Razstava v Mali galeriji

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Kranj - Tretjo bienalno razstavo Miniature 2006, ki jo organizira Fotografsko društvo (FD) Janez Puhar Kranj, so odprli konec prejšnjega tedna. »Z mednarodnimi Miniaturami smo želeli ponuditi takšen tip razstave, ki bi fotografa izzval, da bi lahko na manjšem formatu, v miniaturi, estetsko in vsebinsko izrazil svoja čustva in hotenja. V načrtovanju razstave smo se dogovorili, da bomo poleg splošne teme vsakokrat razpisali še eno,« je povedal Vasja Doberlet, predsednik FD Janez Puhar Kranj. Letos so za osnovno temo izbrali Abstrakcijo, kar je bila ideja slikarja in člana FD Janez Puhar, Marjana Kukca. Zaradi zahtevnosti osnovne teme so se že ob pripravi razpisa odločili za dve ločeni žiriji, pri ocenjevanju Abstrakcij so v žiriji sedeli samo likovniki. Za obe kategoriji so prejeli kar 1857 fotografij 397 avtorjev iz 38 držav sveta, za razstavo pa so pripravili izbor fotografij.

Pred odprtjem razstav je bila v Prešernovem gledališču prireditev, na kateri so podelili nagrade Mednarodne organizacije za fotografsko umetnost FIAP, nagrade FD Janez Puhar in posebno nagrado žiranta Kurta Batschinskega. Na temo abstrakcija so bili nagrajeni fotografi: Radiša Stanojevič (1. FIAP), Damir Gizdavčič iz Kranja (1. J. Puhar), Žiga Doberlet iz Kranja (2. FIAP), Johann Majer (2. J. Puhar), Janko Kermelj iz Tržiča (3. FIAP), Oskar Karel Dolenc (3. J. Puhar); častni trak FIAP so prejeli Garry Bisshopp, Lado Kutnar iz Kamnika, Primož Hieng, Lado Kraljič iz Kranja, Vasja Leban in Draga Puc.

Na prosto temo so bili nagrajeni: Oton Naglost (1. FIAP), Nils - Erik Jerlemar (1. J. Puhar), Kumar Das Rajat (2. FIAP), Saha Suman (2. J. Puhar), Janez Kukec - Mezek (3. FIAP), Marko Tanasković (3. J. Puhar); častni trak FIAP so prejeli Luis Alberto Franke, Leonid Goldin, Marjan Jerele iz Kranja Kranj, Risto Lehti, Jose - Manuel Pires - Dias, Marc Weis; posebno nagrado žiranta Batschinskega pa so prejeli Suzana Čotar, Iztok Kveder iz Kranja in Giuseppe Tomelleri. Podelitve se je udeležil tudi predsednik Fotografske zveze Slovenije (FZS) Vinko Skale, ki je pohvalil izvedbo Miniatur: »Organizatorja odlikujeta pedantnost in spoštovanje pravil. Ne gre le za promocijo kranjskega društva, ampak tudi naše zveze.« Ob tej priložnosti so podelili tudi najvišja priznanja FZS zaslužnim posameznikom, prejeli so jih Aleksander Čufar, Oskar Karel Dolenc, Tihomir Pintar, Peter Pokorn in Joco Žnidaršič. Razstava Miniature 2006 bo na ogled do 27. novembra, izdali so tudi kakovosten katalog z malimi miniaturami velikih mojstrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 26. maj 2015 / 12:19

Če opazite čebelji roj

Kranj – V Čebelarski zvezi Slovenije opozarjajo na problem pobeglih rojev čebel. Kot navajajo, je rojenje čebel naravno razmnoževanje čebeljih družin. Pri tem se družina razdeli na dva dela. En del...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Lepo je bit´ župan

Volilna vojna zdaj je mimo, mirno čakamo na zimo. Županske stolčke bojo grel,...

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Topla in svetla zima

Zeleno srce Avstrije v zimski obleki, Charter Night tržiških Lionsev, nova kolekcija pričesk Epic in ledena polžja hišica.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Kranj / petek, 17. november 2006 / 06:00

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Anketa: Piramida ali preverjeno

Že slab mesec ob torkih zvečer oddaji Preverjeno na POP TV konkurira oddaja Piramida z Eriko Žnidaršič na nacionalni televiziji. Naše sogovornike smo v Kranju povprašali, katero si raje ogledajo.