Pica iz polente in zvitki iz pršuta s skutnim namazom

Pica in zvitki iz pršuta na malo drugačen način.

Za pripravo pice iz polente potrebujemo: 200 g koruznega zdroba, tri četrt litra vode, 0,5 dl smetane za kuhanje, košček masla, pol žličke soli, 200 g sira, 100 g narezanega pršuta, 200 g paradižnikove omake (pasiran paradižnik – lahko iz pelatov v tetrapaku), 1 žličko origana, 1 žlico olivnega olja.

Vodo osolimo ter jo zavremo. Vanjo vsujemo koruzni zdrob in ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zgosti. Na nizki temperaturi pustimo kuhati še 5 minut. Vlijemo smetano za kuhanje, premešamo in kuhamo še minuto. V polento vmešamo košček masla in jo pustimo stati v pokriti posodi 1 uro, da se ohladi in strdi. Ohlajeno polento zvrnemo na krožnik in jo narežemo na centimeter debele rezine. Ponev dobro segrejemo in na olivnem olju z obeh strani popečemo rezine polente. Na vsako rezino položimo plast pršuta, pre­krijemo s sirom ter prelijemo s paradižnikovo omako. Pokrijemo ponev in še malo popečemo, dokler se sir ne strdi. Rezine polente serviramo na krožnik in potresemo z origanom.

Nasvet: Polento lahko skuhamo tudi v jušni osnovi ali pa med kuhanjem dodamo še začimbe (koriander, peteršilj, drobnjak …). Polento najhitreje ohladimo tako, da pomivalno korito napolnimo s hladno vodo in vanj postavimo posodo s polento.

Za pripravo zavitkov iz pršuta s skutnim namazom potrebujemo: 200 g narezanega pršuta, 150 g pasirane skute, ščepec mlete paprike, 1 strok česna, 1 žlico olivnega olja, ščepec soli, nasek­ljan peteršilj ali drobnjak.

Pasirano skuto premešamo z vilicami in prilijemo olivno olje. Premešamo, da skuta postane lepo gladka. Česen in peteršilj ali drobnjak zelo drobno sesekljamo ter dodamo skuti. Potresemo še z mleto papriko in soljo. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Na sredino vsakega pršuta damo eno žličko skutnega namaza in pršut zavijemo v rolico.

Nasvet: Če se nam mudi, lahko pršut napolnimo s kupljenim sirnim namazom. V skutni namaz lahko dodamo še zelišča. Če želimo še bolj kremast namaz, primešamo še malo olivnega olja ali dodamo kakšno žlico jogurta ali kisle smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 15. avgust 2019 / 11:50

Pozorni na motoriste

Motoristi so na cesti slabše vidni in opazni kot avtomobili, zato Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa znova opozarja na previdnost – tako motoriste kot druge udeležence v prometu.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 23. maj 2016 / 10:40

Kolesarjem olajšali spust s Krvavca

Za uvod v poletno sezono so v sredo na Krvavcu odprli novo kolesarsko progo Muci trail, ki je z devetimi kilometri dolžine in 850 metri višinske razlike najdaljša v Sloveniji.

Bohinj / ponedeljek, 23. maj 2016 / 10:39

Konec kadrovskih težav

Po dolgih letih kadrovskih težav se po informacijah Jožeta Veternika, direktorja Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG), bohinjskemu zdravstvenemu domu obeta konec kadrovskih težav.

Jesenice / ponedeljek, 23. maj 2016 / 10:38

Direktor odpuščen nezakonito

Višje delovno in socialno sodišče je potrdilo, da je bil nekdanji direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat odpuščen nezakonito.

Kronika / ponedeljek, 23. maj 2016 / 10:38

Manj tatvin goriva kot pred leti

Policisti so lani obravnavali 3181 primerov, ko so vozniki na bencinskih servisih ukradli ali pa le pozabili plačati gorivo. Število kraj goriva sicer v zadnjih letih upada.

Kamnik / ponedeljek, 23. maj 2016 / 10:34

Mednarodna konferenca Aktivni.Vsi

Volčji Potok – Sektor za enake možnosti pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Občino Kamnik, Centrom za socialno delo Kamnik, Osnovno šolo Toma Brejca...