Pica iz polente in zvitki iz pršuta s skutnim namazom

Pica in zvitki iz pršuta na malo drugačen način.

Za pripravo pice iz polente potrebujemo: 200 g koruznega zdroba, tri četrt litra vode, 0,5 dl smetane za kuhanje, košček masla, pol žličke soli, 200 g sira, 100 g narezanega pršuta, 200 g paradižnikove omake (pasiran paradižnik – lahko iz pelatov v tetrapaku), 1 žličko origana, 1 žlico olivnega olja.

Vodo osolimo ter jo zavremo. Vanjo vsujemo koruzni zdrob in ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zgosti. Na nizki temperaturi pustimo kuhati še 5 minut. Vlijemo smetano za kuhanje, premešamo in kuhamo še minuto. V polento vmešamo košček masla in jo pustimo stati v pokriti posodi 1 uro, da se ohladi in strdi. Ohlajeno polento zvrnemo na krožnik in jo narežemo na centimeter debele rezine. Ponev dobro segrejemo in na olivnem olju z obeh strani popečemo rezine polente. Na vsako rezino položimo plast pršuta, pre­krijemo s sirom ter prelijemo s paradižnikovo omako. Pokrijemo ponev in še malo popečemo, dokler se sir ne strdi. Rezine polente serviramo na krožnik in potresemo z origanom.

Nasvet: Polento lahko skuhamo tudi v jušni osnovi ali pa med kuhanjem dodamo še začimbe (koriander, peteršilj, drobnjak …). Polento najhitreje ohladimo tako, da pomivalno korito napolnimo s hladno vodo in vanj postavimo posodo s polento.

Za pripravo zavitkov iz pršuta s skutnim namazom potrebujemo: 200 g narezanega pršuta, 150 g pasirane skute, ščepec mlete paprike, 1 strok česna, 1 žlico olivnega olja, ščepec soli, nasek­ljan peteršilj ali drobnjak.

Pasirano skuto premešamo z vilicami in prilijemo olivno olje. Premešamo, da skuta postane lepo gladka. Česen in peteršilj ali drobnjak zelo drobno sesekljamo ter dodamo skuti. Potresemo še z mleto papriko in soljo. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Na sredino vsakega pršuta damo eno žličko skutnega namaza in pršut zavijemo v rolico.

Nasvet: Če se nam mudi, lahko pršut napolnimo s kupljenim sirnim namazom. V skutni namaz lahko dodamo še zelišča. Če želimo še bolj kremast namaz, primešamo še malo olivnega olja ali dodamo kakšno žlico jogurta ali kisle smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 28. junij 2015 / 12:09

Za začetek mestni drugoligaški nogometni derbi

Kranj – V torek je na Brdu pri Kranju potekal žreb nogometnih parov za novo sezono. Prvenstvo v prvi ligi Telekom se bo namreč začelo 18. julija, nogometaši Domžal pa bodo gostovali pri Luki Koper....

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Slovesno za praznik dela

Po Gorenjskem bodo ob prazniku dela pripravili številna prvomajska srečanja.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Neobičajna, močna zadruga

M Sora letos praznuje 60-letnico ustanovitve. Danes med dejavnosti zadruge ne spadajo zgolj klasične oblike pomoči kmetom, uveljavljajo se tudi v tujini.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Čipke so moje življenje

"Ne le, da so čipke lepe, zasvojena sem z njimi," pravi Iva Sobočan, mojstrica klekljanja, ki smo jo obiskali še pred začetkom drugih slovenskih klekljarskih dni v Žireh.

Splošno / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Komentar: Zakurite kres, prihaja internet

V začetku meseca je revija Manager drugič objavila lestvico najbogatejših Slovencev. Med njimi ni veliko bogatašev s Škofjeloškega.

Zanimivosti / sreda, 30. april 2008 / 07:00

Na praznični izlet z otroki

Pred prvomajskimi prazniki mnogi starši razmišljajo, na kakšen zanimiv izlet bi lahko peljali otroke v bližajočih se prostih dneh. Nanizali vam bomo nekaj namigov za družinska potepanja.