Klemen Košir, Plava – knjiga o plavi ribi, samozaložba, Ljubljana, 2015, 178 strani, 32 evrov, www.plavariba.si

Plava – knjiga o plavi ribi

»Zdravo! Ime mi je Sardela in sem zamorjena riba. Že stoletja prehranjujem milijone ljudi po svetu in skrbim, da dobijo dovolj beljakovin in maščob za delo in počitek. Nisem včlanjena v sindikat, prav tako ne dobivam nobenega dodatka za malico in prevoz. Služim človeku in njegovi volji. Zaradi čezmernega ribolova se populacija vrste, ki ji pripadam, drastično zmanjšuje. Hitro rastem in zgodaj spolno dozorim, tudi spol znam zamenjati ob pravem času, da je oplojenih več jajčec, a mi omenjene strategije preživetja ne pomagajo dovolj. V imenu vseh poštenih sardel zastopam glas, da se ne moremo obnavljati tako hitro, kot se nas ulovi, zato se v mreže zapletamo vse manjše in mlajše ribe. Če bi vsi, tako kot Tržačani, verjeli, da se prehranjujemo z mrliči z morskega dna, bi se nam bolje godilo. V tej knjigi igram glavno vlogo. Izkoriščam priložnost in ti, bralec dragi, na srce polagam naslednjo prošnjo: bodi preudaren in odgovoren potrošnik. Zahtevaj me svežo iz bližnjega Jadranskega morja, ujeta naj bom z obkroževalno mrežo izven sezone drstenja in dolga naj bom najmanj enajst centimetrov, kar pomeni, da sem opravila vsaj en cikel razmnoževanja. Taka bom najbolje nahranila tebe in tvojo družino, moji potomci pa družino tvoje družine.« (Str. 2)

Stavim, da še niste brali knjige, v katero bi uvodnik napisala riba. Ja, riba, in to ne kaka ščuka ali škarpena, ampak čisto navadna sardela. Sardela (Sardina pilchardus) je najpomembnejša vrsta plave ribe v Sredozemlju. In kaj pomeni »plava«? Ne gre za to, da plava; da so »plave«, se tem ribam reče zato, ker imajo značilno modro obarvani zgornji del telesa. Strokovno se reče pelagične ribe, po grški besedi pelagos, ki pomeni odprto morje. Katere so še druge? Cel ducat jih je: sardon, papalina, plavica, skuša, šur, iglica, palamida, trupec, beli tun, luc in modroplavuti tun. Slednji je pa že »prava«, kapitalna riba, a od ribičev tako napadana, da ji grozi izumrtje … Ta knjiga je bila razglašena za »najlepšo knjigo leta 2015«, oblikovala jo je Anja Delbello, ilustrirala Sara Koncilja. Avtor pa zna ribe, o katerih piše, tudi kulinarično obdelati. Napisal je 43 »praktičnih, iskrenih in preizkušenih« receptov. Denimo: sardele v soli, marinirani surovi sardončki, šavor, escabeche, pečeni šuri na limoni, namaz iz belega tuna in sardele, tapenade, pašte iz slanih sardonov, rižotke, lešada, solata ali dve … Mmm. Plava je kot črni kruh – ni tako cenjen kot bel, je pa bolj zdrav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 27. junij 2024 / 08:14

Ukrepi ukinjeni, priporočila ostajajo

Kranj – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v občinah Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina ukinila ukrepe, ki jih je uvedla zaradi visoko patogene aviarne in...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 24. februar 2022 / 19:58

Janša: Ukrajini zagotoviti perspektivo polnopravnega članstva v EU

Ljubljana – Premier Janez Janša se je danes ponovno zavzel, da bi Evropska unija Ukrajini čim prej zagotovila perspektivo polnopravnega članstva v EU. V tej luči sta s poljskim premierjem Mateuszem...

Slovenija / četrtek, 24. februar 2022 / 19:24

Kovanci v čast Plečniku in Jami

V Banki Slovenije se s priložnostnimi kovanci spominjajo 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in slikarja Matija Jame.

Kultura / četrtek, 24. februar 2022 / 19:21

Škofjeloški pasijon na Borštnikovem srečanju

Maribor – Prejšnji teden so v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru predstavili tekmovalni program 57. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo potekal med 30. majem in 12. junijem. V tekmovalnem...

Gospodarstvo / četrtek, 24. februar 2022 / 19:20

Najbolj so se v enem letu podražila gnojila

Kranj – Po podatkih statističnega urada so bila gnojila in sredstva za izboljšavo tal decembra lani enainpolkrat dražja kot leto prej. Cene energije in maziv so se v enem letu zvišale za 28 odstotk...

Zanimivosti / četrtek, 24. februar 2022 / 19:20

Košček Triglavskega ledenika se je vrnil pod Triglav

Staljeni košček ledu, ki je v dobrem mesecu dni v akciji Misija: Triglavski ledenik v Peking čez deset držav pripotoval v Peking, odslej bogati zbirko Slovenskega planinskega muzeja. Tam bo v obliki l...