Zlato, smaragdi in pacarija
Malo čez poldne. Ob pogledu na Triglav se mi porodi želja, da bi šla med macesne v gornjesavski dolini, in moj Izbrani zapreže kobil'co, kakor pravimo domačemu avtu. Sprehodiva se skozi Jasno, pokukava v poletno knjižnico, ki kot majhna hišica čepi na olupljenem, prisekanem deblu in ni zaklenjena. Na pobočjih staro zlato macesnov. Zaspana lenobnost vode, v kateri ni videti nobenih rib, le račje samčke s smaragdno ovratnico, ki se smukajo po gladini. Ob pogledu na te smaragdne ovratnice me prešine, da bi šla pogledat še razlite smaragde. Izbrani se samo nasmehne, vendar pod pogojem: brez slehernega nakupovanja! In že sva namenjena proti Belopeškima jezeroma. Dan je prelep, turkizno smaragdna voda, v kateri se zrcali vse kot v ogledalu, je sanjska. A romantika brez kave je rahlo pomanjkljiva, pomislim, kakšna grappa bi se prilegla temperaturi. Ob poti stojnica. Izbrani zagleda res lepe marone, jaz na videz neugledne kakije. Kakijem se že vidijo proge, kjer bo počila lupina. Zaslišim: kilo maronov in dopolnim: in en plato kakijev (16 sadežev). Izbrani dvigne obrv in čeprav nič ne reče, prepoznam misel: kaj boš s to prezrelo pacarijo? Jaz pa kar na glas: Ravno prav so zreli … O nakupovanju nihče ne reče nič. Marmelada je bila ob uri čarovnic kuhana.
Jogurt s kakijem za nedeljski zajtrk
Za 1 osebo potrebujemo: 1 kozarček jogurta z 1,5 odstotka mlečne maščobe, 1 zelo zrel kaki, 1 ščep vaniljevega sladkorja.
Kaki olupimo in ga zmečkamo z vilicami. Pretlačen sadež zmešamo z jogurtom, dodamo ščep vaniljevega sladkorja in postavimo za 1 uro v hladilnik.
Kakijeva marmelada
Potrebujemo: 6 manjših kakijev, 1 strok vanilje, 500 g želirnega sladkorja 2:1, 125 ml vode ali vina, 3 jabolka, 2 hruški.
Očiščenega sadja naj bo 1200 g. Jabolka in hruški olupimo in zrežemo na kocke. Vaniljin strok izdolbemo. Kakije olupimo in pretlačimo z vilico. Sadje damo v lonec, prilijemo 125 ml vode ali vina in dodamo vaniljo. Sadje mehko skuhamo in pazimo, da se ne prime dna posode. Nato ga piriramo, dodamo želirni sladkor in zavremo. Tri do štiri minute naj vre, da se delajo mehurčki, nato marmelado prelijemo v ogrete kozarčke, tesno zapremo in kozarčke za pet minut postavimo na glavo. Nato jih prekrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.
Kakijeva krema
Za 6 oseb potrebujemo: 200 g mrzle sladke smetane, 250 g mascaroponeja, 250 g puste skute, 150 g jogurta. 50 g sladkorja – lahko ga nadomestimo s stevio, 500 g kakijev, po želji 50 g sladkorja, 1 strok vanilje, 6 kandiranih češenj, 6 listov bazilike.
Smetano stepemo. Vaniljin strok prerežemo po dolgem in izpraskamo sredico. V skledi zmešamo mascarpone, skuto, jogurt, sladkor, vaniljo in previdno dodamo smetano. Kakije olupimo ali jih izdolbemo z žlico, piriramo in po želji dodamo malce sladkorja. Ker so zreli sadeži zelo sladki, sladkor lahko tudi opustimo.
V desertne kozarce damo najprej plast kreme, nato plast kakijevega pireja, spet plast kreme in pireja, na vrhu mora biti krema, ki jo okrasimo s kandirano češnjo in lističem bazilike. Kozarce postavimo za 3 ure v hladilnik.
Sladico lahko ponudimo z mandljevimi piškotki.
Pa dober tek!