Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 19. november 2021 / 11:04

Mnogo stvari vpliva na pisanje

Vrhunec 51. Tedna slovenske drame je bila podelitev nagrade Slavka Gruma za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo preteklega leta. Nagrado je za besedilo z naslovom Tega okusa še niste poskusil...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 9. februar 2024 / 20:19

Narodnega ponosa nam manjka

»Kulturno in duhovno nismo nič slabši od drugih. Suvereni smo in svobodni. Tega se ne zavedamo. Raje se vedemo kot hlapci in se grizemo med seboj,« pravi Trubarjev nagrajenec pater kapucin prof. dr. M...

Slovenija / petek, 9. februar 2024 / 20:19

V številnih poklicih primanjkuje kadra

Na spletni strani republiškega zavoda za zaposlovanje je mogoče najti tudi rezultate lanskega Poklicnega barometra, v okviru katerega so ocenjevali 183 poklicev, za katere na ravni Slovenije predvi...

Nasveti / petek, 9. februar 2024 / 20:18

Ne obljubljati preveč

Pri iskanju zaposlitve je eden ključnih dejavnikov tudi dober in učinkovit življenjepis.

Šport / petek, 9. februar 2024 / 20:16

Peter Prevc čustveno naznanil slovo

Kolikokrat so ob gledanju virtuoznih skokov Petra Prevca tekle solze sreče. Zanj bomo lahko navijali še do konca letošnje sezone, nato pa bo, kot je prežet s čustvi oznanil v torek v Planici, skakalne...

Slovenija / petek, 9. februar 2024 / 20:08

Letos boj proti sovražnemu govoru

Letošnji mednarodni dan izobraževanja, ki smo ga zaznamovali 24. januarja, je Unesco posvetil boju proti sovražnemu govoru. Pri tem so poudarili vlogo izobraževanja in učiteljev, saj menijo, da pra...