Kokosovo pecivo

Preprosto pecivo, ki je kljub enostavni in hitri pripravi okusno.

Za pripravo kokosovega peciva potrebujemo:

Za biskvit: 5 jajc, 12 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 5 žlic olja, 13 dag moke, 1 dl mleka, 1 zravnana žlička pecilnega praška, 2 žlici kakava.

Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz kompota ali pomarančnega soka, 2 žlici ruma, 3 žlice marmelade.

Za kremo: pol litra mleka, 10 dag sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, 2 žlici moke, 12 dag kokosove moke.

Priprava biskvita: moko pomešamo s pecilnim praškom, rumenjake in beljake ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto umešamo, dolijemo mleko ter med stalnim mešanjem dodajamo 3 žlice moke. Prilijemo olje, vmešamo polovico snega. Postopoma dodajamo preostanek moke in nazadnje še drugo polovico snega. Premešamo in maso razdelimo na dva dela. V en del mase zamešamo kakav. Svetlo maso vlijemo v namaščen pekač ali v pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici na 180 °C 10 minut. Biskvit vzamemo iz pečice, prelijemo s temno maso (maso, ki smo ji dodali kakav) in pečemo še 15 minut.

Pečen biskvit nekoliko ohladimo ter ga namočimo z mešanico soka in ruma. Po vrhu ga premažemo z marmelado.

Priprava kreme: v skodelici zmešamo sladkor, vanilin sladkor in moko. Prilijemo deciliter mleka in premešamo. Preostalo mleko zavremo ter dodamo mešanico moke in sladkorja. Med mešanjem kuhamo eno minuto in primešamo kokosovo moko. Kuhamo še 3–5 minut, da se krema zgosti. S pripravljeno kremo prelijemo biskvit ter ga postavimo za dve uri na hladno.

Nasvet: Če je pecivo namenjeno otrokom, ruma za namakanje biskvita izpustimo. V nasprotnem primeru lahko dodamo kakšno žlico ruma tudi v kremo. Za dodatno obogatitev peciva ga ohlajenega prelijemo še s čokoladnim oblivom. V kremi lahko moko nadomestimo z enako količino vaniljevega pudinga.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Hribi v Čičariji

Ostrič (1056)-Medvižica (1081 m)-Razsušica (1083 m)-Mala Plešivica (953 m)-Velika Plešivica (908 m) - Ob meji s Hrvaško, jugovzhodno od Slavnika, se razprostirajo hribi, ki presežejo tudi tisoč metrov...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 22. julij 2018 / 13:00

Medena kava

Svetovni dan čebel, ki so ga prav na slovensko pobudo razglasili Združeni narodi, predstavlja priznanje našim marljivim čebelarjem, ki si prizadevajo za ohranitev čebel, nujnih za življenje celotne...

Kultura / nedelja, 22. julij 2018 / 12:54

Izražajo se preko keramike

Trinajsti Mednarodni simpozij umetniške keramike, ki ga organizira Zavod V-oglje pod vodstvom Barbe in Nika Štembergar Zupan, se je zaključil z okroglo mizo na temo Osebno izražanje v keramiki.

Mularija / nedelja, 22. julij 2018 / 12:52

Učenci zbirali odpadno olje

Učenci na Zgornjem Gorenjskem so v posebni akciji zbrali več kot enajst ton odpadnega olja. Zmagovalci so učenci 4.a iz Mojstrane, ki so zbrali kar 53 litrov olja na učenca.

Kronika / nedelja, 22. julij 2018 / 12:51

Kolesar si je zlomil roko

Kranjska Gora – V sredo okoli 15. ure si je tuji kolesar pri spustu v adrenalinskem kolesarskem parku v Kranjski Gori zlomil roko. Lokalni gorski reševalci so šli ponj in ga prenesli do ceste, kjer...

Gospodarstvo / nedelja, 22. julij 2018 / 12:51

Lip Bled po novem vodi Dušan Marinič

Bled – Pred dnevi se je upokojil dolgoletni direktor Lipa Bled Alojz Burja, na vrhu podjetja pa ga je nasledil dosedanji izvršni direktor prodaje in marketinga Dušan Marinič. Burja kljub upokojitvi...