Mucek, maček, tiger
Bliža se mrzlično, ta silvestrska noč. Nekatere pusti skoraj hladne, drugi se zibljejo na oblakih blaženosti, tretji so veselo nažgani, četrti nadležne ropotulje, petim, ki (preveč) pijejo na jezo, bo prvi dan v novem letu grozljivka. Vedno se sliši: Novo leto je samo enkrat na leto! … Da je novoletna noč najbolj »tekoča« noč, je jasno kot na dlani, vrag je le to, da je določenih tekočin preveč in je novoletno jutro v znamenju mijavkanja. Pravilo je, da je treba že prej kaj pojesti, nekateri svetujejo tudi kaj mastnega, ker zaradi maščobe alkohol počasneje prodira v kri. Moj pokojni stric je bil mornariški častnik in mi je enkrat za vselej zabičal: »Preden greš na kakšno žurko, daj na krožnik žlico olivnega olja, tri sardele, prav tako iz olja, in malo kruha! Kruh pomakaj v olje do zadnje kaplje. To je rešilni pas v želodcu.« Še danes pravim, hvala stric Beno.
Alkohol porazi minerale, zato nam po prekrokani noči prijajo slane kisle in pikantne jedi. Pomaga dosti mineralne vode, a ne z mehurčki, ki dražijo želodec. Proti brnenju v glavi nakapamo na čelo, sence in vrat razredčeno olje poprove mete in vmasiramo … Boljši od postelje je sprehod na svežem zraku … Za preganjanje mijavkanja še kanec uravnavajočih goriv! Srečno!
Mandarine z ingverjem
Za 4–5 oseb potrebujemo: 2 kg mandarin, 3 cm ingverjeve korenine, ledene kocke po želji.
Ingver olupimo in razpolovimo. Polovico ga drobno nastrgamo, polovico zrežemo na tenke rezine.
Mandarine ožmemo, v sok vmešamo nastrgan ingver. Nalijemo v kozarce, po želji dodamo led in rob kozarca okrasimo z rezinami ingverja.
Hrustljavi kruhek z grozdnimi jagodami
Za 4 osebe potrebujemo: 50 g čebule, 120 g topljenega sira, 4 žlice kisle smetane, 8–10 rezin švedskega prepečenca, sol, poper, 300 g črnega grozdja brez pešk.
Sir, smetano in čebulo dobro zmešamo. Po potrebi dosolimo in popramo. Zmes namažemo na kruhke. Obložimo s prerezanimi grozdnimi jagodami.
Pikantna solata z lososom
Za 4 osebe potrebujemo: 400 g prekajenega lososa, 3 kisle kumarice, 1 rdečo čebulo, 150 g kisle smetane, 100 g jogurta, 1 žlico mineralne vode, poper, sol, 4 žlice motovilca, 4 režnje limone.
Kumarice narežemo na drobne koščke, olupljeno jabolko na tenke rezine, čebulo na prosojne lističe. Smetano zmešamo z jogurtom in žlico mineralne vode z mehurčki. Dodamo kumarice, jabolko in čebulo. Rezine lososa zrežemo na trakove. Rob krožnika okrasimo z motovilcem, na eno polovico dekorativno razporedimo trakove lososa, na drugo pa kupček kremaste pomake in pridamo reženj limone.
Bloody Mary brez vodke
Za 3–4 osebe potrebujemo: 500 ml paradižnikovega soka, 1 žlico kečapa, 1 žlico limoninega soka, 1 brizg worcestrske omake, 1 brizg tabasca, zelenino sol; če je ni, je dobra tudi morska, črn poper, zelenje stebelne zelene za okras, ledene kocke.
Najbolj pogumni dodajo na kozarec tudi 5 cl vodke, a je napitek vsaj za zdravje učinkovitejši brez.
Paradižnikov in limonin sok ter kečap zmešamo, dodamo worcestrsko omako, tabasco, črn poper in zelenino sol. Razdelimo v kozarce, dodamo po dve ledeni kocki in okrasimo z listi stebelne zelene.
Pa dober tek!