Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 31. januar 2013 / 07:00

Gospodarsko akademski forum

Kranj - Life Learning Academia je v okviru regijskih forumov pripravila prejšnji torek v Kranju gorenjski gospodarsko akademski posvet in forum, na katerega...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 27. januar 2023 / 19:15

Priznanja za managerje

Med prejemniki tokratnih nagrad Združenja Manager je tudi poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel. Priznanje za življenjsko delo pa je šlo v roke Ivu Boscarolu.

Šport / petek, 27. januar 2023 / 19:15

Judoistka minulega leta je Anka Pogačnik

Kranjčanka Anka Pogačnik je zasluženo osvojila naslov najboljše slovenske judoistke minulega leta, saj se je s svetovnega prvenstva vrnila z bronastim odličjem.

Rekreacija / petek, 27. januar 2023 / 19:14

Jutri jubilejni tek gospodarstvenikov, diplomatov in politikov

Pokljuka – Športno društvo Strelica organizira jubilejni, 30. Smučarski tek gospodarstvenikov, diplomatov in politikov. Potekal bo jutri, 28. januarja, na Rudnem polju na Pokljuki. Začel se bo ob 1...

Slovenija / petek, 27. januar 2023 / 15:40

Skrbnica ziljskega narečja, noše in šege

Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev sta v torek, 24. januarja, v Mohorjevi hiši v Celovcu že 44. podelila Tischlerjevo nagrado, ki je priznanje posameznikom ali ustanovam za...

GG Plus / petek, 27. januar 2023 / 15:40

Izzivi občanskega raziskovanja

Ta zbornik v dveh knjigah je žirovski »opus magnum«, največje knjižno delo doslej o Žireh in Žirovcih v njihovem lokalnem, državnem in globalnem kontekstu. Posebnosti tega žirovskega in sl...