Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / petek, 6. julij 2018 / 08:23

Najlepša vodi po bohinjskih planinah

Med petinpetdesetimi predlogi so planinke in planinci za najlepšo zbrali krožno planinsko pot po bohinjskih planinah pod Triglavom.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 4. avgust 2022 / 21:37

Kampi pokajo po šivih, turisti povsod

Na vrhuncu turistične sezone so tudi zgornjegorenjski kampi zasedeni do zadnjega kotička. Gostov brez rezervacij ne sprejemajo več, kar je tudi eden od razlogov za porast kampiranja na črno.

Radovljica / četrtek, 4. avgust 2022 / 21:28

V Radovljici uredili park za kosmate ljubljenčke

Ob atletskem parku pri OŠ A. T. Linharta Radovljica so uredili in odprli park, v katerem lastniki svojim psom lahko omogočijo prosto gibanje brez povodca.

Kamnik / četrtek, 4. avgust 2022 / 21:25

Festivalsko prizorišče iz starih predmetov

Kamnik bo v prihodnjih avgustovskih dneh znova v znamenju festivala Kamfest, ki bo enega od svojih odrov tudi letos postavil v Kreativni četrti Barutana v nekdanji smodnišnici. Tam je v minulem tednu...

Šport / četrtek, 4. avgust 2022 / 21:22

Športni ambasadorji Kranjske Gore

Za promocijo Kranjske Gore skrbi tudi ekipa vrhunskih športnikov, v kateri so: Meta Hrovat, Bor Pavlovčič, Vili Črv, hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice in po novem tudi Luka Kovačič.

Gorenjska / četrtek, 4. avgust 2022 / 16:02

Prometni znaki gorenjskega kolesarskega omrežja

Jesenice – Na Gorenjskem si zadnja leta prizadevajo za celosten razvoj kolesarstva in od leta 2016 aktivno deluje Svetovalni organ gorenjske regije za razvoj kolesarstva (SORK). Eden najpo...