V razvojni strategiji bodo skušali opredeliti, kako naj turizem postane nosilna gospodarska panoga. / Foto: Tina Dokl

Pripravljajo razvojno strategijo

V občini Preddvor se pripravljajo na oblikovanje razvojnega programa Preddvor 2026. Novembra se začenjajo delavnice, kjer bodo z občani premleli ključna razvojna področja.

Preddvor – Kakšna naj bo prihodnost v Preddvoru, kjer se je število prebivalstva v zadnjem desetletju povečalo za desetino, zadnji dve leti pa demografski trendi nazadujejo? Tretjina prebivalstva ima višjo in visoko izobrazbo, a večina jih dela zunaj občine. V 281 domačih podjetjih je le 677 delovnih mest. Predelava lesa, trajnostna energija, zeleni turizem predstavljajo razvojno priložnost, kako naj iz nje nastanejo nova delovna mesta. Kakšne možnosti imajo ljudje na Možjanci, kakšne v Kokri, kjer so poti na delo, do šole, zdravnika, knjižnice ... precej daljše? Kako v oddaljenih vaseh ustvariti pogoje za kakovostno življenje? Kakšno lokalno okolje oblikovati, da bo zanimivo za mlade in prijazno do starejših? Kako doseči, da turizem postane nosilna gospodarska dejavnost? Takšna vprašanja zastavljajo snovalci strategije razvoja občine Preddvor 2026.

Ker želijo, da ga sooblikujejo tudi občani sami, so pripravili sedem tematskih delavnic, kjer bi skupaj s prebivalci iskali odgovore na vprašanja, kam usmeriti ukrepe in finančna sredstva občine v naslednjih desetih letih, nato pa si bodo vzeli pol leta za oblikovanje razvojnega programa. Prva delavnica bo 19. novembra potekala pod naslovom Turizem 1 – Korak naprej, kjer bo pogovor s ponudniki, turističnimi, športnimi in kulturnimi društvi, ponudniki programov, lastniki kulturne dediščine in občani, ki še razmišljajo o vstopu v turizem. Turizmu bo pozneje namenjena še ena delavnica, posebej se bodo sestali s krajani Kokre in Možjance, enega od pogovorov namenjajo življenju mladih družin in starejših, eno mladim (14+), ko naj bi dijaki, študentje in mladi diplomanti razkrili svoja pričakovanja do domačega okolja. Eno od delavnic so poimenovali Zelena občina, kjer predvidevajo pogovor z občani, kmeti, podjetniki, okoljskimi društvi, zavodi in drugimi zainteresiranimi o kmetijstvu, lokalni samooskrbi, lesni predelavi, obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije, javnem prometu, zelenem podjetništvu ... Poleg sodelovanja na delavnicah od občanov tudi sicer pričakujejo predloge o prihodnosti življenja in ustvarjanja v občini. Sprejemali jih bodo vse do konca koledarskega leta na občini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 12. julij 2008 / 07:00

Sodniki vlagajo tožbe

Sodniki so izračunali, da so bili v petih letih zaradi nezakonito izplačanih plač prikrajšani skupaj za sto milijonov evrov. Na delovno sodišče so prve odškodninske tožbe že vložili.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Na Gorenjskem tri nove trgovine

V tem tednu so se po naključju zgodili na področju trgovine trije pomembni dogodki - tri pridobitve, ki kažejo, kako živahno se širi ta dejavnost.

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Praznična cvetna nedelja

V nedeljo bo cvetna nedelja, zadnja nedelja pred veliko nočjo. Praznujemo jo v spomin na krščansko izročilo o prihodu Jezusa v Jeruzalem, kjer so ga, jahajočega na oslici, zasipali s p...

Slovenija / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Lovci ponekod še brez lovišč

Predsednik Državnega sveta Janez Sušnik je prejšnji teden sklical posvet v zvezi z načrtovanimi spremembami zakona o divjadi in lovstvu. Lovska društva brez lovišč tudi na Gorenjskem.

Lukovica / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Občine želijo odločati

Občine, povezane v Združenje občin Slovenije, podpirajo ustanovitev pokrajin.

Zanimivosti / četrtek, 29. marec 2007 / 06:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Franc Rajgelj, Lukmanov Francelj z Orehka, je na Gorenjski glas naročen že zelo dolgo. Vsaj toliko časa kot Gorenjski glas so pri hiši tudi bikci. »Kadar sem kupoval živ...