Zlato, smaragdi in pacarija

Malo čez poldne. Ob pogledu na Triglav se mi porodi želja, da bi šla med macesne v gornjesavski dolini, in moj Izbrani zapreže kobil'co, kakor pravimo domačemu avtu. Sprehodiva se skozi Jasno, pokukava v poletno knjižnico, ki kot majhna hišica čepi na olupljenem, prisekanem deblu in ni zaklenjena. Na pobočjih staro zlato macesnov. Zaspana lenobnost vode, v kateri ni videti nobenih rib, le račje samčke s smaragdno ovratnico, ki se smukajo po gladini. Ob pogledu na te smaragdne ovratnice me prešine, da bi šla pogledat še razlite smaragde. Izbrani se samo nasmehne, vendar pod pogojem: brez slehernega nakupovanja! In že sva namenjena proti Belopeškima jezeroma. Dan je prelep, turkizno smaragdna voda, v kateri se zrcali vse kot v ogledalu, je sanjska. A romantika brez kave je rahlo pomanjkljiva, pomislim, kakšna grappa bi se prilegla temperaturi. Ob poti stojnica. Izbrani zagleda res lepe marone, jaz na videz neugledne kakije. Kakijem se že vidijo proge, kjer bo počila lupina. Zaslišim: kilo maronov in dopolnim: in en plato kakijev (16 sadežev). Izbrani dvigne obrv in čeprav nič ne reče, prepoznam misel: kaj boš s to prezrelo pacarijo? Jaz pa kar na glas: Ravno prav so zreli … O nakupovanju nihče ne reče nič. Marmelada je bila ob uri čarovnic kuhana.

Jogurt s kakijem za nedeljski zajtrk

Za 1 osebo potrebujemo: 1 kozarček jogurta z 1,5 odstotka mlečne maščobe, 1 zelo zrel kaki, 1 ščep vaniljevega sladkorja.

Kaki olupimo in ga zmečkamo z vilicami. Pretlačen sadež zmešamo z jogurtom, dodamo ščep vaniljevega sladkorja in postavimo za 1 uro v hladilnik.

Kakijeva marmelada

Potrebujemo: 6 manjših kakijev, 1 strok vanilje, 500 g želirnega sladkorja 2:1, 125 ml vode ali vina, 3 jabolka, 2 hruški.

Očiščenega sadja naj bo 1200 g. Jabolka in hruški olupimo in zrežemo na kocke. Vaniljin strok izdolbemo. Kakije olupimo in pretlačimo z vilico. Sadje damo v lonec, prilijemo 125 ml vode ali vina in dodamo vaniljo. Sadje mehko skuhamo in pazimo, da se ne prime dna posode. Nato ga piriramo, dodamo želirni sladkor in zavremo. Tri do štiri minute naj vre, da se delajo mehurčki, nato marmelado prelijemo v ogrete kozarčke, tesno zapremo in kozarčke za pet minut postavimo na glavo. Nato jih prekrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.

Kakijeva krema

Za 6 oseb potrebujemo: 200 g mrzle sladke smetane, 250 g mascaroponeja, 250 g puste skute, 150 g jogurta. 50 g sladkorja – lahko ga nadomestimo s stevio, 500 g kakijev, po želji 50 g sladkorja, 1 strok vanilje, 6 kandiranih češenj, 6 listov bazilike.

Smetano stepemo. Vaniljin strok prerežemo po dolgem in izpraskamo sredico. V skledi zmešamo mascarpone, skuto, jogurt, sladkor, vaniljo in previdno dodamo smetano. Kakije olupimo ali jih izdolbemo z žlico, piriramo in po želji dodamo malce sladkorja. Ker so zreli sadeži zelo sladki, sladkor lahko tudi opustimo.

V desertne kozarce damo najprej plast kreme, nato plast kakijevega pireja, spet plast kreme in pireja, na vrhu mora biti krema, ki jo okrasimo s kandirano češnjo in lističem bazilike. Kozarce postavimo za 3 ure v hladilnik.

Sladico lahko ponudimo z mandljevimi piškotki.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:27

Skrbijo za kakovostno starost

Medgeneracijsko društvo za kakovostno starost Komenda praznuje deset let. Osnovni dejavnosti sta družabništvo s starejšimi občani in srečevanje v medgeneracijskih skupinah.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 26. maj 2016 / 12:15

Krvavec kmalu spet naprodaj

V Uniorju iz Zreč bodo znova poskušali prodati družbo RTC Krvavec. V prejšnjem poskusu prodaje se je za nakup zanimala samo Občina Cerklje.

Razvedrilo / četrtek, 26. maj 2016 / 12:15

Otoček sredi jezera

Na letošnjem četrtem srečanju ob Blejskem jezeru je sodelovalo rekordnih petsto devet harmonikaric in harmonikarjev. Tako so obiskovalci v nedeljo točno opoldne lahko na blejski promenadi prisluhnili...

Razvedrilo / četrtek, 26. maj 2016 / 12:04

Praznik harmonike

Minilo bo četrt stoletja, kar je Turistično društvo Besnica prvič organiziralo Gorenjsko prvenstvo harmonikarjev v Besnici. Prireditev se je dobro prijela, frajtonarica zaslovela. Tudi letos petega ju...

Nasveti / četrtek, 26. maj 2016 / 12:02

Dobrota

Imamo pregovor »dobrota je sirota«. Naš pokojni akademik prof. Anton Trstenjak pa je na enem izmed predavanj z rahlo jezo dejal: »Sirota si ti, ker ne zmoreš dobrote.« V stari Grčiji je Aristotel u...

Kronika / četrtek, 26. maj 2016 / 11:48

Med prepirom uporabil nož

V noči na nedeljo se je pri rondoju v Bohinjski Bistrici zgodil fizični obračun, ki se je za enega od udeležencev končal v bolnišnici, saj je bil zaboden z ostrim predmetom.