Foto: Primož Pičulin

Poslovalnice Sberbank zaprle vrata, vloge državljanov naj bi bile varne

Ljubljana – Zaradi sankcij, ki so jih v Evropi uvedli proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, je poslovanje ruske banke Sberbank v Sloveniji omejeno le še na kartično poslovanje. Posledično prihaja tudi do težav pri nakazilih, med drugim socialnih transferjev, na transakcijske račune komitentov. Premier Janez Janša zagotavlja, da so hranilne vloge varne.

Kot so danes ponoči sporočili iz Banke Slovenije (BS), sta Evropska centralna banka (ECB) in Enotni odbor za reševanje v nedeljo sprejela odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem. Razlog je poslabšanje likvidnosti in nezmožnost pravočasnega plačila svojih obveznosti. Poslovalnice Sberbanke v Sloveniji so zato zaprte, o nadaljnjih korakih bo več znanega v torek.

Hkrati je bilo sprejeto tudi prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem bodo za slovensko hčerinsko banko poiskali hitro in konstruktivno rešitev in na ta način zagotovili nemoteno poslovanje vsem njenim komitentom, so napovedali v BS.

Slovenska podružnica Sberbank je sporočila, da so dvigi in plačila do srede omejeni na 400 evrov dnevno. »S tem ukrepom bomo v banki omejili previsok odliv vlog. Nenaden visok odliv vlog bi še bolj negativno vplival na trenutno poslovanje banke. Omejili bomo tudi izvajanje vseh oblik plačilnega prometa. To pomeni, da se vneseni plačilni nalogi naslednja dva dneva ne bodo izvrševali,« so dodali.

Hranilne vloge državljanov v podružnici Sberbank v Sloveniji so po besedah premiera Janeza Janše varne. »Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas,« je poudaril.

»Varnost prihrankov jamčita sklad za jamstvo vlog, v katerega banke vplačujejo redne letne prispevke, in državni proračun. Ta sklad je bil ustanovljen posebej za zagotavljanje varnosti prihrankov. Poleg tega so prihranki do 100.000 evrov zavarovani z jamstvom države. To velja tudi za prihranke v slovenski banki Sberbank,« pa je sporočil finančni minister Andrej Šircelj.

Zaradi sprejetih ukrepov so se pojavile težave pri nakazilih, med drugim socialnih transferjev, na transakcijske račune komitentov Sberbanke. Kot so sporočili z ministrstva za delo, je bilo zavrnjenih okoli 1000 nakazil varstvenih dodatkov, težave pričakujejo tudi pri drugih transferjih. Kot so zagotovili, intenzivno iščejo rešitev.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je medtem po poročanju Financ danes že nakazal pokojnine 4273 uživalcem pokojnine, ki imajo račun odprt pri omenjeni banki. Upokojenci tako lahko danes in v torek dvignejo največ 400 evrov.

Problematiko omejevanja poslovanja slovenske Sberbank in morebiten vpliv na izpolnjevanje davčnih obveznosti zavezancev budno spremljajo tudi v Finančni upravi RS. »Če davčni zavezanec zaradi omenjene problematike ne bo uspel pravočasno poravnati svoje obveznosti, bomo to nedvomno ustrezno upoštevali,« so sporočili iz uprave. Kot so dodali, zadeve operativno še urejajo, o podrobnostih bodo javnost obveščali sproti.

V Banki Slovenije so podrobnejša pojasnila glede Sberbank obljubili za torek. Za razrešitev nastale situacije preigravajo več možnosti. Po poročanju Financ so na mizi prodaja oziroma prenos premoženja, obveznosti in komitentov banke, začasen prenos premoženja in obveznosti banke na novo poslovno entiteto v delni ali popolni lasti države, torej neke vrste slabo banko, ali pa dokončen prenos na takšno slabo banko.

Po neuradnih informacijah časnika se trenutno uporablja prvi scenarij, torej poskus prenosa komitentov. V igri naj bi bili NLB in Gorenjska banka. Ali bosta ti dejansko oddali ponudbo, bo predvidoma znano v torek. ECB bi o morebitnem prenosu komitentov na novo banko odločala po »super hitrem postopku«, so še izvedeli na Financah.

Sberbank Europe je v 100-odstotni lasti ruske matične družbe banke. Ima tudi hčerinske družbe v Bosni in Hercegovini, na Češkem, Madžarskem in v Srbiji, ki bi jih prizadel stečaj, vendar niso v pristojnosti ECB.

Banka Sberbank je v Sloveniji navzoča deset let in se uvršča na deveto mesto po velikosti. Je naslednica Volksbank, ki je bila v Sloveniji prisotna od leta 1993. Iz avstrijskega lastništva je pod rusko prešla leta 2012, po desetih letih pa se ji je obetalo poslovanje pod srbskim lastništvom.

Gorenjska banka, ki je v lasti srbske AIK banke, je namreč novembra lani podpisala pogodbo o nakupu Sberbank banke v Sloveniji. V tem poslu so se Gorenjska banka, AIK in družba AEC (krovni holding poslovnega sistema srbskega poslovneža Miodraga Kostića) z ruskimi lastniki dogovorili še, da bodo prevzeli še pet hčerinskih družb Sberbank v regiji, in sicer v Srbiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in Madžarskem.

Iz Gorenjske banke pa so danes sporočili, da je v trenutnih razmerah nadaljevanje postopka nakupa slovenske banke Sberbank po veljavni pogodbi neizvedljivo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 26. maj 2009 / 07:00

Za posel ključni osebni stiki

Janez Bohorič, predsednik uprave družbe Sava, d. d., je od decembra 2007 častni konzul republike Makedonije v Sloveniji. V tej vlogi je bil tudi gostitelj srečanja makedonskega predsednika Gjorgeja Iv...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 12. april 2007 / 07:00

Lepotam Bleda dajejo dušo

"Res je Bled za nas najlepši kraj na svetu, toda vse lepote bi bile brez takšnih ljudi, kot so današnji nagrajenci, kaj malo vredne," je na prireditvi ob občinskem prazniku poudaril blejski župan Jane...

Kranjska Gora / četrtek, 12. april 2007 / 07:00

"Poplava" na vrhu bloka

Ob obnovi strehe bloka v Bezju v Kranjski Gori je voda vdrla v zgornje stanovanje.

Škofja Loka / četrtek, 12. april 2007 / 07:00

Komisija za grobišča

Škofja Loka - Tik pred velikonočnimi prazniki so v Škofji Loki imenovali komisijo za evidentiranje in ureditev prikritih grobišč. Tudi v tem mandatu torej obstaja politi...

Tržič / četrtek, 12. april 2007 / 07:00

Tržiški komunalci z županom

Tržič - Danes ob koncu dela so imeli zbor delavci Komunalnega podjetja Tržič, za kar sta se dogovorila direktor Florijan Bulovec in tržiški župan Borut Sa...

Gospodarstvo / četrtek, 12. april 2007 / 07:00

Za posojila nižje obresti, za varčevanje pa višje

Ljubljana - Poštna banka Slovenije je okviru akcije »V trenutkih, ko gre tesno …«, ki bo trajala do 31. maja, znižala obrestne mere za stanovanjska posojila. Vsi, ki bod...