Jutri se končuje prvi del Tedna mladih umetnikov na Rebrci. V ponedeljek ga začenja druga skupina. Vsaka konča bivanje na Rebrci s plesnim in pevskim nastopom. Moto letošnjega ustvarjanja je Sen kresne noči.

Na Rebrco in v Sveče

Melodije na vasi je naslov prireditve, ki jo v Kanalski dolini v Italiji organizira Združenje Don Mario Cernet iz Ovčje vasi/Valbrune. Prva dva koncerta sta bila v cerkvi sv. Doroteje v Žabnicah, tretji pa bo v petek, 5. avgusta, v cerkvi sv. Trojice v Ovčji vasi/Valbruni.

Kultura poživlja poletni utrip Slovencev na Koroškem. O predstavi Jurčičevega Domna v Vogrčah sem že pisal. Nekaj več pozornosti pa si zaslužita še dve prireditvi. Prva je tradicionalni, letos že 35. Slikarski teden v Svečah/Suetschach v Rožu. Sedem slikark in slikarjev ga je začelo v nedeljo, 24. julija. V Galeriji Gorše na nekdanji Vrbnikovi domačiji in v vasi ter njeni okolici bodo ustvarjali do jutri, 30. julija, ko bo pozno popoldne z razstavo umetniških izdelkov slikarski teden tudi končan. Da so Sveče z okolico en teden živele z umetnostjo, so poskrbele tudi ustvarjalne delavnice za mlade in družabni dogodki. Veliko ljudi je zaslužnih za nad tridesetletno tradicijo tedna. Največje organizacijsko breme pa je na Krščanski kulturni zvezi iz Celovca in na domačem Slovenskem prosvetnem društvu Kočna, ki ga vodi domačinka Alenka Weber, sestra znanega koroškega Slovenca, diplomata dr. Valentina Inzka.

Na vzhodnejšem delu dvojezične Koroške, na Rebrci/Rechbergu nad Železno Kaplo pa imajo glavno vlogo mladi. Mladinski center Rebrca, ki ga je postavil na noge kapelski župnik Poldej Zunder, in Krščanska kulturna zveza sta organizatorja tradicionalnega Tedna mladih umetnikov. Zanimanje mladih, starih od šest do dvanajst let je tolikšno, da morajo organizatorji mlade razdeliti v dve skupini. Prva, ki šteje 60 deklet in fantov, bo pod vodstvom mentorjev in animatorjev ustvarjala do jutri, 30. julija, ko bo dopoldne v gradu razstava del. V ponedeljek, 1. avgusta, bo prišla na Rebrco nova skupina, ki bo tam do sobote, 6. avgusta. Tudi njeni izdelki bodo na ogled v gradu, kjer ima Mladinski center svoje prostore.

Sredi meseca pa so se v Šmarjeti na Dolenjskem končale letošnje Jezikovne počitnice. Leta 1989 so se začele na pobudo takratnega predsednika Krščanske kulturne zveze Janka Zerzerja, ki se je zgledoval po jezikovnih kampih. Šestindvajset let so bile počitnice na Osnovni šoli Grm Novo mesto, zadnji dve leti pa so v Šmarjeti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 23. julij 2018 / 11:54

V stiski so tako pacienti kot zdravniki

Ob spremembah, kot so odhodi zdravnikov v druge službe ali v pokoj, se morajo pacienti odločiti za zamenjavo osebnega zdravnika, kar pa tako zanje kot za zdravstvene ustanove ni vedno lahko delo.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:52

V Stari Loki sklenili polmilijonsko naložbo

Stara Loka je dobila novo komunalno in cestno infrastrukturo in obnovljeno središče, ob tem pa tudi novo, prebivalcem in pešcem prijaznejšo prometno ureditev tudi v sosednjih naseljih: Binklju, Trnju,...

Kultura / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:26

Bogato polje Nejčevih kultur

V Galeriji Mestne hiše in Stebriščni dvorani je na ogled retrospektivna razstava likovnih del Nejča Slaparja ob njegovi sedemdesetletnici.

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:25

V Sava Turizmu letos zadovoljni

V Skupini Sava Turizem ocenjujejo, da so letošnji poslovni rezultati rekordni. Bruto dobiček iz poslovanja je zrasel za skoraj četrtino – na 10,7 milijona evrov.

GG Plus / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:23

Dobrodelnost na skiroju

Janez Anžič se je julija na skiroju odpravil z domače Senice na Pašman. V 402 kilometrih se je odrinil 98.000-krat. Vodila ga je dobrodelnost. Projekt je po dveh mesecih zaključil s prvim dobrodelnim...

Razvedrilo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:09

Gora, film in pesem

Toni Cahunek je ponovno posnel dokumentarec, Everest si od srede v kranjskem Cineplexxu lahko ogledate v novi filmski različici, Klemen Bunderla pa je predstavil pesem Od tebe stran.