Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 15. november 2010 / 07:00

Razgled na vinorodni okoliš

Korada (812 m) - Gorenjcem so Goriška brda verjetno najbolj poznana zaradi češenj, breskev in vinske kapljice, seveda. A so veliko več; tudi planinci in kolesarji lahko tam potešimo svojo dušo.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

Dupljanke pele v Komnu

Duplje - Ženski pevski zbor Dupljanke iz Dupelj je konec maja pel v Komnu na Krasu, kamor jih je povabil tamkajšnji pevski mešani pevski zbor Cominum, ki praznuje desetletnico de...

Radovljica / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

Zgodovinski uspeh mladih košarkarjev

Mladinska ekipa Košarkarskega kluba Radovljica se je prek kvalifikacij spet uvrstila v prvo ligo.

Radovljica / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

Velika izenačenost ekip

V medobčinski ligi malega nogometa je v vseh štirih skupinah na vrhu lestvice dokaj izenačeno, saj ni ekipe, ki bi posebej izstopala.

Splošno / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

V Alpski šoli

Smučarski klub Radovljica ima Alpsko šolo, ki jo vodi Bojan Kavčič.

Radovljica / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

Zaključek univerze za starejše

Radovljica - Ljudska univerza Radovljica je udeležence tečajev Univerze za tretje življenjsko obdobje v petek, 23. maja, povabila na zaključno predavanje in podelitev potrdil o o...