Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 19. julij 2017 / 22:51

Spomin na vaško tragedijo

V vasi Gradišče v Tuhinjski dolini so se krajani v soboto tako kot vsako leto doslej spomnili krvavega dogodka iz leta 1942, ko so Nemci pobili moške vaščane, ženske in otroke izselili, vas pa požgali...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 30. januar 2013 / 07:00

Po dveh letih spet smuka na Španovem vrhu

Planina pod Golico - Zavod za šport Jesenice je v soboto zagnal naprave na smučišču Španov vrh v Planini pod Golico. Po informacijah direktorja zavoda Zorana Kramarja je prvi dan...

Kamnik / sreda, 30. januar 2013 / 07:00

Delovati je začela ustanova Mamut Kamnik

Kamnik - Minuli teden so v Kamniku ustanovili Ustanovo Mamut Kamnik, katere osnovni namen je oživiti prizadevanja za postavitev bronaste skulpture neveljskega mamuta. Prototip v...

Šport / sreda, 30. januar 2013 / 07:00

Odlična Žbogar in Klinarjeva

V kranjskem olimpijskem bazenu je konec tedna potekalo državno prvenstvo v plavanju, izkazala sta se zlasti plavalca Gorenjske banke Radovljica Robi Žbogar in Anja Klinar.

Gospodarstvo / sreda, 30. januar 2013 / 07:00

Davčna uprava opominja dolžnike

Ljubljana - Davčna uprava RS (Durs) opominja dolžnike o davčnem dolgu, o tem pa zadnje čase pogosto dobiva različna vprašanja. Kot ob tem pojasnjujejo na Dursu, je namen opomina...

Kronika / sreda, 30. januar 2013 / 07:00

Kje se je policist poškodoval?

Na kranjskem okrožnem sodišču sodijo trojici, ki naj bi avgusta 2009 v piceriji v Škofji Loki poškodovala policista na intervenciji. Ta je zdravniško pomoč poiskal tri dni kasneje.