Ob zadnjem obisku v Lepoglavi konec maja so si izmenjali občinski in državni zastavi.

Pripravljajo se na pobratenje

V Železnikih se pripravljajo na pobratenje s hrvaškim mestom Lepoglava. Pred kratkim sta tam gostovala mešani pevski zbor župnije Železniki in kitarski orkester Glasbene šole Škofja Loka.

Železniki – Občina Železniki se namerava ob občinskem prazniku 1. julija pobratiti s hrvaškim mestom Lepoglava, s čimer želijo nadgraditi sodelovanje na kulturnem in turističnem področju. Začelo se je leta 2008, ko je tedanji predsednik Turističnega društva Železniki Robert Kuhar na razstavi čipk na Madžarskem navezal stike s turističnimi delavci iz hrvaške Lepoglave. To je privedlo do sodelovanja klekljaric iz obeh mest, ki so večkrat razstavljale skupaj v Železnikih in Lepoglavi, kasneje pa sta stike navezala še Pihalni orkester Alples in Limena glasba iz Lepoglave ter v letu 2012 podpisala listino o pobratenju. Sodelovanje so konec maja razširili, saj je v to hrvaško mesto prvič odpotoval mešani pevski zbor župnije Železniki pod vodstvom Martine Šubic, z organistom Tomažem Močnikom in kitarskim orkestrom Glasbene šole Škofja Loka, ki je tokrat nastopil pod vodstvom Janeza Goloba.

V Lepoglavi so pripravili koncert, po katerem sta si tamkajšnji župan Marjan Škvarić in podžupan Železnikov Matej Šubic izmenjala občinski in državni zastavi. »Gostovanje je bilo zelo uspešno, gostitelji so nam predstavili tamkajšnjo cerkev z znamenitimi orglami iz 17. stoletja, na katere je ob tej priložnosti zaigral prof. Tone Potočnik. Ogledali smo si tudi njihovo obsežno razstavo čipk,« je pojasnil Matej Šubic, sicer tudi predsednik lani ustanovljene komisije za mednarodno sodelovanje Občine Železniki.

S pobratenjem, ki bo za občino Železniki prvo, se po besedah Šubica nadejajo še tesnejšega sodelovanja, ki bi ga radi razširili tudi na športno in gospodarsko področje. »Najbrž nam bo koristil tudi kakšen nasvet pri promociji čipke, saj je Lepoglavska čipka pod okriljem Unesca. Jeseni nameravamo s skupnim projektom kandidirati za nepovratna evropska sredstva,« je napovedal.

V prihodnosti se želi Občina Železniki povezati tudi z italijanskim Innichenom, od koder se je v 13. stoletju veliko ljudi naselilo v vasi pod Ratitovcem. Lani sta se člana železnikarske komisije za mednarodno sodelovanje Andreja Ravnihar Megušar in Miha Markelj že srečala z županjo Innichena, julija pa se člani Športnega društva Sorica odpravljajo tja na športno prireditev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 19. julij 2011 / 07:00

Zaključuje se Festival Bled

Sodelovalo štiristo umetnikov in štiri tisoč obiskovalcev. Koncerti, delavnice, tekmovanja; klasika, jazz, crossover.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Slovesno za praznik dela

Po Gorenjskem bodo ob prazniku dela pripravili številna prvomajska srečanja.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Neobičajna, močna zadruga

M Sora letos praznuje 60-letnico ustanovitve. Danes med dejavnosti zadruge ne spadajo zgolj klasične oblike pomoči kmetom, uveljavljajo se tudi v tujini.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Čipke so moje življenje

"Ne le, da so čipke lepe, zasvojena sem z njimi," pravi Iva Sobočan, mojstrica klekljanja, ki smo jo obiskali še pred začetkom drugih slovenskih klekljarskih dni v Žireh.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Komentar: Zakurite kres, prihaja internet

V začetku meseca je revija Manager drugič objavila lestvico najbogatejših Slovencev. Med njimi ni veliko bogatašev s Škofjeloškega.

Zanimivosti / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Na praznični izlet z otroki

Pred prvomajskimi prazniki mnogi starši razmišljajo, na kakšen zanimiv izlet bi lahko peljali otroke v bližajočih se prostih dneh. Nanizali vam bomo nekaj namigov za družinska potepanja.