Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 16. maj 2011 / 07:00

Za Gorki lovijo zadnji vlak

Kranjski svetniki so na sredini seji sprejeli Zagonski elaborat programa Gorki za 2. fazo, kot je poudaril podžupan Bojan Homan, pa lovijo zadnji vlak, saj je vlogo treba oddati do 25. maja.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Predavanje o zeliščih

V ponedeljek, 23. januarja, ob 17. uri bodo v Biotehniškem centru Naklo gostili znanega zeliščarja Jožeta Majesa, ki prihaja s kmetije Plavica, ki se nahaja v slikoviti dolini Črmošnjice.

Kronika / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Nesreče

Z mopedom izsilil prednost Dvorje - V četrtek okoli 8.30 se je na lokalni cesti pri gostilni Bavant v Dvorjah pri Cerkljah zgodila prometna nesreča, v...

Šport / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Elanu premiera nove sezone

Kranj - Prvo od treh letošnjih tekmovanj v paraskiju je gostil avstrijski Alpendorf, ki je slovenskim padalcem, ki si pozimi nadenejo še smuči, prinesel imeniten uvod v sezono. E...

Gospodarstvo / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Bolje preprečiti kot zdraviti

Orehovlje - Veterinarska praksa Tenetiše je v sodelovanju s podjetji Alicanto in MSD Animal Health pripravila v sredo v Orehovljah strokovni posvet o problematiki mastitisa pri k...

GG Plus / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Mladi zdravniki na Madagaskarju

Pet absolventov Medicinske fakultete se je odpravilo na prostovoljno trimesečno medicinsko-humanitarno odpravo na Madagaskar. Svoje doživljaje so predstavili v polni dvorani cerkve sv. Modesta na Zlat...