Nadevan zajec

Nadevan zajec ali kar po domače 'filan', verjetno za marsikoga najokusnejše nedeljsko kosilo. Sama priprava ni zamudna, največ časa nam vzame sam čas peke.

Za pripravo nadeva po­trebujemo: 1 zajca, 1 žličko soli za meso, 2 zajčji ledvici, 60 dag belega kruha, 1 žlico zaseke, 2 čebuli, 3 stroke česna, 35 g peteršilja, 1 kislo smetana, 4 jajca, 1 žličko soli za nadev, 1 žličko popra, 2 žlici olja, 1 žličko začimb za divjačino, lesene palčke za ražnjiče.

Kruh skupaj s skorjo narežemo na malo večje kot centimeter velike kocke ter jih damo v večjo skledo. Čebulo olupimo in nasekljamo, nato jo prepražimo na zaseki, da postekleni. Ledvica narežemo na drobno. Jajca ubijemo v drugo skledo, jih razžvrkljamo z vilicami ter primešamo kislo smetano. Kruhu dodamo nasekljan česen, peteršilj, narezani ledvici, prepraženo čebulo, potresemo s soljo in poprom in primešamo še mešanico iz jajc in kisle smetane. Vse skupaj dobro premešamo z rokami, da se kruh poveže z vsemi sestavinami. Zajca dobro umijemo in osušimo. Odrežemo mu sprednje in zadnje noge. Znotraj in od zunaj ga premažemo s soljo. Trup ne prav močno napolnimo s kruhovim nadevom ter ga na mestih, ki se ne stikajo, 'zašijemo' z lesenimi palčkami. Pekač premažemo z oljem. Nadevanega zajca zavijemo v alu folijo in ga položimo na pekač. Zajca pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut. Med peko ga vmes enkrat obrnemo. Po 45 minutah ga vzamemo iz pečice, mu odstranimo folijo ter ga pečemo še nadaljnjih 30 minut na 200 °C, s tem da ga vmes še nekajkrat obrnemo. Pečenega pustimo stati 10 minut. Narežemo ga na 2 centimetra debele rezine in še toplega postrežemo.

Nasvet: Priporočljivo je, da je kruh star vsaj kakšen dan. Če ne pojemo celega zajca, je okusen tudi hladen kot malica.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 18. november 2007 / 07:00

Računalnik in jaz: Novo rojstvo računalnika

Računalnik zna biti prav muhasta stvar. Zadnje dneve se z njim ne razumeva najbolje. Slabo dela, meče me iz programov, internetne strani se kar same zapirajo, javlja to in ono. Sploh ne morem norma...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:49

Hranilnico so ropali dijaki

Zaradi ponedeljkovega ropa Hranilnice Lon v Škofji Loki so policisti ovadili tri mladoletnike in dvajsetletnika. Da četverica pripravlja rop ene od bank na Gorenjskem, so bili policisti vnaprej opozor...

GG Plus / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:09

Odgovore je našel v budizmu

Simon Mandelj z Vira pri Domžalah se je po doktoratu iz strojništva v svojem življenju odločil za korenito spremembo – podal se je med budistične menihe, a danes duhovnost uspešno združuje s podjetniš...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:08

Prihodnje leto bo odločilno

Vodenje kranjskogorske Hita Alpinee je pred dobrim mesecem prevzel Tomaž Repinc, pred nekaj meseci pa operativno upravljanje švicarska družba Sophos. Reprogramirani dolgovi do bank jim sedaj omogočajo...

Kranjska Gora / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:07

Brez pomoči države ne bodo gradili

Kranjskogorski občinski svet je potrdil osnutek proračuna za prihodnje leto in ga posredoval v javno obravnavo. Največja investicija bo nov Ljudski dom, a le, če bo sredstva zanj prispevala tudi držav...

Kultura / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:06

Točke, ki odkrivajo zgodbe

Andreja Eržen, akademska slikarka iz Medvod, ki v zadnjem času živi in ustvarja v Kranju, je na nedavnem Mednarodnem likovnem festivalu Srečanja opozorila s svojimi svetlobnimi objekti.