Nekdanje vodstvo Gorenjske banke so že dvakrat ovadili zaradi spornega financiranja menedžerskega odkupa Merkurja, tokrat pa zaradi oškodovanja banke pri spornem opcijskem nakupu delnic Abanke v letu 2011. / Foto: Tina Dokl

Preplačali parkirane delnice

Kriminalisti so zaradi spornega opcijskega nakupa slabih petih odstotkov delnic Abanke kazensko ovadili tri nekdanje vodilne na Gorenjski banki. Za nekdanjega predsednika uprave banke Gorazda Trčka je to že tretja kazenska ovadba v treh mesecih.

Kranj – Gorenjski kriminalisti so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zoper gospodarstvo in povzročitve več milijonov evrov premoženjske škode kazensko ovadili tri osebe iz vodstvenega organa ene od bank, ki posluje na Gorenjskem, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj. Po naših podatkih naj bi bila kazenska ovadba povezana z opcijskim odkupom 4,75 odstotka delnic Abanke, ki ga je julija 2011 Gorenjska banka izpeljala s pomočjo družbe BPT, pri tem pa naj bi delnice preplačala za več kot deset milijonov evrov. Po neuradnih podatkih naj bi bili ovadeni nekdanji predsednik uprave Gorenjske banke Gorazd Trček, nekdanji član uprave Tilen Zugwitz in član sedanje dvočlanske uprave Srečko Korber.

V preiskavi, ki jo je usmerjalo kranjsko tožilstvo, so kriminalisti ugotovili, da naj bi junija 2009 vodilni osebi banke z zlorabo položaja družbi, ki se na Gorenjskem ukvarja z energetiko in naložbami (po naših podatkih BPT), najprej odobrili preko 18 milijonov evrov kredita, s katerim je ta družba financirala nakup več sto tisoč delnic druge banke, potem pa je s to isto družbo še isti dan sklenila tudi opcijsko pogodbo, ki ji je omogočala kasnejši odkup teh delnic.

»S sklenitvijo te pogodbe sta osumljenca družbi omogočila, da banki kasneje brez tveganja proda tako parkirane delnice, saj banka sama za tak nakup še ni imela dovoljenja Banke Slovenije, niti ni bilo gotovo, da bi ga v skladu s predpisi sploh lahko pridobila. Zahtevo za izdajo dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža v drugi banki je kreditodajalka pri Banki Slovenije vložila šele konec leta 2009, dobila pa ga je v začetku leta 2010. Banka do konca leta 2009 tudi ni izvršila opcije nakupa delnic od družbe, s katero je imela sklenjeno pogodbo. Zato sta osumljenca sklepala dodatke k opcijski pogodbi, s katerimi je vodstveni organ banke spreminjal samo roke za izvršitev opcije, hkrati pa izvršilne cene delnic ni prilagajal njihovi tržni ceni, ki je medtem ves čas padala. Po juniju 2010 je dodatke k opcijski pogodbi podpisoval tudi tretji osumljenec,« je pojasnil Bojan Kos, tiskovni predstavnik PU Kranj. Policija še navaja, da je banka sklenjeno opcijsko pogodbo z dodatki izvršila šele v sredini leta 2011, zaradi nižje cene delnic pa naj bi osumljenci s tem nakupom banki povzročili približno 10,5 milijona evrov visoko premoženjsko škodo. Istočasno naj bi BPT s parkiranjem delnic pridobil okoli 120 evrov protipravne premoženjske koristi.

Po dostopnih podatkih je Gorenjska banka julija 2011 izkoristila opcijo za nakup 342.189 delnic oziroma 4,75 odstotka Abanke Vipe, ki so bile vse od junija 2009 v lasti tržiškega podjetja BPT Stojana Žiberta, ki je bil svojčas tudi član nadzornega sveta banke. Po tej poravnavi je Gorenjska banka obvladovala 14,74 odstotka Abanke.

Tokratna kazenska ovadba je že tretja v zadnjih mesecih, ki so jo kriminalisti vložili zoper nekdanjega predsednika Gorenjske banke Gorazda Trčka. Zadnji dan minulega leta so namreč gorenjski kriminalisti ovadili Trčka in nekdanjega člana uprave Tilna Zugwitza, ker naj bi s spornim obvodnim financiranjem menedžerskega prevzema Merkurja preko družbe H&R (lastnica Hidrie) banko oškodovala za več kot 10 milijonov evrov. V začetku februarja pa so zaradi spornega financiranja odkupa Merkurja kazensko ovadbo spisali tudi v Nacionalnem preiskovalnem uradu, ker naj bi Trček zlorabil svoj položaj s tem, ko je naklepno zaobšel omejitve zakona o bančništvu, po katerih banka do posameznega komitenta ne more biti izpostavljena z več kot 25 odstotki svojega kapitala. Gorenjska banka naj bi namreč preko G Skupine (danes v stečaju) Merfinu odobrila posojilo v višini 6 milijonov evrov, tega denarja pa do danes ni dobila nazaj. V tem primeru je bil zaradi napeljevanja Trčka k storitvi kaznivega dejanja ovaden tudi prvi mož Merkurja Bine Kordež.

Za zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena kazen do osmih let zapora.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 26. maj 2015 / 13:45

Majhne šole, veliko bogastvo

Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik je skupaj s svojimi štirimi podružnicami minuli konec tedna gostila 15. strokovni posvet učiteljev podružničnih šol Slovenije z naslovom Manjše je lahko tudi večje.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 7. november 2013 / 14:50

Devedeset let besniške mežnarice

Te dni je visok jubilej, 90 let, praznovala Frančiška Skvarča, dolgoletna mežnarica iz Besnice.

Kranj / četrtek, 7. november 2013 / 13:43

Tretjina vpisanih le zaradi statusa

Zlasti v visokošolske strokovne programe se vpiše vsaj trideset odstotkov takih študentov, ki že ob samem vpisu nimajo namena študirati, po pogovoru z vodstvi sorodnih fakultet ugotavljajo na kranjski...

Kranj / četrtek, 7. november 2013 / 13:37

Obnovili bodo kopalnice

Potem ko so v kranjski občini ugotovili, da se načrtovana gradnja nove dvorane in tribun v športnem centru v bližnji prihodnosti še ne bo začela, so sklenili obnoviti vsaj dotrajane kopalnice in garde...

Naklo / četrtek, 7. november 2013 / 13:36

Preživljajo se z najemninami

Triindvajsetega oktobra je minilo sto deset let, odkar so v Naklem ustanovili mlekarsko zadrugo, prvo predhodnico sedanje kmetijske zadruge.

Železniki / četrtek, 7. november 2013 / 13:34

Stekla dela na čistilni napravi

Gradbena dela pri rekonstrukciji čistilne naprave v Železnikih so v polnem teku.