Pred odhodom na počitnice je pametno urediti zdravstveno zavarovanje. / Foto: Tina Dokl

Najbolje k zdravniku v javni mreži

Pred odhodom na počitnice Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavarovanim osebam svetuje, da za čas bivanja v tujini pravočasno uredijo tudi svoje zdravstveno zavarovanje, s čimer se lahko izognejo neposrednemu plačilu praviloma visokih stroškov za opravljene nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v tujini.

Zavod je lani zavarovanim osebam izdal 708.641 listin za uveljavljanje zdravstvenih storitev v tujini, od tega veliko večino evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja. Največ evropskih kartic zavarovane osebe vsako leto naročijo junija in julija, zato bo med 1. junijem in 31. julijem letos pretekla veljavnost več kot dvesto dvajset tisoč karticam, izdanim lani v tem obdobju. Pri ZSSS svetujejo, da zavarovanci novo kartico naročijo pravočasno, to je vsaj štiri delovne dni preden jo potrebujejo.

Kranj – Pri ZZZS priporočajo, da zavarovanci pred odhodom v tujini pridobijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ali konvencijsko potrdilo za Bosno in Hercegovino. Omenjeni listini sta brezplačni in ju je mogoče enostavno naročiti na spletni strani ZZZS ali po mobilnem telefonu. Obvezno zavarovani v Sloveniji imajo v času začasnega bivanja v drugih državah pravico do nujnega oziroma potrebnega zdravljenja, postopek uveljavljanja in obseg pravice do zdravstvenih storitev pa je odvisen od posameznih držav. Informacije za vsako državo posebej je mogoče preveriti na spletni strani www.zzzs.si.

Pri uveljavljanju pravic iz zdravstvenega zavarovanja namreč velja zakonodaja države, v kateri jo zavarovanec uveljavlja. »Če se na primer odločite za počitnice v Franciji, ste pri pravicah iz zdravstvenega zavarovanja izenačeni z njihovimi državljani. Če vam torej v Franciji zaračunajo pavšalno doplačilo za vsak zdravstveni poseg, tega ne povrnemo, ker bi šlo v tem primeru za neenako obravnavo državljanov,« je opozoril Peter Rutar iz sektorja za informiranje in odnose z javnostmi pri ZZZS. V Avstriji pa recimo iz zdravstvene blagajne ne krijejo helikopterskega reševanja v gorah. Zavarovanci bi lahko naleteli na težave pri uveljavljanju pravic z evropsko kartico tudi na Hrvaškem. »Da bi bilo tovrstnih težav čim manj, je hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje zagotovil, da je v vseh ordinacijah, ki so dolžne nuditi nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve na podlagi evropske kartice, na vidnem mestu nameščena oznaka oziroma uradna nalepka, da sprejemajo evropsko kartico,« so pojasnili pri ZSSS in dodali, da omenjene kartice ne sprejemajo tako imenovane turistične ambulante, v katerih so tudi zavarovane osebe samoplačniki.

V državah članicah Evropske unije (EU) in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) ter v Švici, za katere velja evropski pravni red, lahko zavarovanci svoje pravice uveljavljajo z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Prav tako ta velja v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju, to je v Črni gori, Makedoniji in Srbiji. V Avstraliji prav tako velja evropska kartica, a je obenem treba imeti potni list, v Bosni in Hercegovini pa konvencijsko potrdilo. V drugih državah, recimo Egiptu, Tuniziji, Turčiji in ZDA evropska kartica ne velja, zato pri ZSSS svetujejo, da si zavarovanci pred odhodom v te države uredijo komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini. To Peter Rutar priporoča tudi vsem tistim, ki se ob bivanju v tujini nameravajo ukvarjati s športom ali drugo dejavnostjo, pri kateri obstaja večje tveganje za poškodbe.

Ob tem Rutar še opozarja, da evropska kartica velja samo pri izvajalcih zdravstvenih storitev, ki so vključeni v javno zdravstveno mrežo. »Pogosto se namreč zgodi, da se odpravimo kar k prvemu zdravniku,« opozarja. Če bi morale zavarovane osebe v državah članicah EU in EGP ter v Švici, v Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Srbiji ali Črni gori stroške nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev plačati same, ker jih na primer uveljavljajo zunaj mreže javne zdravstvene službe, jim ZZZS ob vrnitvi domov na osnovi predložene medicinske dokumentacije in originalnih računov povrne stroške v višini, kot bi jih priznala tuja zdravstvena zavarovalnica. Stroške nujnih zdravstvenih storitev, ki jih plačajo zavarovane osebe v državah, s katerimi Slovenija nima sklenjenih meddržavnih sporazumov, pa jim ZZZS v upravičenih primerih povrne v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji. V primerih zahtevkov zavarovanih oseb za povračilo stroškov zdravstvenih storitev v tujini ZZZS upošteva le originalne račune, pri čemer je treba priložiti tudi medicinsko dokumentacijo, recepte za zdravila in podobno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 2. oktober 2006 / 06:00

Kulaki so ga zgradili, kulaki so ga požgali

Grad Brdo pri Lukovici

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 7. avgust 2007 / 07:00

Loške volitve že septembra?

Kdaj bodo ponovne volitve na treh voliščih v občini Škofja Loka, ki jih je občinski volilni komisiji v naložilo upravno sodišče, ta še nima končnega odgovora.

Prosti čas / torek, 7. avgust 2007 / 07:00

Ljudski pevci in godci na sv. Ožboltu

Minulo nedeljo, na semanji dan, je na sv. Ožboltu nad Škofjo Loko potekalo tradicionalno, že enajsto Srečanje ljudskih pevcev in godcev v organizaciji Prosvetnega društva Sotočje. Letos je s...

Bled / torek, 7. avgust 2007 / 07:00

Festival Okarina zopet navdušuje

Bled - V čudovitem blejskem Zdraviliškem parku poteka že sedemnajsti Okarina etno festival, ki ga je doslej obiskalo že več kot pet tisoč tujih in domačih gostov. V sredo ga je odprla hrva...

Zanimivosti / torek, 7. avgust 2007 / 07:00

Anketa: Višarje združujejo Slovence

Kaj vam pomenijo Višarje? Ali pogosto obiščete to goro na stičišču slovanske, romanske in germanske kulture?, smo v nedeljo vprašali pet udeležencev tradicionalnega romanja Slovencev iz Slovenije, zam...

Gospodarstvo / torek, 7. avgust 2007 / 07:00

Tekmovali so v oranju

V Smledniku je potekalo regijsko tekmovanje oračev. Udeležilo se ga je 21 tekmovalcev.