Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / nedelja, 9. oktober 2011 / 07:00

Odkritje prenovljenega grobišča talcev

Retnje, Gozd - Krajevne skupnosti Križe, Pristava, Sebenje in Senično imajo v nedeljo krajevni praznik v spomin na požig vasice Gozd med drugo svetovno vojno. V nedeljo ob 9. uri...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 21. januar 2020 / 07:00

Koncert pevskega zbora iz Prage

Škofja Loka – V soboto, 25. januarja, bo v Sokolskem domu v Škofji Loki novoletni koncert ženskega komornega zbora Carmina Bohemica iz Prage. Pevski zbor deluje na češki glasbeni sceni od leta 200...

Razvedrilo / torek, 21. januar 2020 / 21:21

Slavila sta Saška in Parvani Violet

Ema 2020 se je tokrat začela drugače kot prejšnja leta – s spletnim predizborom Ema Freš, ki je mladim, še neuveljavljenim glasbenikom dala priložnost, da se predstavijo širšemu občinstvu in se tak...

Rekreacija / torek, 21. januar 2020 / 21:17

Brezplačna uporaba atletskih stez za rekreativce

Domžale – Čeprav je tek v naravi nekaj najlepšega, pa je včasih za primerjanje in izboljšanje rezultatov potreben prostor, kjer so razdalje označene, zato so se na Zavodu za šport in rekreacijo Dom...

Kultura / torek, 21. januar 2020 / 21:17

Na dvorišču

Kranj – Da gre v najnovejši glasbeni predstavi za otroke z naslovom Na dvorišču za prav posebno dvorišče, nam pove že druščina, ki se je družila na njem. Čudovito zgodbo in pesmi, ki jih v predstav...

Gorenjska / torek, 21. januar 2020 / 21:07

DeSUS in Erjavec

Kar poldrugo desetletje je Karl Erjavec poosebljal DeSUS, demokratično stranko upokojencev, po sobotnem kongresu pa je dolgoletnega predsednika prepričljivo porazila Aleksandra Pivec. Po sedmih pre...