Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 11. december 2007 / 07:00

Vaterpolska reprezentanca ima novega selektorja

Slovenska članska vaterpolska reprezentanca ima po odstopu Željka Tonkovića - Tacija novega selektorja.

Objavljeno na isti dan


Naklo / ponedeljek, 30. junij 2008 / 07:00

Podelili občinske nagrade

Naklo - Na slavnostni seji nakelskega občinskega sveta so ob državnem in občinskem prazniku tudi letos podelili občinska priznanja najzaslužnejšim občanom, ki so se izkazali s sv...

Žirovnica / ponedeljek, 30. junij 2008 / 07:00

Krajane Rodin skrbi gradnja

Na Rodinah načrtujejo gradnjo sedmih petstanovanjskih objektov, kar je med krajani dvignilo precej prahu. V petek pripravljajo zbor krajanov.

Zanimivosti / ponedeljek, 30. junij 2008 / 07:00

Poletno razpoloženje v Grajskem kopališču

Bled - Z visokimi poletnimi temperaturami je oživelo tudi Grajsko kopališče. Obiskovalci se lahko ohladijo v jezeru, ki ima ta čas 21 stopinj. V Grajskem kopališču se letos znova...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. junij 2008 / 07:00

Skupaj v gore celo stoletje

Planinsko društvo Tržič je v soboto proslavilo stoletnico delovanja. Šesterica si je prislužila listine častnih članov.

Zanimivosti / ponedeljek, 30. junij 2008 / 07:00

Bližajo se čipkarski dnevi

Železniki - Turistično društvo Železniki (TD) med 12. in 20. julijem prireja 46. Čipkarske dneve. Prvi dan bodo v Špendalovi hiši ob 18. uri odprli razstavo intarzij Železniki in...