Pica iz polente in zvitki iz pršuta s skutnim namazom

Pica in zvitki iz pršuta na malo drugačen način.

Za pripravo pice iz polente potrebujemo: 200 g koruznega zdroba, tri četrt litra vode, 0,5 dl smetane za kuhanje, košček masla, pol žličke soli, 200 g sira, 100 g narezanega pršuta, 200 g paradižnikove omake (pasiran paradižnik – lahko iz pelatov v tetrapaku), 1 žličko origana, 1 žlico olivnega olja.

Vodo osolimo ter jo zavremo. Vanjo vsujemo koruzni zdrob in ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zgosti. Na nizki temperaturi pustimo kuhati še 5 minut. Vlijemo smetano za kuhanje, premešamo in kuhamo še minuto. V polento vmešamo košček masla in jo pustimo stati v pokriti posodi 1 uro, da se ohladi in strdi. Ohlajeno polento zvrnemo na krožnik in jo narežemo na centimeter debele rezine. Ponev dobro segrejemo in na olivnem olju z obeh strani popečemo rezine polente. Na vsako rezino položimo plast pršuta, pre­krijemo s sirom ter prelijemo s paradižnikovo omako. Pokrijemo ponev in še malo popečemo, dokler se sir ne strdi. Rezine polente serviramo na krožnik in potresemo z origanom.

Nasvet: Polento lahko skuhamo tudi v jušni osnovi ali pa med kuhanjem dodamo še začimbe (koriander, peteršilj, drobnjak …). Polento najhitreje ohladimo tako, da pomivalno korito napolnimo s hladno vodo in vanj postavimo posodo s polento.

Za pripravo zavitkov iz pršuta s skutnim namazom potrebujemo: 200 g narezanega pršuta, 150 g pasirane skute, ščepec mlete paprike, 1 strok česna, 1 žlico olivnega olja, ščepec soli, nasek­ljan peteršilj ali drobnjak.

Pasirano skuto premešamo z vilicami in prilijemo olivno olje. Premešamo, da skuta postane lepo gladka. Česen in peteršilj ali drobnjak zelo drobno sesekljamo ter dodamo skuti. Potresemo še z mleto papriko in soljo. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Na sredino vsakega pršuta damo eno žličko skutnega namaza in pršut zavijemo v rolico.

Nasvet: Če se nam mudi, lahko pršut napolnimo s kupljenim sirnim namazom. V skutni namaz lahko dodamo še zelišča. Če želimo še bolj kremast namaz, primešamo še malo olivnega olja ali dodamo kakšno žlico jogurta ali kisle smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 22. januar 2014 / 10:24

Upokojenki na izmenjavi

Stanovalka jeseniškega doma upokojencev Mihaela in stanovalka doma iz Radencev Brigita sta tri dni preživeli na izmenjavi v sklopu projekta LinkedAge.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 22. januar 2016 / 16:53

Zaposleni terjajo odgovornost

Zaposleni v Peku opozarjajo, da bodo zaradi odrekanj pri plačah prejemali nižja nadomestila za brezposelnost, in terjajo odgovornost za slabo upravljanje podjetja. V NLB zavračajo krivdo za stečaj.

Kronika / petek, 22. januar 2016 / 12:47

Sodba bo znana danes

Tožilstvo zaradi domnevnega oškodovanja Stanovanjske zadruge Gorenjske za nekdanjega odvetnika Kristijana Gnilšaka in predsednika zadruge Franca Terana zahteva štiri leta zapora.

Kronika / petek, 22. januar 2016 / 12:46

Kordežu dosodili sedem let in pol zapora

Ljubljansko okrožno sodišče je pri določitvi kazni upoštevalo sporazum o priznanju krivde, ki ga je nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež sklenil s tožilstvom.

Slovenija / petek, 22. januar 2016 / 12:45

Osmi sejem izobraževanja in poklicev

Ljubljana – V sklopu sejma izobraževanja in poklicev Informativa bodo 22. in 23. januarja na Gospodarskem razstavišču predstavili pregled več kot dvesto izobraževalnih programov za prihodnje dijake...

Kranj / petek, 22. januar 2016 / 12:44

Primopredaja v Natovih odzivnih silah

Kranj – V Vojašnici Petra Petriča v Kranju je ta teden potekala slovesnost ob primopredaji sestave Slovenske vojske v Natovih odzivnih silah. Četa vojaške policije je dolžnost sodelovanja v odzivni...