Strateški cilji Gorenjske

Vizijo gorenjske regije do leta 2013 gradijo trije ključni strateški cilji. Vsak bo merjen z najmanj dvema kazalnikoma. Merljivi cilji so postavljeni na osnovi napovedi rasti slovenskega makroekonomskega okolja, nacionalnih sektorskih strategij, rasti primerljivih regij Evropske unije ter ob predpostavki, da bo uresničena večina projektov.

1. CILJ: Ustvariti gospodarsko dinamično gorenjsko regijo, ki bo temeljila na vrhunskem znanju, sodobnih industrijah (IKT, telekomunikacije, sodobne tehnologije v kovinski industriji, zdravstvu, …) in turizmu. Gorenjska želi postati regija sodobnih tehnologij in turizma, s povezovanjem v razvojne mreže in umeščanjem v vrhunske tržne niše pa doseči globalno konkurenčnost in najmanj 10-odstotno večjo rast regijskega BDP kot Slovenija na leto. (Glej tabelo 1)

 

Kazalniki

Izhodišče

Cilj 2013

Gospodarska rast
Indeks BDP Gorenjske glede na Slovenijo

87

(2003)

91

Gospodarska rast
Indeks BDP/prebivalca Gorenjske glede na EU

256

(2002)

669

 

 

2. CILJ: Razvijati kakovostno usposobljene in ustvarjalne ljudi/kadre, tako domače kot iz tujine, ki bodo usmerjeni v inovativnost, podjetništvo in v panoge, ki bodo podpirale regijsko gospodarstvo, samozaposlovanje in ustvarjanje novih visokokakovostnih delovnih mest. Gorenjska želi postati regija ljudi z vrhunskimi in uporabnimi znanji ter podjetniškimi veščinami, s čimer se bo lahko dosegla visoka stopnja zaposlenosti prebivalstva. (Glej tabelo 2)

 

Kazalniki

Izhodišče

 Cilj 2013

Število novih delovnih mest v celotnem obdobju

0

(2005)

2000

Povprečno število let šolanja

9,6

(2001)

14

Stopnja brezposelnosti

7,8 %

(2006)

5%

 

 

3. CILJ: Ohraniti poseljenost alpske krajine, čisto naravo ter zagotoviti zdrave in visokokakovostne življenjske razmere v povezani ter do drugačnosti strpni socialni skupnosti. Gorenjska želi postati regija visoke kakovosti življenja, ki jo pestrost narave in razlike v pogledih, življenjskem slogu in drugem samo še bogatijo. (Glej tabelo 3)

 

Kazalniki

Izhodišče

Cilj 2013

Skupna ocena kakovosti Save,

merjeno v Mednem (Vir: MOP, ARSO, 2005)

2-3

(2003)

1- 2

Tabele - vir: RRP Gorenjske 2007-2013

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 14. junij 2012 / 07:00

Motoriste je močil dež

Žiri - Minuli konec tedna so člani žirovskega Moto kluba Sairach pripravili že 14. moto zbor. Začel se je v lepem vremenu, v soboto, ko so organizatorji pričakovali največ obisko...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 25. marec 2020 / 20:58

Okužen tudi stanovalec nakelskega doma

Poročali smo že, da so v Domu starejših Naklo v sredo, 25. marca, dopoldne potrdili prvi primer okužbe s covidom-19 pri zaposleni osebi. Nakelski župan Ivan Meglič je pozno popoldne potrdil, da je oku...

Gorenjska / sreda, 25. marec 2020 / 19:29

Spletne trgovine pregorevajo

V času koronavirusa se vse več kupcev odloča za spletni nakup živil in drugih življenjskih potrebščin, trgovci pa povpraševanje komaj še dohajajo.

Nasveti / sreda, 25. marec 2020 / 16:46

Embalažo iz trgovine doma očistite

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil navodila potrošnikom za ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov v povezavi z novim koronavirusom.

Kranj / sreda, 25. marec 2020 / 16:44

Šent'k s pogovorom na pomoč ljudem v stiski

Kranj – Nevladna humanitarna organizacija ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje že več let v Kranju izvaja program Dnevni center Šent'k. Program je namenjen osebam s težavami v duševnem zdr...

Radovljica / sreda, 25. marec 2020 / 15:42

Ni lepo, je pa ekonomično

V središču Radovljice sta bila doslej pod ponjavo kopališče in drsališče, po novem pa tudi teniško igrišče in balinišče, s ponjavo je prekrito tudi zasebno plezališče v Vrbnjah.