Na Finančnem uradu Kranj so si finančniki, profesorji in dijaki v vedrem vzdušju ogledali razstavo likovnih izdelkov dijakov Gimnazije Franceta Prešerna. / Foto: Igor Kavčič

Razstava v finančnem uradu

V prostorih Finančnega urada Kranj so dijaki Gimnazije Franceta Prešerna razstavili svoja likovna dela.

Kranj – Finančni urad je eden tistih državnoupravnih prostorov, v katerega prihajamo s točno določenim namenom urejanja davčnih zadev. Pred dnevi pa so osrednji prostor Finančnega urada Kranj v pritličju tokrat že tretjič doslej z razstavo likovnih del obogatili dijaki Gimnazije Franceta Prešerna. Razstava je plod sodelovanja med šolo in Finančnim uradom Kranj, ki se je začelo pred dvema letoma, ko so dijakom iz prve roke prvič predstavili dejavnost Finančne uprave Republike Slovenije. Dijaki so poslušali predavanje o javnih financah, predstavitev finančne uprave o načinih pobiranja obveznih dajatev. Seznanili so se s proračunom in z delitvijo proračuna. Letos pa so svoje vedenje nadgradili s temami, povezanimi s sivo in črno ekonomijo, ter predstavitvijo dela finančnih preiskovalcev.

Dijaki so se finančnikom kranjskega urada oddolžili z razstavo likovnih del, ki so nastala pod vodstvom mentoric Bojane Zavolovšek in Irene Koncut Marolt, ki je povedala: »Ustvarjalna tema je bila tokrat usmerjena k etičnim vrednotam. Dijaki so lahko na igriv način predstavili resne vsebine, tu, v prostorih uprave, pa nas ravno nasprotno ob resnih vsebinah njihova dela lahko razvedrijo.« Razstava je oblikovana v dva dela. V prvem delu so predstavljeni kolaži, ki so jih kasneje uporabili tudi za koledar Gimnazije Franceta Prešerna, s katerim so predstavili likovno ustvarjalnost svojih dijakov. Ti so pokazali veliko igrivosti, domišljije pa tudi kritičnosti v izbiri motivov, kombinacij fotografij, barv in tipografij, na ogled pa so tudi skulpture na temo Več glav več ve. Dijaki so bili pri izdelovanju bistrih glav ustvarjalni in drzni v oblikovanju, dali so si duška v izbiri barv, dokazali so, da znajo z drzno mladostniško kreativnostjo tudi na videz preprosto in konvencionalno likovno nalogo izpeljati na zabaven način. Odprtja razstave sta se udeležili tudi direktorica urada Cilka Habjan, ki je pohvalila sodelovanje med institucijama in napovedala, da bodo letos dali poseben poudarek področju carine in v okviru tega dijakom na zanimiv način predstavili delo svoje tako imenovane mobilne enote na terenu, in ravnateljica gimnazije Mirjam Bizjak, ki močno podpira tovrstno izobraževalno povezovanje šole in urada, hkrati pa je poudarila, da je njihova želja, da izdelki, ki jih ustvarijo dijaki, ne ostanejo le za stenami šole, ampak da jih tako lahko predstavijo tudi širši javnosti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 30. maj 2014 / 12:28

Regijsko tekmovanje v Železnikih

Železniki – Jutri dopoldne bo v Železnikih potekalo 19. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Svoje znanje bo na štirih realistično prikazanih delovnih mestih preizkusilo šestnajst...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 1. marec 2008 / 07:00

Pia Demšar uspešna na odprtem prvenstvu Italije

Radovljica - V italijanski Battipaglii je bilo prvo odprto prvenstvo Italije v taekwondoju. Med 253 tekmovalci iz 30 klubov in štirih držav se je izkazala Pia Demšar

Radovljica / sobota, 1. marec 2008 / 07:00

Slabši pogoji za vadbo

Člani športno-plezalnega odseka pri Planinskem društvu Radovljica so na nedavnem občnem zboru pregledali rezultate lanskega dela in sprejeli program za letos.

Radovljica / sobota, 1. marec 2008 / 07:00

Radovljičanke pišejo zgodovino

Plavalci PK Žito Gorenjka praznujejo letos 75-letnico delovanja. Na bogati športni poti so nanizali veliko uspehov, tokrat pišemo o njihovih nastopih na olimpijskih igrah.

Radovljica / sobota, 1. marec 2008 / 07:00

Letališče ni tujek v tem okolju

Na decembrski skupščini Aerokluba Alpskega letalskega centra Lesce je vodenje prevzel Tone Čerin. Cilj novega vodstva je, da aeroklub ostane največji in postane najboljši v Sloveniji.

Radovljica / sobota, 1. marec 2008 / 07:00

Malo po kitajsko

V knjižnici Osnovne šole Antona Janše v Radovljici smo v sodelovanju s knjižnico Antona Tomaža Linharta ob koncu januarja pripravili Kitajski dan.