Lešniki

Čeprav so lešniki najslajši tisti v čokoladi ali čokoladnem namazu, vam priporočam, da iz njih naredite piškote, kjer so lahko še veliko boljši.

Za pripravo lešnikovih piškotov potrebujemo: za testo: 300 g bele moke, 100 g ostre moke, 100 g mletih lešnikov, 2 jajci, 250 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 250 g masla, ščep soli; za kremo: 250 g sira Mascarpone, 2,5 dl sladke smetane, 3 žlice mletih lešnikov, 1 žlico ruma, 2 žlici sladkorja, 1 žličko kakava.

Priprava testa: V skledi zmešamo belo in ostro moko, mlete lešnike in pecilni prašek. Maslo narežemo na manjše kose ter ga razporedimo po moki. Dodamo sladkor, vanilin sladkor, ščep soli in jajca. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih nato sploščimo s kozarcem, tako da dobimo za centimeter debele kroge. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Piškote ohladimo.

Priprava kreme: Polovico smetane stepemo. V skledi zmešamo Mascarpone, stepeno in preostalo smetano. Dodamo lešnike, sladkor, rum, kakav ter vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine popolnoma porazdelijo.

S kremo premažemo piškot ter ga pokrijemo z drugim piškotom. Nazadnje potresemo še s kakavom.

Nasvet: Če je testo za piškote premokro, dodamo še malo moke; če je presuho, dodamo še malo masla, kislo smetano ali malo mleka. Zaradi kreme hranimo piškote na hladnem.

Za pripravo dišavnih piškotov z lešniki potrebujemo: 40 dag moke, pol žličke pecilnega praška, 20 dag masla, 15 dag mletega sladkorja, 2 rumenjaka, 2 žlici kisle smetane, lupino ene limone, pol žličke cimeta, četrt žličke mletih klinčkov; za premaz/nadev: 2 stepena beljaka, 1 pest nasekljanih lešnikov.

Moko presejemo in pomešamo s pecilnim praškom ter sladkorjem. Potresemo s cimetom, mletimi klinčki in limonino lupino. Dodamo rumenjaka in kislo smetano ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva na hladnem 30 minut. Ohlajenega razvaljamo na pol centimetra debelo in z modelčki oblikujemo piškote. Polagamo jih na namaščen pekač (ali pokrit s papirjem za peko). Premažemo jih s stepenim beljakom in potresemo z lešniki. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut.

Nasvet: Namesto lešnikov lahko uporabimo tudi druge oreščke (orehe, mandeljne, arašide, pistacijo …).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 19. julij 2019 / 10:21

Na Poletni noči tudi Canegatto

Jutri, 20. julija, bo ob 19.30 na Soriški planini potekal prav poseben glasbeni večer, posvečen zlatemu obdobju slovenske popevke.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

EU marjetica za Terme Snovik

Terme Snovik so šele tretje podjetje v Sloveniji, ki je prejelo ta prestižni evropski znak za okolje, in prvo na področju turizma.

Kranj / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Prihodnost jih (še) ne zanima

V športni dvorani na Zlatem polju je visokošolsko ministrstvo pripravilo posvet za dijake zaključnih letnikov.

Žiri / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Smučišče Goropeke propada

Dobrih dvesto metrov dolgo smučišče na Goropekah že več let sameva in čaka na boljše čase. Zaprto je zaradi neurejenih dokumentov.

Zanimivosti / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Gasilstvo zanima tudi mlade

Gasilsko društvo Bistrica pri Tržiču ima med 74 člani 26 mladih. To obeta razvoj, meni predsednik Bojan Balantič.

Bohinj / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Ekonomska analiza pokazala stanje občine

Bohinj - Občina Bohinj je dala izdelati ekonomsko analizo stanja občine. Njen namen je bil pripraviti čim bolj popolno in aktualno sliko prebivalstva in gospodarstva občine Bohin...