Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / nedelja, 27. december 2020 / 12:20

Veliko povpraševanje

Zaradi velikega povpraševanja po brezplačnih prevozih za starejše v Medvodah iščejo dodatne voznike prostovoljce.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 14. maj 2018 / 12:01

Paleta okusov v objemu kranjskogorske narave

Kranjska Gora je minuli teden gostila Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora 2018. Tokrat že tretjič. Udeležencev je vsako leto več, pripravijo pa vedno tudi poseben dogodek za brbončice: Kulin...

Šport / ponedeljek, 14. maj 2018 / 11:57

Hokejisti so proslavili jubilej

Letošnjo sezono so v Hokejskem klubu Triglav Kranj zaključili s sredino svečano akademijo, ki so jo pripravili ob petdeseti obletnici ustanovitve kluba. Zaslužene medalje so prejeli člani, članice in...

Zanimivosti / ponedeljek, 14. maj 2018 / 11:40

Raje imajo vlak

Zaradi nedeljskega referenduma o drugem tiru je trenutno največ govora o odseku Divača–Koper, manj pa o preostalih 1200 kilometrih železniških prog. Po mnenju o železniških povezavah...

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 14. maj 2018 / 11:39

Na ustavno sodišče

Cerkljanski občinski svet je župana Franca Čebulja pooblastil za vložitev zahteve za oceno ustavnosti in zakonitosti zaradi nepravične amortizacije.

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. maj 2018 / 11:38

Vznemirjajo divjega petelina in ruševca

Bled – V zavodu Triglavski narodni park (TNP) ugotavljajo, da se na nekaterih rastiščih divjega petelina in ruševca na območju parka iz leta v leto povečuje nemir, ki ga povzročajo obiskovalci s te...