Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Božično izročilo je družina

"V jaslice sodijo Jezus, Marija in Jožef, vol in osel, pastirčki z ovcami in angel, kasneje pa še trije kralji in zvezda repatica," pravi frančiškanski pater Leopold Andrej Grčar z Brezij, ki je za do...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 6. december 2021 / 23:59

Sedežnica do nadaljnjega ne obratuje

Velika planina – Iz družbe Velika planina so sporočili, da je v soboto, 4. decembra, prišlo do okvare na pogonu sedežnice, zaradi česar so napravo morali zaustaviti. »Gre za težjo okvaro, ki bo za...

GG Plus / ponedeljek, 6. december 2021 / 23:14

Moj Camino – moja pot

France Voga z Dovjega si je za sedemdeseti rojstni dan podaril Camino de Santiago – oziroma kot pove: pot v Santiago. »Vsak, ki gre na to pot, ima svoj razlog, cilj. Nekateri gredo iz verskih razlogov...

Kronika / ponedeljek, 6. december 2021 / 23:14

Denarne mule tudi med Slovenci

Slovenska policija je v mednarodni akciji EMMA7 identificirala 156 denarnih mul iz Slovenije in tujine, ki so na svoje račune neupravičeno prejele več kot pet milijonov evrov.

Žiri / ponedeljek, 6. december 2021 / 14:47

Nova cesta v industrijski coni

Župan Janez Žakelj in direktor Gorenjske gradbene družbe Stanislav Remic sta podpisala pogodbo za gradnjo interne povezovalne ceste na območju industrijske cone v Žireh.

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. december 2021 / 14:47

Zaveza pivovarjev

Kranj – Pivovarji, člani Združenja slovenskih pivovarn, so v sredo podpisali zavezo, na podlagi katere bodo do konca prihodnjega leta začeli na embalaži prostovoljno navajati tudi informacije o ene...