Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 14. december 2016 / 11:47

Združena levica odprla pisarno v Škofji Loki

Škofja Loka – Pisarno Združene levice v Škofji Loki mimoidoči lahko prepoznajo po geslu francoske revolucije Svoboda, enakost, bratstvo, napisanem nad izložbami. V petek so jo uradno odprli in dogo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 2. junij 2013 / 16:05

Nespodobno povabilo

Kranj – Na kranjsko policijo je v torek poklicala zaskrbljena mati, ker je njeno mladoletno hčer 45-letni Kranjčan spraševal, kje stanuje, in jo vabil k sebi. Policisti so sicer po opravljenih razg...

Nasveti / nedelja, 2. junij 2013 / 16:03

Dvakrat žgana gorenjska presojnica

Ko pripravljam kosilo v jagodnem stilu z malo okusa po morju in dišečem koromaču, se muzam, čeprav kuha ni smešna. Moj pogled uhaja k steklenički, ki stoji na kuhinjskem pultu. Elegantna s...

Mularija / nedelja, 2. junij 2013 / 15:34

Najmlajši z razstavo Od zrna do kruha

Spodnje Duplje - V dupljanski graščini bo še do nedelje, vsak dan od 17. do 19. ure, odprta razstava Od zrna do kruha, ki so jo pripravili otroci in vzgojiteljice iz vrtca pri podružnični...

Škofja Loka / nedelja, 2. junij 2013 / 15:31

Zavrnili zahtevek za revizijo

Škofja Loka - Sredi maja se je znova izjalovil že drugi razpis za izbiro izvajalca za gradnjo druge in tretje etape poljanske obvoznice, ker je zadnji hip pred odpiranjem ponudb podjetje S...

Gorenjska / nedelja, 2. junij 2013 / 15:04

Dacarji uvajajo davčne pisarne

Davčna uprava bo v sklopu racionalizacije s 1. julijem ukinila enainštirideset davčnih izpostav po vsej Sloveniji in jih preoblikovala v davčne pisarne, ki naj bi bile za občane odprte le dva dni v te...