilin sladkor, pol pecilnega praška.
Mandeljnov nadev: 150 g mletih mandeljnov, 1 žlico kakava, 1 žlico ruma, 1,5 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 1 pest rozin, 2 žlici marmelade
Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 2 žlici sladkorja, cimet, sok ene limone
Beljakov pokrov: 4 beljake, 50 g sladkorja v prahu, ščepec soli
Priprava testa: Moko presejemo in jo pomešamo s pecilnim praškom. Vanjo naribamo limonino lupinico. Vmešamo sladkor in vanilin sladkor, na kocke narezano maslo in rumenjake. Vse skupaj zamesimo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut.
Priprava mandljevega nadeva: mletim mandeljnom vmešamo kakav in sladkor. Prelijemo s toplim mlekom in rumom ter dobro premešamo.
Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo ter narežemo na lističe. Potresemo s sladkorjem, cimetom in pokapljamo z limoninim sokom ter premešamo.
Priprava beljakovega pokrova: Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepamo. Med stepanjem počasi dodajamo sladkor. Stepamo toliko časa, da nastane gosta in kremna masa.
Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na pol centimetra debelo ter z njim prekrijemo namaščen pekač. Premažemo z marmelado. Po testu razporedimo nadev iz mandeljnov. Potresemo z rozinami. Na to nadevamo jabolčni nadev.
Pito najprej pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 35 minut. Po potrebi pokrijemo z alufolijo. Pito vzamemo iz pečice ter temperaturo pečice znižamo na 160 °C. Pito premažemo z beljakovo maso in pečemo še 10–15 minut.
Nasvet: Za krhko testo je priporočljivo, da uporabimo del ostre moke. Mandeljne lahko nadomestimo z mletimi orehi ali lešniki. Beljake pripravimo tik preden z njimi premažemo pito.