Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 5. november 2020 / 00:55

Raziskovalno-učni center za plazove

Podljubelj – Občina Tržič želi skupaj s partnerji za potrebe celovitega razvoja območja nekdanjega smučišča Zelenica vzpostaviti Raziskovalno-učni center za plazove in Naturo 2000. Center bo namenj...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 13. julij 2008 / 07:00

V Kopru utonil 25-letni Kranjčan

Koper - V Kopru se je v nedeljo zjutraj utopil 25-letni Kranjčan. Z osebnim avtomobilom je okoli 4. ure s potniškega terminala zapeljal v morje, a se ni uspel rešiti iz avtomobila. Tja so...

Kronika / nedelja, 13. julij 2008 / 07:00

Po tednu dni umrl v kliničnem centru

Ljubljana, Žiri – V petek je v Kliničnem centru v Ljubljani umrl 37-letni moški iz Goropek. 4. julija okoli 10. ure je 37-letnik v delovni nesreči v domači vasi utrpel hude rane. Tega dopo...

Gorenjska / nedelja, 13. julij 2008 / 07:00

Enovita razvojna agencija

Namesto treh razvojnih agencij bo na Gorenjskem po novem enovita Regionalna razvojna agencija Gorenjske. Ali bodo na ta način iztržili več evropskega denarja za razvojne projekte?

Kronika / nedelja, 13. julij 2008 / 07:00

Na Peričniku umrla nizozemska turistka

Kranjska Gora – V soboto popoldne se je na slapu Peričnik smrtno ponesrečila 50-letna Nizozemka. Pokojna si je skupaj s spremljevalcem ob 13.30 ogledovala slap Peričnik, pri tem pa je na s...

Kranj / nedelja, 13. julij 2008 / 07:00

Miran Obreza predal zastavo

Kranj - V četrtek je bila v kranjski vojašnici slovesnosti ob dnevu Poveljstva za podporo. Ob tej priložnosti je prišlo do slovesne predaje in prevzema dolžnosti poveljnika povel...