Tradicionalne maše pri Mariji Snežni na Krvavcu se je tudi letos udeležilo več sto planincev iz vse Slovenije.

Praznik pri krvavški kapelici

V kapeli Marije Snežne, ki na Krvavcu stoji že triinosemdeset let, so minulo nedeljo pripravili tradicionalno žegnanjsko mašo.

Krvavec - Priljubljeno kapelico so leta 1929 postavili po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, vse od takrat pa prvo nedeljo po velikem šmarnu v njej poteka žegnanjska maša. Prvih deset let je imela kapelica sicer status zasebne kapele, od leta 1939 pa pripada cerkljanski fari.

»Poleti, v času pašne sezone, imam v kapeli sveto mašo vsako nedeljo, a žegnanjska maša je od vseh najbolj obiskana. Udeležijo se je farani iz domače in okoliških far, pa tudi številni pohodniki iz vse Slovenije. Sam tukaj gor še posebej rad mašujem, saj sem na pobočjih Krvavca odrastel,« nam je pred začetkom maše povedal Ivan Jenko iz Stiške vasi, sicer župnik v Predosljah, ki maše v kapeli Marije Snežne opravlja vse od leta 2006. Kapelico, ki je k maši malo pred deseto dopoldne vabila s svojim približno petdesetkilogramskim zvonom, so za to priložnost okrasili predstavniki Pašnih skupnosti Jezerca in Kriška planina, maše pa se je udeležilo skoraj petsto obiskovalcev, ki so se do kapelice povzpeli z Jezerc, Kriške planine ali zgornje postaje kabinske žičnice. V vročem, sončnem vremenu so mnogi vzpon iz doline premagali z gorskimi kolesi, nekateri planinci so izlet nadaljevali do Zvoha, Vrha Korena ali v druge okoliške hribe, številni pa so dan sklenili na eni od treh planšarij - pri Florjanu, pri Viženčarju in brunarici Sonček, kjer so pripravili družabna srečanja z živo glasbo in pestro ponudbo domače hrane, ali pa v adrenalinskem Poletnem parku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 16. julij 2019 / 09:36

Občina sklenila poravnavo

Občina Kamnik je v postopku denacionalizacije sklenila poravnavo z Zadružno zvezo Slovenije. V zameno za nepremičnine bo občina dala stavbo v središču Kamnika in dvajset tisoč evrov.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Mladinci so gorenjski prvaki

S pred kratkim končano nogometno sezono so na Velesovem zelo zadovoljni.

Splošno / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Petdeset let krvavškega oddajnika

Prvi prenos TV programa s Krvavca so naredili 14. februarja 1957. Sedanji oddajnik je začel delovati po vojni leta 1991.

Splošno / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Otroci risali ornamente

Na OŠ Davorina Jenka so v tem šolskem letu izvedli tudi mednarodni likovni natečaj in praznovali 50 let šolskega glasila Odmevi izpod Krvavca.

Splošno / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Petrovčeva hiša kulturni spomenik

Za obnovo Petrovčeve hiše naj bi pridobili 842 tisoč evrov strukturnih sredstev, meni župan Franc Čebulj.

Splošno / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Uradno odprtje ceste 6. julija

Junija je gradbeno podjetje SCT Ljubljana zaključilo z rekonstrukcijo regionalne ceste na Zgornjem Brniku, v okviru katere so razširili in preplastili tudi cestni odsek do Cerkelj (na...