Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 4. december 2007 / 07:00

Dragi Miklavž

Ali boš prišel letos? Slišala sem, da imaš dovolj naše razvajenosti.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 29. december 2016 / 07:00

Šteblaj kritičen do ministrstva

Na okrajnem sodišču v Kranju se je nadaljevalo sojenje v primeru nekdanjih vodilnih Žičnic Vogel, zaradi domnevnega ponarejanja listin oziroma preslepitve pri pridobivanju evropskih sredstev.

Kranj / četrtek, 29. december 2016 / 17:57

Peter ne more brez jaslic

Povlje – Peter Stare s Povelj nad Trstenikom je tudi pred letošnjim božičem na vrtu pred hišo postavil jaslice. Po petnajstih letih, ko so bile njegove jaslice med božičnimi in novoletnimi prazniki...

Razvedrilo / četrtek, 29. december 2016 / 17:55

Zakaj ravno on?

Igralca James Franco in Bryan Cranston sta nenavaden in zabaven komični par v zgodbi o čudaškem milijonarju Lairdu. Film pripoveduje zgodbo o Nedovi družini, ki pride za praznike v ogromno...

Mularija / četrtek, 29. december 2016 / 17:54

Premiera Čarovnika iz Oza

Plesna skupina Skokice iz Osnovne šole Naklo, ki deluje pod mentorstvom Nataše Zaletelj, je decembra premierno nastopila z glasbeno-plesno točko na priljubljeno zgodbo Čarovnik iz Oza. Prvič so z n...

Mularija / četrtek, 29. december 2016 / 17:52

Silvestrovanje z ribičem Pepetom

Na Bledu bodo na silvestrovo že enajstič zapored pripravili tudi silvestrovanje za otroke. Na jezerski Praznični promenadi bodo najmlajšim polepšali prehod v novo leto Ribič Pepe, pevka Al...