Pica iz polente in zvitki iz pršuta s skutnim namazom

Pica in zvitki iz pršuta na malo drugačen način.

Za pripravo pice iz polente potrebujemo: 200 g koruznega zdroba, tri četrt litra vode, 0,5 dl smetane za kuhanje, košček masla, pol žličke soli, 200 g sira, 100 g narezanega pršuta, 200 g paradižnikove omake (pasiran paradižnik – lahko iz pelatov v tetrapaku), 1 žličko origana, 1 žlico olivnega olja.

Vodo osolimo ter jo zavremo. Vanjo vsujemo koruzni zdrob in ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zgosti. Na nizki temperaturi pustimo kuhati še 5 minut. Vlijemo smetano za kuhanje, premešamo in kuhamo še minuto. V polento vmešamo košček masla in jo pustimo stati v pokriti posodi 1 uro, da se ohladi in strdi. Ohlajeno polento zvrnemo na krožnik in jo narežemo na centimeter debele rezine. Ponev dobro segrejemo in na olivnem olju z obeh strani popečemo rezine polente. Na vsako rezino položimo plast pršuta, pre­krijemo s sirom ter prelijemo s paradižnikovo omako. Pokrijemo ponev in še malo popečemo, dokler se sir ne strdi. Rezine polente serviramo na krožnik in potresemo z origanom.

Nasvet: Polento lahko skuhamo tudi v jušni osnovi ali pa med kuhanjem dodamo še začimbe (koriander, peteršilj, drobnjak …). Polento najhitreje ohladimo tako, da pomivalno korito napolnimo s hladno vodo in vanj postavimo posodo s polento.

Za pripravo zavitkov iz pršuta s skutnim namazom potrebujemo: 200 g narezanega pršuta, 150 g pasirane skute, ščepec mlete paprike, 1 strok česna, 1 žlico olivnega olja, ščepec soli, nasek­ljan peteršilj ali drobnjak.

Pasirano skuto premešamo z vilicami in prilijemo olivno olje. Premešamo, da skuta postane lepo gladka. Česen in peteršilj ali drobnjak zelo drobno sesekljamo ter dodamo skuti. Potresemo še z mleto papriko in soljo. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Na sredino vsakega pršuta damo eno žličko skutnega namaza in pršut zavijemo v rolico.

Nasvet: Če se nam mudi, lahko pršut napolnimo s kupljenim sirnim namazom. V skutni namaz lahko dodamo še zelišča. Če želimo še bolj kremast namaz, primešamo še malo olivnega olja ali dodamo kakšno žlico jogurta ali kisle smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 21. julij 2024 / 07:47

S kolesom na Nordkapp in nazaj

Sandi Rutar je za kolesarsko pot na skrajno severno točko Evrope in nazaj potreboval 46 dni. Vsak dan je prevozil od sto do dvesto petdeset kilometrov. »Ukvarjaš se zgolj s tistim trenutkom in ničimer...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 26. januar 2017 / 13:17

»Kranjci ste soldati in pol«

V Mestni knjižnici Kranj smo se obiskovalci tradicionalnih stripovskih večerov sredi prejšnjega tedna za dobri dve uri preselili kakih sto petdeset let nazaj v surovo mehiško pokrajino pogorja Sierra...

Gorenjska / četrtek, 26. januar 2017 / 13:14

Dimnikarja že lahko izberete

Na spletni strani ministrstva za okolje so objavili prvi seznam dimnikarskih družb, med katerimi morajo uporabniki svojega izvajalca dimnikarskih storitev izbrati do 30. junija.

Rekreacija / četrtek, 26. januar 2017 / 13:06

Energijska kavica

Hvala lepa vsem, ki ste se odzvali vabilu Gorenjskega glasa na četrtkovo druženje ob kavici in energijskih vajah, ki so nas ogrele in napolnile z energijo. Kot sem obljubila, danes v pisni obliki p...

Razvedrilo / četrtek, 26. januar 2017 / 13:02

Kreativna svežina

V petek je na odru dvorane Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah nastopil Vokalni band Kreativo.

Kranj / četrtek, 26. januar 2017 / 12:52

V mladih več, kot si misijo

Bronasta in srebrna priznanja programa MEPI si je prislužilo kar 57 mladih iz Kranja in okolice. Podelitev je bila prva iz niza dogodkov v počastitev 20-letnice programa MEPI v Sloveniji.