Zlato, smaragdi in pacarija

Malo čez poldne. Ob pogledu na Triglav se mi porodi želja, da bi šla med macesne v gornjesavski dolini, in moj Izbrani zapreže kobil'co, kakor pravimo domačemu avtu. Sprehodiva se skozi Jasno, pokukava v poletno knjižnico, ki kot majhna hišica čepi na olupljenem, prisekanem deblu in ni zaklenjena. Na pobočjih staro zlato macesnov. Zaspana lenobnost vode, v kateri ni videti nobenih rib, le račje samčke s smaragdno ovratnico, ki se smukajo po gladini. Ob pogledu na te smaragdne ovratnice me prešine, da bi šla pogledat še razlite smaragde. Izbrani se samo nasmehne, vendar pod pogojem: brez slehernega nakupovanja! In že sva namenjena proti Belopeškima jezeroma. Dan je prelep, turkizno smaragdna voda, v kateri se zrcali vse kot v ogledalu, je sanjska. A romantika brez kave je rahlo pomanjkljiva, pomislim, kakšna grappa bi se prilegla temperaturi. Ob poti stojnica. Izbrani zagleda res lepe marone, jaz na videz neugledne kakije. Kakijem se že vidijo proge, kjer bo počila lupina. Zaslišim: kilo maronov in dopolnim: in en plato kakijev (16 sadežev). Izbrani dvigne obrv in čeprav nič ne reče, prepoznam misel: kaj boš s to prezrelo pacarijo? Jaz pa kar na glas: Ravno prav so zreli … O nakupovanju nihče ne reče nič. Marmelada je bila ob uri čarovnic kuhana.

Jogurt s kakijem za nedeljski zajtrk

Za 1 osebo potrebujemo: 1 kozarček jogurta z 1,5 odstotka mlečne maščobe, 1 zelo zrel kaki, 1 ščep vaniljevega sladkorja.

Kaki olupimo in ga zmečkamo z vilicami. Pretlačen sadež zmešamo z jogurtom, dodamo ščep vaniljevega sladkorja in postavimo za 1 uro v hladilnik.

Kakijeva marmelada

Potrebujemo: 6 manjših kakijev, 1 strok vanilje, 500 g želirnega sladkorja 2:1, 125 ml vode ali vina, 3 jabolka, 2 hruški.

Očiščenega sadja naj bo 1200 g. Jabolka in hruški olupimo in zrežemo na kocke. Vaniljin strok izdolbemo. Kakije olupimo in pretlačimo z vilico. Sadje damo v lonec, prilijemo 125 ml vode ali vina in dodamo vaniljo. Sadje mehko skuhamo in pazimo, da se ne prime dna posode. Nato ga piriramo, dodamo želirni sladkor in zavremo. Tri do štiri minute naj vre, da se delajo mehurčki, nato marmelado prelijemo v ogrete kozarčke, tesno zapremo in kozarčke za pet minut postavimo na glavo. Nato jih prekrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.

Kakijeva krema

Za 6 oseb potrebujemo: 200 g mrzle sladke smetane, 250 g mascaroponeja, 250 g puste skute, 150 g jogurta. 50 g sladkorja – lahko ga nadomestimo s stevio, 500 g kakijev, po želji 50 g sladkorja, 1 strok vanilje, 6 kandiranih češenj, 6 listov bazilike.

Smetano stepemo. Vaniljin strok prerežemo po dolgem in izpraskamo sredico. V skledi zmešamo mascarpone, skuto, jogurt, sladkor, vaniljo in previdno dodamo smetano. Kakije olupimo ali jih izdolbemo z žlico, piriramo in po želji dodamo malce sladkorja. Ker so zreli sadeži zelo sladki, sladkor lahko tudi opustimo.

V desertne kozarce damo najprej plast kreme, nato plast kakijevega pireja, spet plast kreme in pireja, na vrhu mora biti krema, ki jo okrasimo s kandirano češnjo in lističem bazilike. Kozarce postavimo za 3 ure v hladilnik.

Sladico lahko ponudimo z mandljevimi piškotki.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 8. julij 2011 / 07:00

Jurij

Jurij, 8. julij 2011, št. 2

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 1. marec 2021 / 15:45

Poslovilna tekma

Tekma državnega prvenstva v smučarskih skokih mladink in mladincev do dvajset let, ki je pred kratkim potekala v Kranju, je bila poslovilna v karieri priznanega državnega sodnika in tehničnega dele...

GG Plus / ponedeljek, 1. marec 2021 / 15:36

Prešernovi nagrajenci za fotografijo

V Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju se izteka fotografska razstava del šestih dosedanjih prejemnikov Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Vrhunec razstave so ob slovenskem kulturn...

Zanimivosti / ponedeljek, 1. marec 2021 / 15:31

Dijake spodbudili h gibanju

Na Strokovni tehniški gimnaziji Šolskega centra Kranj so pred počitnicami izvedli športno-motivacijski projekt Strokovna gimnazija teče.

Kranj / ponedeljek, 1. marec 2021 / 15:26

Revitalizacija kolodvora

Območje železniške postaje v Kranju bo deležno temeljite obnove in revitalizacije. Začelo se bo na vzhodnem delu, na območju nekdanjih skladišč Merkurja, ki je v večinski lasti podjetja Kolodvor.

GG Plus / ponedeljek, 1. marec 2021 / 13:39

Lasulje v Slovenijo, lasje v Anglijo

Dobrodelna organizacija Little Princess Trust iz Anglije za slovenske otroke, ki so zaradi raka ostali brez las, brezplačno izdeluje lasulje. V Sloveniji v zahvalo zanje zbirajo čope odstriženih las....