Mesna štruca in nadevana pleskavica
Pri obeh jedeh je osnova mleto meso, ki mu dodamo nekaj dodatkov in domišljije.
Za pripravo pečenke potrebujemo: 60 dag mletega mesa, 5 kislih kumaric, 1 čebulo, 1 manjše korenje, 3 stroke česna, 10 dag kruha, sol, poper, 2 žlici gorčice, začimbe (mleta paprika, peteršilj, majaron, muškatni orešček), 5 jajc.
Štiri jajca skuhamo do trdega. Česen nasekljamo, korenje naribamo. Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter na hitro prepražimo na žlici olja do zlatorjave barve. V skledo zmešamo mleto meso, ga po okusu posolimo in popopramo, potresemo s preostalimi začimbami, dodamo prepraženo čebulo in nasekljan česen. Vse skupaj premešamo. Masi dodamo na kocke narezan kruh in eno surovo jajce. Dobro pregnetemo in pustimo počivati 30 minut. Pekač namastimo in po dolgem razporedimo polovico mesa (širina naj bo približno 10 cm). Na meso postavimo kuhana in olupljena jajca ter jih obložimo z rezinami kislih kumaric. Prekrijemo s preostalim mesom, oblikujemo dolgo pečenko. Meso dobro stisnemo, da bo pečenka kompaktna. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladi, nato jo narežemo.
Nasvet: začimbe uporabimo po okusu.
Za pripravo polnjene pleskavice potrebujemo: 0,5 g mletega mesa, 3 stroke česna, 3 ščepce soli, 3 ščepce popra, pol žličke mlete paprike, 8 dag sira, 8 dag šunke, 2 žlici olja.
Sir in šunko narežemo na tanke rezine. Česen olupimo ter na drobno nasekljamo. V posodi zmešamo mleto meso, česen, sol, poper, mleto papriko ter z rokami vse skupaj dobro premešamo in zgnetemo. Pustimo počivati 15 minut. Iz mase oblikujemo 4 enake krogle, ki jih sploščimo v tanke pleskavice. Na dve pleskavici položimo plast šunke, prekrijemo s polovico sira in nato položimo še eno plast šunke, vendar ne povsem do roba. Vsako pleskavico prekrijemo z drugo nenadevano pleskavico ter ob robu dobro stisnemo, da se pleskavici sprimeta. V ponvi segrejemo olje in pleskavici pečemo na vsaki strani malo več kot 5 minut, oziroma dokler se lepo ne zapečeta.