Klemen Košir, Plava – knjiga o plavi ribi, samozaložba, Ljubljana, 2015, 178 strani, 32 evrov, www.plavariba.si

Plava – knjiga o plavi ribi

»Zdravo! Ime mi je Sardela in sem zamorjena riba. Že stoletja prehranjujem milijone ljudi po svetu in skrbim, da dobijo dovolj beljakovin in maščob za delo in počitek. Nisem včlanjena v sindikat, prav tako ne dobivam nobenega dodatka za malico in prevoz. Služim človeku in njegovi volji. Zaradi čezmernega ribolova se populacija vrste, ki ji pripadam, drastično zmanjšuje. Hitro rastem in zgodaj spolno dozorim, tudi spol znam zamenjati ob pravem času, da je oplojenih več jajčec, a mi omenjene strategije preživetja ne pomagajo dovolj. V imenu vseh poštenih sardel zastopam glas, da se ne moremo obnavljati tako hitro, kot se nas ulovi, zato se v mreže zapletamo vse manjše in mlajše ribe. Če bi vsi, tako kot Tržačani, verjeli, da se prehranjujemo z mrliči z morskega dna, bi se nam bolje godilo. V tej knjigi igram glavno vlogo. Izkoriščam priložnost in ti, bralec dragi, na srce polagam naslednjo prošnjo: bodi preudaren in odgovoren potrošnik. Zahtevaj me svežo iz bližnjega Jadranskega morja, ujeta naj bom z obkroževalno mrežo izven sezone drstenja in dolga naj bom najmanj enajst centimetrov, kar pomeni, da sem opravila vsaj en cikel razmnoževanja. Taka bom najbolje nahranila tebe in tvojo družino, moji potomci pa družino tvoje družine.« (Str. 2)

Stavim, da še niste brali knjige, v katero bi uvodnik napisala riba. Ja, riba, in to ne kaka ščuka ali škarpena, ampak čisto navadna sardela. Sardela (Sardina pilchardus) je najpomembnejša vrsta plave ribe v Sredozemlju. In kaj pomeni »plava«? Ne gre za to, da plava; da so »plave«, se tem ribam reče zato, ker imajo značilno modro obarvani zgornji del telesa. Strokovno se reče pelagične ribe, po grški besedi pelagos, ki pomeni odprto morje. Katere so še druge? Cel ducat jih je: sardon, papalina, plavica, skuša, šur, iglica, palamida, trupec, beli tun, luc in modroplavuti tun. Slednji je pa že »prava«, kapitalna riba, a od ribičev tako napadana, da ji grozi izumrtje … Ta knjiga je bila razglašena za »najlepšo knjigo leta 2015«, oblikovala jo je Anja Delbello, ilustrirala Sara Koncilja. Avtor pa zna ribe, o katerih piše, tudi kulinarično obdelati. Napisal je 43 »praktičnih, iskrenih in preizkušenih« receptov. Denimo: sardele v soli, marinirani surovi sardončki, šavor, escabeche, pečeni šuri na limoni, namaz iz belega tuna in sardele, tapenade, pašte iz slanih sardonov, rižotke, lešada, solata ali dve … Mmm. Plava je kot črni kruh – ni tako cenjen kot bel, je pa bolj zdrav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 18. julij 2023 / 08:11

V nedeljo je bil svetovni dan sladoleda

Kranj – Vsako tretjo nedeljo v juliju je svetovni dan sladoleda. Letos je bilo to minulo nedeljo, 16. julija. Kot so ob tem zapisali na Statističnem uradu Republike Slovenije, je bila lani cena za...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. junij 2014 / 17:51

Zavržemo več kot tretjino hrane

Vsako leto na svetu zavržemo več kot milijardo ton živil oziroma tretjino vse pridelane hrane. Pri nas je ta količina približno osemdeset kilogramov na prebivalca letno in to navkljub ekon...

Gorenjska / torek, 10. junij 2014 / 17:18

Gorenjski glas pred volitvami

V časopisu Gorenjski glas s prilogami in spletno stranjo bomo priprave za volitve v državni zbor Republike Slovenije 2014 spremljali in komentirali po lastni presoji, v skladu s programsko...

Kronika / torek, 10. junij 2014 / 17:13

Umrl pri spravilu lesa

Kamnik – V okolici Kamnika se je včeraj dopoldne pri spravilu lesa smrtno ponesrečil 42-letni moški. Po prvih podatkih ga je traktorski vitel tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju ne­sreče. Dos...

Nasveti / torek, 10. junij 2014 / 17:06

Tanja odgovarja

Najprej bi pohvalila vašo rubriko in vaše pozitivno razmišljanje, da znate vsakomur v pravem trenutku dati konkreten nasvet in zanj vas tudi jaz spet sprašujem. Ko že mislim, da se bodo st...

Gospodarstvo / torek, 10. junij 2014 / 17:00

Bencin se je podražil, dizel pa pocenil

Kranj – Danes, v torek, so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, in sicer so se podražili: 95-oktanski motorni bencin za 0,4 centa na 1,487 evra za liter,...