Pica iz polente in zvitki iz pršuta s skutnim namazom

Pica in zvitki iz pršuta na malo drugačen način.

Za pripravo pice iz polente potrebujemo: 200 g koruznega zdroba, tri četrt litra vode, 0,5 dl smetane za kuhanje, košček masla, pol žličke soli, 200 g sira, 100 g narezanega pršuta, 200 g paradižnikove omake (pasiran paradižnik – lahko iz pelatov v tetrapaku), 1 žličko origana, 1 žlico olivnega olja.

Vodo osolimo ter jo zavremo. Vanjo vsujemo koruzni zdrob in ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut, da se zgosti. Na nizki temperaturi pustimo kuhati še 5 minut. Vlijemo smetano za kuhanje, premešamo in kuhamo še minuto. V polento vmešamo košček masla in jo pustimo stati v pokriti posodi 1 uro, da se ohladi in strdi. Ohlajeno polento zvrnemo na krožnik in jo narežemo na centimeter debele rezine. Ponev dobro segrejemo in na olivnem olju z obeh strani popečemo rezine polente. Na vsako rezino položimo plast pršuta, pre­krijemo s sirom ter prelijemo s paradižnikovo omako. Pokrijemo ponev in še malo popečemo, dokler se sir ne strdi. Rezine polente serviramo na krožnik in potresemo z origanom.

Nasvet: Polento lahko skuhamo tudi v jušni osnovi ali pa med kuhanjem dodamo še začimbe (koriander, peteršilj, drobnjak …). Polento najhitreje ohladimo tako, da pomivalno korito napolnimo s hladno vodo in vanj postavimo posodo s polento.

Za pripravo zavitkov iz pršuta s skutnim namazom potrebujemo: 200 g narezanega pršuta, 150 g pasirane skute, ščepec mlete paprike, 1 strok česna, 1 žlico olivnega olja, ščepec soli, nasek­ljan peteršilj ali drobnjak.

Pasirano skuto premešamo z vilicami in prilijemo olivno olje. Premešamo, da skuta postane lepo gladka. Česen in peteršilj ali drobnjak zelo drobno sesekljamo ter dodamo skuti. Potresemo še z mleto papriko in soljo. Vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Na sredino vsakega pršuta damo eno žličko skutnega namaza in pršut zavijemo v rolico.

Nasvet: Če se nam mudi, lahko pršut napolnimo s kupljenim sirnim namazom. V skutni namaz lahko dodamo še zelišča. Če želimo še bolj kremast namaz, primešamo še malo olivnega olja ali dodamo kakšno žlico jogurta ali kisle smetane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Jesenice so pravo hokejsko velemesto

Za nami je izjemno pestra hokejska sezona: 60., jubilejna sezona bo v bogati kroniki jeseniškega hokeja zapisana med zelo uspešne.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Trgovina na Tomšičevi ostaja zaprta

V Mercatorju menijo, da zadoščata trgovini na Slovenskem Javorniku in Koroški Beli.

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Večja skrb za starejše in varnost na cestah

Člani posvetovalnega kolegija so opozorili na najbolj kritične odseke cest.

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Dan faranov

Nekoliko deževna nedelja 27. maja ni zmotila slovesnega dneva faranov, druženja in blagoslovitve nove strehe cerkve na Koroški Beli. Cerkev je posvečena sicer manj znanima svetnikoma, sv. Enguinu...

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Skladatelj Pribošič je živel za glasbo

Na koncertu, posvečenem jeseniškemu skladatelju Janku Pribošiču, ki ga je 10. maja organizirala Glasbena šola Jesenice, so nekaj njegovih skladb v različnih instrumentalnih zasedbah predstavili uče...

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Proslava ob 60-letnici glasbene šole

V Gledališču Toneta Čufarja so v četrtek, 17. maja, pripravili slovesen koncert učencev Glasbene šole Jesenice ob njeni 60-letnici. V devetnajstih glasbenih točkah so se predstavili različni izva...