Bine Volčič je v slovenski prestolnici, v samem centru, odprl simpatičen bistro, ki ga je poimenoval po rastlini monsteri. Ekipo Monstera bistroja sestavljajo Klara Zoran in Leon Stijepić (strežba), chef in idejni vodja bistroja Bine Volčič ter zagnana Mišo in Žan. / Foto: A. B.

Sladka Monstera

Monstera deliciosa ali po domače monstera je sobna rastlina, ki je v osemdesetih letih preteklega stoletja krasila številne hodnike in pisarne uradov ter javnih ustanov. In po njej je chef Bine Volčič poimenoval svoj bistro v središču Ljubljane.

Pravzaprav je celotna zgodba okoli imena Monstera povezana s sadežem rastline, za katerega obstoj vedo redki in tudi prisotni na predstavitvi bistroja smo zanj slišali prvič. Bine je najprej porabil kar nekaj časa, da je raziskal, kje bi sadež dobil, potem pa ga je našel – ne boste verjeli – v tropskem vrtu v Dobrovniku. Bine se bo v prihodnosti lotil kreiranja sladice iz sadeža monstere, ki združuje tudi okusa jagode in ananasa. Sladka monstera tako predstavlja izziv na krožniku, rastlina pa je navdihnila tudi notranjost bistroja, ki je preprosta in funkcionalna.

Štiri leta je priljubljeni televizijski kuharski chef iskal svoj prostor pod soncem. V njegovi kuhinji oziroma kuhinji bistroja pa najdemo znana obraza, ki se ju spomnimo iz zadnjega resničnostnega šova Gostilna išče šefa: Miša Jovića in Žana Tominška. Oba sta se pripravljena pod Binetovim mentorstvom učiti in razvijati. Bine namreč pove, da z veseljem predaja znanje naprej, saj ko je on vstopal v svet kuhanja, tovrstnega mentorstva pri nas ni bilo veliko in je po znanje odšel v tujino.

Bine se je v vsem tem času malce naveličal visoke kulinarike in želi preprostost. Sveži, naravni, domači sokovi, ekološka vina, domač čaj. Velik poudarek daje tudi vodi, saj pri njem ustekleničene vode ni. Poudarek je tudi na t. i. »zero-waste-cousine«, pri kateri zavržejo čim manj odpadnih delov mesa in zelenjave oziroma jih postrežejo na izviren in okusen način. V osnovi pa njegov bistro nudi domače zajtrke, kot je recimo »ljubljanski fruštek«: popečen brioš s slanino, zeliščnim namazom in poširanim jajcem. Pri kosilih se bo meni menjal tedensko, večerje pa bodo malce drugačne: od četrtka do sobote, s priokusom Binetove svobode in sedemhodnim degustacijskim menijem ter za ceno petdeset evrov. Seveda je za večerjo potrebna rezervacija – in če smo prav razumeli, so nekateri že povpraševali po rezervacijah za oktober.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Kristan krivi slovenske vlade

Čez nemško in tudi slovensko odškodnino za nematerialno in materialno škodo slovenskim izgnancem lahko naredimo križ. Ostajamo le pri skromni renti po zakonu o žrtvah vojnega nasilja, razočaran ugotav...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Končuje se rok za oddajo vlog

Kranj - Mestna občina Kranj bo letos na podlagi že objavljenega javnega razpisa namenila za ohranjanje in razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja 135 tisoč evrov. Za oddajo vl...

Prosti čas / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Pomoč materinskemu domu

Z dobrodelno prireditvijo Kranjčani materam so letos zbirali denar za nastajajoči gorenjski materinski dom.

Mularija / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Pustimo otrokom izživeti sanje

 Ob materinskem dnevu so potekali številni dogodki, v vrtcu pri OŠ Predoslje pa so četrtkovo popoldne prijetno razširili v druženje staršev in otrok in ga poimenovali Pustimo otrokom izživet...

Kultura / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Steletovo priznanje Maji Avguštin

Podelili so Steletove nagrade in priznanja za leto 2009. Med dobitniki priznanj je tudi konservatorka kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine mag. Maja Avguštin.

Zanimivosti / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Sprehod po celem snegu

Na Pokljuki so minuli konec tedna pripravili prvi krpljarski festival za ljubitelje hoje po brezpotjih v naravi.