Verzi ob plugu
Kavo pijeva v letovišču Vrba/Velden ob Vrbskem jezeru, ki pa je novembra bolj pusto. Od tam je samo dobrih sedem kilometrov do Kostanj/Köstenberga, vasi na obrobju Osojskih Tur, 790 m visoko, ki je bila 1903 še popolnoma slovenska. Tu so na zunanjo steno farne cerkve vzidane nagrobne plošče s poetičnimi slovenskimi napisi. Zvečine so bile vzidane po prvi svetovni vojni. O življenju Jožija Kokota, ki je umrl 25. 9. 1944 v Mauthausnu, pa priča pesem v epskem slogu. Letos, 22. decembra, bo minilo že 190 let, odkar je v bližnjem Umbarju, nedaleč stran, zastalo srce bukovnika Andreja Šusterja - Drabosnjaka (1768–1825), izjemno bistrega kmeta samouka, ki je prevajal nemške ljudske knjige v slovenščino in so se v prepisih širile po Koroški. Izpod njegovega peresa je tudi Svovenji OBACE (Slovenski ABC) v letih pred 1811. Napisal je več iger, ki jih v priredbah tu pa tam še vedno igrajo. Najbolj znane so Igra o izgubljenem sinu, Pasjon in Pastirska igra – božična igra. Pisal in tiskal je poučne, satirične in parodične pesmi, kakršna je Ena lepa zelu nova latania od tah hudah žien. Raziskovalec Drabosnjakovega dela, etnolog France Kotnik je zapisal: »Drabosnjak je pisal v živem jeziku. Ko je oral, so se mu v brazdah pletli verzi. Ko je prišel do ozare, si jih je zapisal. Svinčnik mu je visel za vratom, za klobukom je imel nekaj papirja …« Na Kostanjah je spomin na Drabosnjaka nadvse spoštovan in živ. V poletnih mesecih je ob koncih tedna odprt Drabosnjakov dom, muzej vsakdanje kulture, ki je vreden ogleda. Slovensko prosvetno društvo na Kostanjah oživlja Drabosnjakove igre v kraju, ki ima oznako dvojezični. Mirna okolica Kostanj vabi pohodnike in kolesarje. In na poti domov še skozi Celovec. Za to mesto imajo moja stopala vgrajen kompas. Najprej knjigarna blizu Novega trga in nato testenine v Dolceviti.
Rezanci z lososom in grahom
Za 4 osebe potrebujemo: 300 g ozkih rezancev, 2 neškropljeni limoni, 400 ml smetane, 600 g lososa brez kože, sol, poper, čili po okusu, 1 ščep sladkorja, 200 g graha.
Limoni umijemo, nastrgamo lupinico in izcedimo 8 žlic soka. Limonin sok in smetano zavremo. Lososa zrežemo na 3 cm velike koščke. Omako solimo, dodamo čili, ščep sladkorja, nastrgano lupinico in koščke lososa. Ponev pokrijemo in dušimo 5 minut. Vmes previdno enkrat premešamo.
Rezance po navodilu skuhamo na zob. Poldrugo minuto preden so kuhani, dodamo še odtajan grah. Precedimo in takoj zmešamo z omako. Ponudimo z zeleno solato, posuto z nastriženim drobnjakom.
Pečena jabolka z vaniljevim sladoledom
Za 4 osebe potrebujemo: 4 žlice vode, 4 žlice limoninega soka, 4 žlice tekočega medu, pol žličke cimeta, 2 veliki sočni jabolki, 4 kepice vaniljevega sladoleda.
V lončku zavremo vodo, limonin sok, med in cimet. Jabolki olupimo, odstranimo peščice in narežemo na tenke rezine, ki jih razporedimo v pekaču, dolgem okoli 30 cm, in prelijemo z limonino-medeno mešanico. Pečico, ventilatorska ni primerna, ogrejemo na 180° in pečemo jabolka približno 15 minut na srednji rešetki. Med peko enkrat premešamo. Ponudimo s sladoledom.
Pa dober tek!