Dobrodošlica iz Julijane s koščki ocvrtega piščanca z drobtinami rdeče pese in kokosovo peno. V dodanih kremah okušamo še grah, meto, koriander in ingver.

Teden restavracij

Pomladni Teden restavracij je nazaj. Tokrat v obdobju, ko meni treh hodov in tudi s pozdravom iz kuhinje v izbranih restavracijah in gostilnah, ki spadajo med boljše ali celo najboljše v Sloveniji, stane le šestnajst evrov, sodeluje kar šestinosemdeset restavracij in gostiln iz vse Slovenije. Teden se zaključi 20. marca.

Začel pa se je enajstega. Število sodelujočih restavracij se povečuje iz leta v leto. Na Gorenjskem jih tako letos sodeluje že enajst. Prvič so Teden restavracij organizirali leta 2012, takrat je sodelovalo le osem restavracij in gostiln. Vmes se je spomladanskemu Tednu pridružil tudi jesenski. Gostov je tudi vsako leto več. Sploh pa so v določenih gostilnah in restavracijah tisti trenutek, ko obelodanijo, da so rezervacije odprte, v roku nekaj ur razprodani. Največ je obiska v večernih urah in ob koncu tedna – in o tem sta spregovorila tudi naša naključno izbrana kuharska mojstra. Prvega, Škofjeločana Grega Rozmana, lahko spremljate tudi v vlogi žiranta v kuharskem šovu Moja mama kuha bolje!, sicer pa je šef kuhinje v restavraciji Lambergh iz Dvorske vasi; drugi, Simon Bertoncelj, pa je doma iz Kamne Gorice in šef biserčka, ki smo ga obiskala prvič. Grand Hotel Toplice Bled ima namreč restavracijo, za katero smo slišali lani nekako v smislu: kaj, ko bi šli v Julijano, baje imajo tam kuharja, ki naj bi dobro kuhal. In res ga imajo. In res dobro kuha.

Tako Simon kot Grega sta predstavnika mlajše generacije slovenskih kuharjev. Stremita k lepim krožnikom, kjer tudi okus ne zaostaja, a je popolnoma različen. Umetnika sta namreč odkrila vsak svoj stil barvanja na 'platno'. Če bi rekli, da so njuni krožniki polni glasbe, potem na Gregorjevih prevladujejo močnejši toni, vsaka jed zase ima svojo dinamiko, okušaš tudi eksperiment in drznost; medtem ko Simonovi toni ustvarjajo nežnejšo simfonijo, všečnost okusov, zlivanje tonov, romantično pesem. Spogledovanje z drznostjo obstaja, a avtorjevo delo odraža njegovo odraslost.

Tako Grega kot Simon sta za Teden restavracij pripravila ribji in mesni meni. Gregorjeva menija se razlikujeta, medtem ko ima Simon različno le glavno jed. Razložil nam je, da je več povpraševanja po ribjem zvečer, sicer pa gostje čez dan več naročajo mesnega, medtem ko pa Gregor opaža, da se pri njem za ribjega bolj odločajo ženske. Čeprav je treba pričakovati nepričakovano, saj ko že mislite, da bo večji hit ribji meni, pride dan, ko vsi naročajo mesnega – in obratno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 1. september 2007 / 07:00

Pozor, otroci na cesti

Za varnost otrok v prvih šolskih dneh bo dobro poskrbljeno. Policisti bodo poleg preventivnega dela izvajali tudi poostrene nadzore.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 21. april 2015 / 00:22

Težave te zunaj še vedno čakajo

Se še spomnite Andreja Lavriča, Emila Širića, Andreja Novaka in Naskeja Mehića? To so zmagovalci prvih dveh sezon resničnostnih šovov Bar in Big Brother. Ta čas lahko gledalci spremljajo novo sezon...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. april 2015 / 23:17

Poslovanje cone se normalizira

Potem ko so se v družbi Poslovna cona Komenda v lanskem letu z upniki in bankami uspeli dogovoriti o ustavitvi izvršb in poplačali del terjatev, je znova oživela tudi prodaja še prostih zemljišč.

GG Plus / ponedeljek, 20. april 2015 / 22:43

Poslanec, ki je 'zakuhal' Veberkom

Mag. Matej Tonin je te dni eden bolj izpostavljenih slovenskih politikov, a kamniški poslanec kljub svojim dvaintridesetim letom stoji na trdnih tleh in afero Veberkom jemlje zgolj kot eno od mnogih i...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. april 2015 / 22:41

Kolesar pomaga kolesarju

Savski kolesarji so podarili dirkalno kolo fantu, ki bo šel na specialno olimpijado v Ameriko.

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. april 2015 / 22:34

Iz KIK-a je nastal KIKštarter

V stavbi nekdanjega podjetja KIK ob vhodu v nekdanjo kamniško smodnišnico bo te dni zaživel KIKštarter – t. i. coworking prostor, namenjen vsem, ki si želijo delati in deliti ustvarjalne in podjetnišk...