Z ožepom v žep
Ožep je tako silno lepo dišeča rastlinica, da bi jo človek dal kar v žep, če jo sreča na kakšni okrasni gredici ali zeliščnem vrtu. No, ne ravno v žep, odnesel bi jo s sabo in vonjal in vonjal in vonjal ...
Če govorimo o ožepu, se postavi dilema: mehiški ali kitajski … No, ker oba pomirjata, pomagata urejati prebavo in sta v pomoč pri prehladu, je prav vseeno, katerega izberemo. Ampak, da ne bo pomote - ne prvi ne drugi nimata veliko skupnega z navadnim ožepkom, ki ga pri nas najbolj poznamo.
Mehiški ožep (Agastache foeniculum) je izjemno aromatična trajnica z vonjem po janežu, zato se ga je prijelo ime janežev ožep. Mehiškemu je zelo podoben kitajski ožep (Agastache rugosa), le da slednji diši po meti, ne po janežu, ponekod mu zato pravijo tudi korejska meta. Navadni ožepek (Hyssopus officinalis) kljub podobnemu imenu ni bližnji sorodnik naših današnjih izbrancev, čeravno sodi v isto družino ustnatic.
Lepotec s cvetličnih gred in zeliščnih vrtov
Mehiški ožep je pri nas dokaj neznana okrasna in zeliščna rastlinica, ki izvira iz Mehike in Severne Amerike. Če se potepate po teh koncih sveta, jo boste srečali na odprtih, kamnitih in peščenih rastiščih. Sicer pa ga na veliko sadijo za čebeljo pašo, saj cvetovi privabljajo množice čebel. Njegov med je sila prijetnega okusa po janežu. Mehiški ožep je do meter visoka, pokončna grmasto rastoča večletnica. Visoka stebla so močno razvejana. Zeleni listi jajčaste oblike z nazobčanim robom imajo močan vonj po janežu. Majhni cevasti svetlo modri do svetlo vijoličasti cvetovi so združeni v velika pokončna socvetja. Bujno in brez prestanka cveti vse poletje. Kdor bi ga želel posaditi, naj izbere sončno lego in zmerno vlažna rodovitna tla. Lep je tako na cvetličnih gredah kot v zeliščnem vrtu. Dobro se poda v družbo hermelik, ameriškega slamnika, vrtnic, rmana …
V ljudskem zdravilstvu
Mehiški oz. janežev ožep je bila cenjena zdravilna zel v indijanskem ljudskem zdravilstvu. Njegov čaj so uporabljali kot blago sredstvo za znojenje, zlasti pri hudem kašlju in prehladnih obolenjih. Kitajski ožep oz. korejska meta pa je že od nekdaj zelo čislana zel v tradicionalnem kitajskem zdravilstvu. V nekaterih evropskih deželah je mehiški in kitajski ožep sprejelo tudi ljudsko zdravilstvo. Tako prvo kot drugo zelišče se obnese za izkašljevanje pri prehladih in bronhitisu, inhalacijo pri nahodu, grgralo ob vnetjih ustne votline. Poleg tega spodbujata delovanje prebavil, odpravljata trebušne krče in pomirjata.
Za solate in potico
Ožep nabiramo celo poletje, ko so rastline v polnem cvetu. Porežemo cvetoče poganjke in nato z njih osmukamo liste in odtrgamo cvetne klase. Sveže liste lahko dodajamo solatam. Za kitajski ožep pravijo, da je učinkovit nadomestek pehtrana za potice. Nekateri so tako navdušeni nad njim, da pravijo, da je celo boljši od originala, torej pehtrana.
Okusen čaj
Mehiški in kitajski ožep, naj si bo svež ali posušen, kakopak uporabljamo tudi za čaj. Liste in socvetja sušimo cela na toplem senčnem mestu. Posušijo se hitro in brez težav. Čaj pripravimo v obliki poparka: dve žlički zdrobljenega zelišča prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 5 do 8 minut, nato ga precedimo. Čaj je zelo prijetnega, rahlo sladkastega okusa. Zelo dobro se obnese tudi v čajnih mešanicah, saj jim podeli prijetno aromo po janežu, ki malce spominja na vonj sladkega korena. Okusna in učinkovita je denimo čajna mešanica za prebavila, ki jo sestavljajo mehiški ali kitajski ožep, melisa, poprova ali kakšna druga meta in kamilica. Ta mešanica lajša tudi težave, ki so posledica psihičnih obremenitev.