Vračilo kupnine Gorenjski gradbeni družbi

Kot nekdanji župan bi rad pojasnil določena dejstva v zvezi s problematiko tožbe GGD proti občini Naklo. V javnosti se je pojavilo prepričanje, da je Občina Naklo dolžna plačati Gorenjski gradbeni družbi, d. d., precejšnja denarna sredstva. Gre za približno 1,3 mio EUR, kar seveda za občino predstavlja veliko denarja. Ustvarja se mnenje, da gre za čisto izgubo denarja, kar pa seveda ne drži. Gre za vračilo glavnice (dela kupnine) in zamudne obresti, na osnovi sodbe vrhovnega sodišča. Vračilo glavnice je vračilo denarja, ki ga je Občina Naklo od GGD-ja dejansko dobila kot kupnino za prodajo stavbnega zemljišča v Gobovcah, v času mojega županovanja. Ta denar je bil vnesen v občinski proračun in ga je občina porabila za financiranje občinskih infrastrukturnih projektov. Ker so po sklenjeni pogodbi določene skupine ljudi na vse načine želele to prodajo izničiti, šlo je za nagajanje županu pa tudi za ohranjanje lastnih koristi – pašo ovac na občinski zemlji, ohranitev črne gradnje, kar jim je na koncu tudi uspelo.

Ko je skupina občanov svoj cilj dosegla, je GGD hotela vplačani denar dobiti vrnjen, saj s kmetijskim zemljiščem dejansko nima kaj početi. Glede na to, da se občina, pod vodstvom novega župana, ni hotela sporazumeti in je rajši pristala na tožarjenje, so nastale zamudne obresti, ki so znesek glavnice močno povečale. Občina je skupaj z zunaj najeto odvetniško službo, gre za isto firmo kot v primeru razvpite zgodbe FURS-a na temo davka za nadomestilo za uporabo stavnih zemljišč (NUSZ), sprožila postopek na sodišču. Rezultat tega nekajletnega postopka je plačilo več kot 300.000 EUR zamudnih obresti.

Treba je še pojasniti, da je bila prodaja zemljišča v Gobovcah v letu 2008 za občino zelo dobra poteza. Cena je bila določena na osnovi cenitve in je bila za občino zelo ugodna, saj je bil posel sklenjen še v času pred krizo; in kot rečeno, je bil ves denar porabljen za občinske potrebe. Za samo prodajo je bila ustanovljena komisija, član katere je bil tudi občinski svetnik iz vrst SDS, sedanji župan g. Marko Mravlja, tako da je bil natančno seznanjen o poteku prodaje, saj je vse potekalo transparentno, občinski svet pa je prodajo tudi potrdil.

Ivan Štular, Strahinj

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 26. junij 2018 / 08:30

Koroški vrh na slovenski proslavi

Prazničnega sprejema ob dnevu slovenske državnosti na generalnem konzulatu v Celovcu so se udeležili najvišji predstavniki dežele Koroške.

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 26. oktober 2007 / 07:00

Četverec brez

Zmago Jelinčič O vlogi medijev pri predsedniških volitvah: »Če me osrednji slovenski mediji ne bi ignorirali, »odkrili« so me šele v zadnjih 14 dneh, bi b...

Prosti čas / petek, 26. oktober 2007 / 07:00

Slovenija za Železnike

Ta konec tedna bo pod ogrevanim šotorom v vojašnici v Škofji Loki potekal tridnevni humanitarni festival Slovenija za Železnike.

Bled / petek, 26. oktober 2007 / 07:00

Dobrodelni koncert za Kropo

Občini Radovljica in Bled ter Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica bodo v jutri, v soboto, ob 20. uri pripravili v Festivalni dvorani na Bledu dobrodelni koncert za Kropo.

Slovenija / petek, 26. oktober 2007 / 07:00

Šolski zakoni razdelili javnost

Danes je na dnevnem redu zasedanja državnega zbora šolska zakonodaja. Ta teden je predsednik France Cukjati prejel peticijo s prek 70 tisoč podpisi v podporo javnemu šolstvu, ki opozarja poslance, naj...

Slovenija / petek, 26. oktober 2007 / 07:00

Stripburger in Svet duhov

V Stripburgerjevi zbirki Ambasada Strip je te dni izšel roman v stripu Svet duhov, ameriškega avtorja Daniela Clowesa.