Mesna štruca in nadevana pleskavica

Pri obeh jedeh je osnova mleto meso, ki mu dodamo nekaj dodatkov in domišljije.

Za pripravo pečenke potrebujemo: 60 dag mletega mesa, 5 kislih kumaric, 1 čebulo, 1 manjše korenje, 3 stroke česna, 10 dag kruha, sol, poper, 2 žlici gorčice, začimbe (mleta paprika, peteršilj, majaron, muškatni orešček), 5 jajc.

Štiri jajca skuhamo do trdega. Česen nasekljamo, korenje naribamo. Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter na hitro prepražimo na žlici olja do zlatorjave barve. V skledo zmešamo mleto meso, ga po okusu posolimo in popopramo, potresemo s preostalimi začimbami, dodamo prepraženo čebulo in nasekljan česen. Vse skupaj premešamo. Masi dodamo na kocke narezan kruh in eno surovo jajce. Dobro pregnetemo in pustimo počivati 30 minut. Pekač namastimo in po dolgem razporedimo polovico mesa (širina naj bo približno 10 cm). Na meso postavimo kuhana in olupljena jajca ter jih obložimo z rezinami kislih kumaric. Prekrijemo s preostalim mesom, oblikujemo dolgo pečenko. Meso dobro stisnemo, da bo pečenka kompaktna. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladi, nato jo narežemo.

Nasvet: začimbe uporabimo po okusu.

Za pripravo polnjene pleskavice potrebujemo: 0,5 g mletega mesa, 3 stroke česna, 3 ščepce soli, 3 ščepce popra, pol žličke mlete paprike, 8 dag sira, 8 dag šunke, 2 žlici olja.

Sir in šunko narežemo na tanke rezine. Česen olupimo ter na drobno nasekljamo. V posodi zmešamo mleto meso, česen, sol, poper, mleto papriko ter z rokami vse skupaj dobro premešamo in zgnetemo. Pustimo počivati 15 minut. Iz mase oblikujemo 4 enake krogle, ki jih sploščimo v tanke pleskavice. Na dve pleskavici položimo plast šunke, prekrijemo s polovico sira in nato položimo še eno plast šunke, vendar ne povsem do roba. Vsako pleskavico prekrijemo z drugo nenadevano pleskavico ter ob robu dobro stisnemo, da se pleskavici sprimeta. V ponvi segrejemo olje in pleskavici pečemo na vsaki strani malo več kot 5 minut, oziroma dokler se lepo ne zapečeta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 4. marec 2021 / 11:02

Na gorenjskih smučiščih dober obisk

V zadovoljstvo žičničarjev je lepo vreme med zimskimi počitnicami tudi na gorenjska smučišča privabilo precejšnje število smuke željnih obiskovalcev.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Lepo je bit´ župan

Volilna vojna zdaj je mimo, mirno čakamo na zimo. Županske stolčke bojo grel,...

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Topla in svetla zima

Zeleno srce Avstrije v zimski obleki, Charter Night tržiških Lionsev, nova kolekcija pričesk Epic in ledena polžja hišica.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Kranj / petek, 17. november 2006 / 06:00

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Anketa: Piramida ali preverjeno

Že slab mesec ob torkih zvečer oddaji Preverjeno na POP TV konkurira oddaja Piramida z Eriko Žnidaršič na nacionalni televiziji. Naše sogovornike smo v Kranju povprašali, katero si raje ogledajo.