Lešniki

Čeprav so lešniki najslajši tisti v čokoladi ali čokoladnem namazu, vam priporočam, da iz njih naredite piškote, kjer so lahko še veliko boljši.

Za pripravo lešnikovih piškotov potrebujemo: za testo: 300 g bele moke, 100 g ostre moke, 100 g mletih lešnikov, 2 jajci, 250 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 250 g masla, ščep soli; za kremo: 250 g sira Mascarpone, 2,5 dl sladke smetane, 3 žlice mletih lešnikov, 1 žlico ruma, 2 žlici sladkorja, 1 žličko kakava.

Priprava testa: V skledi zmešamo belo in ostro moko, mlete lešnike in pecilni prašek. Maslo narežemo na manjše kose ter ga razporedimo po moki. Dodamo sladkor, vanilin sladkor, ščep soli in jajca. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih nato sploščimo s kozarcem, tako da dobimo za centimeter debele kroge. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Piškote ohladimo.

Priprava kreme: Polovico smetane stepemo. V skledi zmešamo Mascarpone, stepeno in preostalo smetano. Dodamo lešnike, sladkor, rum, kakav ter vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine popolnoma porazdelijo.

S kremo premažemo piškot ter ga pokrijemo z drugim piškotom. Nazadnje potresemo še s kakavom.

Nasvet: Če je testo za piškote premokro, dodamo še malo moke; če je presuho, dodamo še malo masla, kislo smetano ali malo mleka. Zaradi kreme hranimo piškote na hladnem.

Za pripravo dišavnih piškotov z lešniki potrebujemo: 40 dag moke, pol žličke pecilnega praška, 20 dag masla, 15 dag mletega sladkorja, 2 rumenjaka, 2 žlici kisle smetane, lupino ene limone, pol žličke cimeta, četrt žličke mletih klinčkov; za premaz/nadev: 2 stepena beljaka, 1 pest nasekljanih lešnikov.

Moko presejemo in pomešamo s pecilnim praškom ter sladkorjem. Potresemo s cimetom, mletimi klinčki in limonino lupino. Dodamo rumenjaka in kislo smetano ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva na hladnem 30 minut. Ohlajenega razvaljamo na pol centimetra debelo in z modelčki oblikujemo piškote. Polagamo jih na namaščen pekač (ali pokrit s papirjem za peko). Premažemo jih s stepenim beljakom in potresemo z lešniki. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut.

Nasvet: Namesto lešnikov lahko uporabimo tudi druge oreščke (orehe, mandeljne, arašide, pistacijo …).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 28. junij 2016 / 10:39

Nekateri smo za džez

V poletnih mesecih Klub študentov Kranj v prijetnem ambientu na terasi kavarne Carniola prireja koncerte mladih, izvrstnih ustvarjalcev džezovske glasbe.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Sedmica: Nasilni Tržičan

Minutko pred dvanajsto, se pravi, tik pred lokalnimi volitvami, se je tržiški župan Pavle Rupar ujel v lastno past. Ko je bil v pasti, pa je korenjak pred vso slovensko javnostjo tako zm...

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Med sosedi

Slovenci na Koroškem so pretekli teden izgubili velikega zagovornika in prijatelja med nemško govorečimi Korošci, Hansa Simo, nekdanjega koroškega deželnega glavarja. Umrl je v ce...

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Tako kot smo bili vajeni

Prmejduš, kaj bova pa sedaj?! je zaklel.

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Iz starih časov: Hudič polhe pase

Katere živali je premogla Vojvodina Kranjska v Valvasorjevem času? Najprej »raznovrstne četveronožce«. »Kranjska ima najbolj znane živali kakor druge evropske dežele, tako konje, govedo,...

GG Plus / petek, 13. oktober 2006 / 06:00

Računalnik in jaz: Naključja številk

Danes je petek, pa še trinajstega smo. Za povrh je še moj prispevek trinajsti po vrsti. Splet naključij ali le igra števil? Kakorkoli že. Petek trinajstega slovi po nesrečnem dnevu, prav...