Za okraševanje vse manj uporabljamo naravna drevesca iz domačih gozdov, vse bolj pa posegamo po uvoženih in umetnih. Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Vse manj naravnih drevesc

Čeprav v Zavodu za gozdove Slovenije spodbujajo nakup naravnih, v Sloveniji vzgojenih drevesc za okraševanje, uporaba tovrstnih drevesc še vedno upada. V zadnjih letih izdajo lastnikom gozdov in nasadov za posek drevesc približno 27 tisoč nalepk na leto, še pred petimi leti so jih tretjino več.

V božično-novoletnem času veljajo omejitve tudi za nabiranje mahu za ureditev jaslic. V zavodu za gozdove opozarjajo, da v gozdu lahko naberemo le do dva kilograma mahu, in sicer tako, da na eni površini odvzamemo največ petino vsega mahu.

Kranj – V božično-novoletnem času stanovanja, stanovanjske hiše, poslovne in javne prostore praznično okrasimo tudi z okrasnimi drevesci, najpogosteje z drevesci smreke, redkeje pa z drevesci jelke in bora. V Zavodu za gozdove Slovenije so tudi letos določili pravila za pridobivanje in prodajo okrasnih drevesc. Pravila določajo, da morajo biti v slovenskih gozdovih posekana gozdna drevesca, namenjena za okraševanje, v decembru med prevozom in med prodajo označena z nalepko rdeče barve, na kateri je letnica 2018. Z nalepko morajo biti označena tudi gozdna drevesca, pridobljena iz nasadov okrasnih drevesc na kmetijskih površinah v Sloveniji. Lastniki gozdov lahko pridobijo nalepke na zavodu za gozdove skupaj z odločbo, v kateri so zapisane usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Manjše število nalepk (do 25) dobijo brezplačno, za večje število morajo odšteti po 27 centov za nalepko. Lastniki lahko sekajo smrečice za okraševanje na zaraščajočih kmetijskih površinah, na površinah pod daljnovodi in na cestnih brežinah, pridobijo pa jih lahko tudi z redčenjem pregostih sestojev na gozdnih površinah v pomlajevanju, ki so se v zadnjih letih zaradi naravnih ujm zelo povečale.

Brez nalepke so na tržišču lahko le okrasna drevesca iz uvoza, okrasna drevesca v lončkih ter drevesca drevesnih vrst, ki v naših gozdovih niso domača, kot so na primer drevesca omorike, srebrne smreke, kavkaške jelke in podobno. Ta drevesca prihajajo na trg večinoma iz nasadov iz drugih držav članic Evropske skupnosti. Nekatera drevesca, zlasti okrasne jelke iz držav severne Evrope, predstavljajo tudi grožnjo našemu gozdu, saj lahko v Slovenijo zanesejo bolezni, ki bi v primeru razširitve na rastoče jelke povzročile večjo škodo v naših gozdovih in parkih. Taka bolezen je sušica jelovih poganjkov, ki je po doslej znanih podatkih razširjena v nasadih božičnih drevesc v državah Severne Evrope in v Veliki Britaniji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 19. julij 2012 / 07:00

Goodyear stabilno posluje

Informacije, da v družbi Goodyear Dunlop Sava Tires v Kranju zaradi posledic novega vala gospodarske krize v proizvodnji prehajajo s štirih na tri izmene, ne držijo.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

V Snoviku že 350 postelj

V Termah Snovik so zaključili tretjo fazo izgradnje apartmajskega naselja. V juliju tudi blizu dva tisoč kopalcev dnevno.

Kranj / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Prihaja Kranfest

Konec prihodnjega tedna bo na kranjskih ulicah in trgih potekala že 25. Kranjska noč. Dogajanje se začenja že v četrtek, vendar pa bosta prava zabave polna dneva petek in sobota.

Zanimivosti / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Zlata poroka Gorenjke in Prekmurca

Ko sta se Jožica in Polde Ratnik z Bobovka 13. julija 1957 poročila, sta bila na občini samo s pričama, svatbo pa so pripravili doma.

Slovenija / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Državni zbor gre na dopust

Tudi poslanci državnega zbora gredo na dopust, medtem bodo prostore parlamenta obnovili, kar bo stalo okoli 310 tisoč evrov.

Kranj / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Prešernovci se še srečujejo

Kranj - V zaselku Zala pod Blegošem je bila 12. junija leta 1943 zaradi vedno številnejših borcev proti okupatorju ustanovljena 7. slovenska narodnoosvobodilna udarna brigada Fra...