Pleteni jabolčni zavitek
Vse, kar potrebujemo, je listnato testo, jabolka z domačega vrta in nekaj sestavin, ki jih skoraj zagotovo najdemo v kuhinji. Uporabimo še malo kreativnosti in tako napravimo kar se da najboljši jabolčni zavitek. Ker je priprava zelo hitra, lahko z njim postrežemo nenapovedane obiske. Upam si trditi, da se vas bodo gostje spomnili med drugim tudi po tem zavitku.
Za pripravo jabolčnega zavitka potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 3 srednje velika jabolka, 1 pest rozin, sladkor in cimet, pol limone, 50 g masla, 2 žlici krušnih drobtin, 1 manjše jajce za premaz.
Jabolka olupimo, jim odstranimo srednji del s semeni in jih narežemo ali naribamo na lističe. Testo razvaljamo v pravokotnik (če je že razvaljano, ga samo odvijemo). Pravokotnik postavimo pokonci in površino testa navidezno razdelimo na tri enake pokončne prostore. Na sredinski del porazdelimo na lističe narezana jabolka. Pokapljamo jih z limoninim sokom in potresemo s sladkorjem in cimetom. Po nadevu razporedimo rozine. Na maslu popražimo krušne drobtine do zlato rjave barve. S pripravljenimi drobtinami enakomerno posujemo celotni nadev.
Testo na obeh straneh (kjer ni nadeva) vodoravno narežemo na trakove. Zgornji in spodnji del testa malce prepognemo čez nadev, da bo le ta ostal v pletenici. Stranske trakove, izmenično leve in desne, polagamo čez nadev. Jajce stepemo ter z njim premažemo pripravljeno pletenico. Pečemo v pečici, ogreti na 190 °C, približno 30 minut. Po potrebi pokrijemo z alufolijo.
Nasvet: Po nadevu posujemo mlete orehe, lešnike ali mandeljne. Ti bodo še boljši, če jih predhodno na hitro prepražimo v vroči ponvi. Nadev lahko pripravimo tudi tako, da najprej vse sestavine za nadev zmešamo v skledi in ga nato razporedimo po sredinskem prostoru testa. Na koncu lahko listnato testo namesto z jajcem premažemo samo z vodo.