V Poslovni coni Komenda je na voljo še približno 17 hektarov zemljišč. / Foto: Tina Dokl

Poslovanje cone se normalizira

Potem ko so se v družbi Poslovna cona Komenda v lanskem letu z upniki in bankami uspeli dogovoriti o ustavitvi izvršb in poplačali del terjatev, je znova oživela tudi prodaja še prostih zemljišč.

Komenda – Poslovanje družbe Poslovna cona Komenda se počasi izboljšuje. V letu 2013 so na primer v eno največjih poslovnih con pri nas uspeli privabiti zgolj enega novega investitorja. V lanskem letu pa je bilo poslovanje družbe dolgo časa povsem ohromljeno, saj so jim trije upniki, s katerimi so se v preteklosti razdrle pogodbe, a jim prejšnje vodstvo ni vrnilo vseh plačanih kupnin, in banke, ki jim dolgujejo še trinajst milijonov evrov, blokirali celotno premoženje in bančne račune. Uprava družbe, ki jo od leta 2010 vodi Matic Romšak, je po dolgotrajnih in napornih pogajanjih upnike in banke vendarle uspela prepričati v ustavitev izvršb, kar je povrnilo zaupanje pri kupcih in precej olajšalo nadaljnjo prodajo zemljišč. Že lani so jih prodali deset, dobro pa jim kaže tudi letos, saj so doslej prodali že šest parcel, v kratkem pa naj bi še dve.

»Potem ko smo se z večino bank uspeli dogovoriti o reprogramiranju in odlogih plačil, pa se je lani zapletlo z Gorenjsko banko, ki ji dolgujemo 3,2 milijona evrov in je dosegla izvršbo nad vsem našim premoženjem, kar je odgnalo kar nekaj potencialnih kupcev. Tudi z njo pa smo se na koncu uspeli dogovoriti, da ob vsaki dogovorjeni prodaji umakne hipoteko z zemljišča, tako da sedaj prodaja znova nemoteno poteka. Z bankami smo se sicer dogovorili, da gre 90 odstotkov vsake kupnine za poplačilo njihovih terjatev, dese­tina pa ostane za poslovanje družbe,« je razložil Romšak. Kot pravi, se za prihod v komendsko cono zanimajo tudi večji investitorji, ki pa za svoje objekte potrebujejo večje parcele od obstoječih, zato so že sprožili nov postopek spremembe prostorskega načrta, ki pa v povprečju traja vsaj leto in pol do dveh let, zato se bojijo, da jim bodo kupci v tem času odšli drugam.

»Za uspešno poslovanje poslovne cone je ključna tudi usoda t. i. žabjega rajona, to je sedmih hektarjev zazidljivih zemljišč, ki pa jih zaradi nasprotovanja kranjskega zavoda za varstvo narave ne morejo komunalno opremiti. Če na teh sedmih hektarjih zemljišč ob glavni cesti ne bo omogočena gradnja, na kar računamo že od samega začetka obstoja poslovne cone, potem ne vem, ali se nam bo končni račun izšel pozitivno,« opozarja Romšak.

V Poslovni coni Komenda je od skupno 75 hektarjev prostih še približno 17 hektarjev zemljišč, ki jih v dogovoru z bankami prodajajo po ceni 80 evrov na kvadratni meter. »V coni že deluje več kot 50 podjetij, med največjimi so Lidl, Starman, Dilex, RLS, Vip Virant … Ko bo zapolnjena, bo to največja poslovna cona v osrednji regiji, zato tudi malo zbode, da na državni ravni ni prav velikega posluha za ureditev državne infrastrukture na tem območju. Dolgo si že namreč prizadevamo za obnovo ceste od Žej do cone, prav tako tudi za hitrejše nadaljevanje izgradnje obvozne ceste mimo Mengša, Komende in Vodic na avtocesto,« je še opozoril Romšak.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 19. april 2012 / 07:00

Trdno na drugem mestu

Zavarovalnica Adriatic Slovenica je lani povečala tržni delež in se še bolj učvrstila na drugem mestu.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 21. april 2015 / 00:22

Težave te zunaj še vedno čakajo

Se še spomnite Andreja Lavriča, Emila Širića, Andreja Novaka in Naskeja Mehića? To so zmagovalci prvih dveh sezon resničnostnih šovov Bar in Big Brother. Ta čas lahko gledalci spremljajo novo sezon...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. april 2015 / 23:17

Poslovanje cone se normalizira

Potem ko so se v družbi Poslovna cona Komenda v lanskem letu z upniki in bankami uspeli dogovoriti o ustavitvi izvršb in poplačali del terjatev, je znova oživela tudi prodaja še prostih zemljišč.

GG Plus / ponedeljek, 20. april 2015 / 22:43

Poslanec, ki je 'zakuhal' Veberkom

Mag. Matej Tonin je te dni eden bolj izpostavljenih slovenskih politikov, a kamniški poslanec kljub svojim dvaintridesetim letom stoji na trdnih tleh in afero Veberkom jemlje zgolj kot eno od mnogih i...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. april 2015 / 22:41

Kolesar pomaga kolesarju

Savski kolesarji so podarili dirkalno kolo fantu, ki bo šel na specialno olimpijado v Ameriko.

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. april 2015 / 22:34

Iz KIK-a je nastal KIKštarter

V stavbi nekdanjega podjetja KIK ob vhodu v nekdanjo kamniško smodnišnico bo te dni zaživel KIKštarter – t. i. coworking prostor, namenjen vsem, ki si želijo delati in deliti ustvarjalne in podjetnišk...