Čipka za pod zob

Povabljena sem v Idrijo na kosilo. A prijateljica Meta me najprej pelje k Škafarju, katerega ime spominja na legendarnega škafarja, ki je v curku studenčnice 1490 odkril samorodno srebrnkasto snov – živo srebro. Poznejši rudnik živega srebra, ki je deloval petsto let, je nato slovel po bogastvu rude kot drugi na svetu, takoj za španskim Almadenom … Pred menoj je okrogla tortica. Krhko, ne presladko dno, na njem borovničev nadev, na vrhu čokoladne ploščice pa čipkast vzorec iz sladkorne niti. V sredi je sladkorna solzica, ki simbolizira kapljico živega srebra in se nato razprede v preplet vilinskih in elegantnih nitk pravljičnega vzorca kot simbol razvijajočega se mesta. Občudujem sladico, ki izdaja slaščičarkin navdih, domiselnost, fantazijo, natančnost in tradicijo. Ko tortico pojem, mi seveda ni dovolj. Če je bil to balzam za jeziček, naj bo paša tudi za oči, pa še daleč ni treba stopiti v največjo in najstarejšo čipkarsko šolo na svetu, ustanovljeno že pred 140 leti. Prislovično lepoto idrijske čipke usvaja 400 otrok in mladih ter 150 odraslih. Pasem oči na tradicionalnih prtičkih, nakitu, kravatah, torbicah, ljubezniva oblikovalka vzorcev za čipko Maja mi pove, da šolsko razstavo čipk obišče na leto vsaj tisoč obiskovalcev. Mojo pozornost pritegne precej velika čipkasta podoba v rdečem. Odprto človeško srce z vsemi dovodnicami in tenko modro veno. Ustvarjalčeva starost: trinajst let! V tem srcu ni nič ranjenega, nič trpečega, morda je to mlado, odprto srce, ki se veseli življenja? Tak vtis dobim … Ko Metina mama postavi na mizo slastni smukavc, zadiši, ona pa pristavi: »V Idriji je bolj enolončnica na žlico, v Cerknem pa mora biti bolj gosto, na vilice … pa tudi kaj mesnatega je lahko zraven.« Če bi hotela označiti smukavc, bi rekla, da je oddaljen bratranec gorenjskega govnača … Za popotnico dobim še recept za zeljševko, drobnjakovo potico. Zelš pravijo v Idriji drobnjaku, nadevi se pa razlikujejo. Doma smo se odločili za slanega.

Zeljševka

Za testo potrebujemo: 500 g moke, pol ostre in pol mehke, 50 ml olja, 1,5 dl mleka, 6 žlic mlačne vode, 1 žličko soli, pol kocke kvasa, 1 žličko sladkorja.

Za nadev potrebujemo: 100 g masla, 2 rumenjaka, velik šop drobnjaka, 2 stebelci mlade čebule, šopek mete.

Iz mlačne vode, mleka, žlice moke, žličke sladkorja in pol kocke kvasa naredimo kvasec. Moko presejemo in vmešamo vanjo sol in olje, nato pa še kvasec. Gnetemo, da dobimo elastično testo. Testo položimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 50 stopinj Celzija. Testo pustimo počivati v ogreti pečici, da naraste vsaj še za enkrat. Drobnjak, stebelci čebule in meto drobno narežemo. Segrejemo maslo in vmešamo vanj začimbnice, da ovenejo, in ohladimo. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in razvaljamo sedem milimetrov na debelo ter ga premažemo z nadevom, v katerega smo vtepli dvoje rumenjakov. Zvijemo in damo zeljševko v dobro namaščen, z drobtinami oprašen potičnik, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhaja še tri četrt ure. Pečemo 45–50 minut pri 170–180 stopinjah.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 21. junij 2023 / 12:05

Kako sem postal Glasov kolesar

Leta 2010 sem postal nekoliko bolj pozoren na članke o kolesarjenju v časopisu Gorenjski glas. Odločil, sem se, da preizkusim, kako se je voziti na specialki v skupini z Glasovimi kolesarji. Ob pre...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

Otroška peresa: Ko bom velik-a

Razmišljanja učencev, ki bodo kmalu začeli obiskovati četrti razred na OŠ Bistrica Tržič

Prosti čas / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

Muhice osvajajo Luno

Film Muhice osvajajo Luno je vesoljska dogodivščina, ki kombinira misijo Apolla 11 na Luno s hudomušnim zasukom v zgodbi, v kateri spremljamo tri najstniške muhice, ki se po spletu okolišč...

Prosti čas / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

Pustolovščina za tisoč življenj

Akcijska pustolovščina Mumija: Grobnica zmajskega cesarja pogumnega arheologa Ricka že tretjič vrača po starodavne zaklade, le da tokrat namesto egipčanskih piramid Rick raziskuje grobnice kitajskih c...

Kronika / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

Nesreče

Kolesarila preveč po sredi Pevno - V petek ob 12.40 se je blizu Pevna hudo ponesrečila šestnajstletna kolesarka iz Kranja. Skupaj s prav tako šestnajs...

Prosti čas / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

RTV Slovenija oddaja tudi v HD TV tehniki

Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (APEK) je RTV Slovenija dodelila dovoljenje za trimesečno poskusno oddajanje televizije visoke ločljivosti (HD TV) prek prizemelj...