Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 8. julij 2009 / 07:00

Vinjete nepravične tudi za nas

Ukinitev polletnih vinjet je udarila po žepih predvsem voznike, ki te dni kupujejo nov avtomobil. Ta vladni ukrep torej ne spodbuja nakupov avtomobilov.

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 19. februar 2009 / 07:00

Demence: Zgodaj odkrita manj kot tretjina bolnikov

Za zdravljenje demenc je zelo pomembno, kako zgodaj je odkrita bolezen.

Kronika / četrtek, 19. februar 2009 / 07:00

Radarske kontrole

Kranj - Prometni policisti napovedujejo, da bodo tudi ta teden opravljali meritve hitrosti z radarjem, ki je nameščen v belem Renaultu Kangoo. V torek od 6. do 14. ure bodo na pr...

Kronika / četrtek, 19. februar 2009 / 07:00

Prehitro v ovinek

Selo pri Žireh - V nedeljo dopoldne se je v prometni nesreči na regionalni cesti Trebija-Žiri huje ranil 44-letni voznik. Ob 10.35 se je z osebnim avtomobilom peljal proti Žirem....

Kronika / četrtek, 19. februar 2009 / 07:00

Kriminal

Ukradli luksuzni avtomobil Kranj - Neznani storilec je prejšnji teden z Župančičeve ulice v Kranju odpeljal osebni avtomobil BMW X5 3.0 D automatic čr...

Prosti čas / četrtek, 19. februar 2009 / 07:00

Politiki je mesto v parlamentu

V godalnem kvartetu Quartissimo, ki bo maja Slovenijo zastopal na Evroviziji v Moskvi, violino igra tudi 21-letni Kranjčan Matjaž Bogataj.