
Plava – knjiga o plavi ribi
»Zdravo! Ime mi je Sardela in sem zamorjena riba. Že stoletja prehranjujem milijone ljudi po svetu in skrbim, da dobijo dovolj beljakovin in maščob za delo in počitek. Nisem včlanjena v sindikat, prav tako ne dobivam nobenega dodatka za malico in prevoz. Služim človeku in njegovi volji. Zaradi čezmernega ribolova se populacija vrste, ki ji pripadam, drastično zmanjšuje. Hitro rastem in zgodaj spolno dozorim, tudi spol znam zamenjati ob pravem času, da je oplojenih več jajčec, a mi omenjene strategije preživetja ne pomagajo dovolj. V imenu vseh poštenih sardel zastopam glas, da se ne moremo obnavljati tako hitro, kot se nas ulovi, zato se v mreže zapletamo vse manjše in mlajše ribe. Če bi vsi, tako kot Tržačani, verjeli, da se prehranjujemo z mrliči z morskega dna, bi se nam bolje godilo. V tej knjigi igram glavno vlogo. Izkoriščam priložnost in ti, bralec dragi, na srce polagam naslednjo prošnjo: bodi preudaren in odgovoren potrošnik. Zahtevaj me svežo iz bližnjega Jadranskega morja, ujeta naj bom z obkroževalno mrežo izven sezone drstenja in dolga naj bom najmanj enajst centimetrov, kar pomeni, da sem opravila vsaj en cikel razmnoževanja. Taka bom najbolje nahranila tebe in tvojo družino, moji potomci pa družino tvoje družine.« (Str. 2)
Stavim, da še niste brali knjige, v katero bi uvodnik napisala riba. Ja, riba, in to ne kaka ščuka ali škarpena, ampak čisto navadna sardela. Sardela (Sardina pilchardus) je najpomembnejša vrsta plave ribe v Sredozemlju. In kaj pomeni »plava«? Ne gre za to, da plava; da so »plave«, se tem ribam reče zato, ker imajo značilno modro obarvani zgornji del telesa. Strokovno se reče pelagične ribe, po grški besedi pelagos, ki pomeni odprto morje. Katere so še druge? Cel ducat jih je: sardon, papalina, plavica, skuša, šur, iglica, palamida, trupec, beli tun, luc in modroplavuti tun. Slednji je pa že »prava«, kapitalna riba, a od ribičev tako napadana, da ji grozi izumrtje … Ta knjiga je bila razglašena za »najlepšo knjigo leta 2015«, oblikovala jo je Anja Delbello, ilustrirala Sara Koncilja. Avtor pa zna ribe, o katerih piše, tudi kulinarično obdelati. Napisal je 43 »praktičnih, iskrenih in preizkušenih« receptov. Denimo: sardele v soli, marinirani surovi sardončki, šavor, escabeche, pečeni šuri na limoni, namaz iz belega tuna in sardele, tapenade, pašte iz slanih sardonov, rižotke, lešada, solata ali dve … Mmm. Plava je kot črni kruh – ni tako cenjen kot bel, je pa bolj zdrav.