Na odprtju razstave Jožeta Megliča so Lomski fantje poželi velik aplavz (od leve): Jože Tišler, Janko Meglič, Domen Zupan, Job Tišler, Vili Meglič in Branko Šarabon. / Foto: Luka Rener

Radi pojejo o gorah

Na nedavnem odprtju spominske razstave del Jožeta Megliča so svojemu rojaku v čast zapeli Lomski fantje in navdušili obiskovalce. V načrtu imajo zgoščenko.

Tržič – V Paviljonu NOB smo najprej slišali pesem o Storžiču, v nadaljevanju pa so Lomski fantje zapeli še pesem Bela peč, katere besedilo in melodijo je najprej za Lomski mešani zbor, kasneje pa tudi za Lomske fante napisal Jože Tišler, in nato še pesem Zvonovi Katarine, ki jo je prav tako za sekstet napisal Franc Ankerst in uglasbil Franci Šarabon. Lomski fantje so zapeli v sestavi Jože Tišler (prvi tenor), ki je tudi vodja skupine in hkrati pevski mentor, Janko Meglič (drugi tenor), Domen Zupan (bas-bariton), drugi bas pa pojejo Job Tišler, Vili Meglič in Branko Šarabon. Pevci skupaj pojejo dve leti, sicer pa so Lomski fantje prvič nastopili pred 21 leti na občinski pevski reviji Tržič poje, takrat še kot kvartet v postavi Jože Tišler, Janko Meglič, Karlo Telepeček in Vili Meglič. »Vsi smo iz Loma in tudi člani MePZ KUD Lom. Takoj po reviji pa smo se na pobudo Francija Šarabona zaradi večje izbire pevskega repertoarja v primeru solističnih točk, pri čemer je možna še štiriglasna spremljava, organizirali v kvintet. Pridružil se nam je še Branko Šarabon,« se spominja Jože Tišler, da se je Karlo ob deseti obletnici zaradi pomanjkanja časa žal moral posloviti iz kvinteta, zato ga je zamenjal odlični Domen Zupan s Hudega pri Kovorju. Dve leti nazaj se jim je pridružil še Jožetov sin Job Tišler in so postali sekstet.

Lomski fantje redno že 21 let nastopajo na tržiški reviji Tržič poje, kjer so se večkrat uvrstili na regijsko srečanje malih vokalnih skupin. Nastopajo na različnih proslavah, tudi v Borovlje so bili že povabljeni. Pripravili smo tudi več celovečernih koncertov. »Zelo radi prepevamo slovenske narodne in umetne pesmi. Najbolj so nam pri srcu skladbe Antona Foersterja in zlate naveze Simon Gregorčič-Jakob Aljaž. Od njiju znamo kar nekaj pesmi, ki jih druge pevske skupine po Sloveniji zelo redko izvajajo,« o železnem repertoarju Lomskih fantov pove Jože, ki v načrte za prihodnjo sezono šteje predvsem nadaljnji dvig kakovosti, želijo pa tudi posneti svojo prvo zgoščenko. Še zlasti bi radi posneli Aljaževe skladbe. Za poslušanje in spomin na ustvarjalna leta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 1. december 2022 / 09:11

Odlični Šuštarji

Na državni reviji poustvarjalcev glasbenega izročila Napev – odsev v Artičah se je s tretjim mestom izkazala zasedba Šuštarji iz Ribnega.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

V Acroniju prej ali slej drugačen delovni čas

V Acroniju še niso spremenili delovnega časa, a dolgoročno bodo zagotovo prešli na osemurni delovnik, pravi glavni direktor.

Splošno / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

Jesenice naj postanejo mesto priložnosti

Oto Kelih (SD) je najstarejši svetnik v jeseniškem občinskem svetu. "Živi za to, da se učiš, uči se zato, da živiš," je eno od njegovi življenjskih vodil.

Splošno / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

Lekarna bi se rada preselila

Ena od možnosti bi bila ureditev lekarniških prostorov pri Splošni bolnici Jesenice.

Splošno / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

Ministri tudi na Jesenicah

V okviru vladnega obiska Gorenjske so Jesenice obiskali trije ministri - za zdravje Zofija Mazej Kukovič, za razvoj Žiga Turk in za notranje zadeve Dragutin Mate.

Splošno / nedelja, 7. oktober 2007 / 07:00

Minister Turk na Domenci

»Vedno, kadar se peljem mimo Lesc in ob cesti vidim oglas domenca.com, se sprašujem, kakšno podjetje je to,« je na vprašanje, zakaj se je na Jesenicah odločil obiskati ravno podjetje Domenca,...