Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 19. december 2006 / 06:00

Blejska lovorika ostala doma

Minuli vikend je Bled gostil hokejske reprezentante iz Hrvaške, Italije, Madžarske in Slovenije, na turnirju Triglav Euro Ice Hockey Challenge pa so se na koncu zmage veselili naši hokejisti.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 9. september 2008 / 07:00

Dvajset let Hladnega piva

Zasedba Hladno pivo bo 20-letnico delovanja slovesno obeležila tudi pri nas.

Prosti čas / torek, 9. september 2008 / 07:00

Petkova vročica noči

V petek bo v Izbruhovem kulturnem bazenu največja 80`s Party v Kranju doslej. Večer so poimenovali Friday Night Fever.

Kranj / torek, 9. september 2008 / 07:00

Ceneje je z vlakom

Dijaki lahko tako pri prevozih z avtobusi kot z vlaki izkoristijo številne ugodnosti.

Gospodarstvo / torek, 9. september 2008 / 07:00

Načrt za obnovo poškodovanih gozdov

Kranj - V julijskih neurjih je bilo v Sloveniji poškodovanih 14.400 hektarjev gozdov, popolnoma uničenih pa nad 600 hektarjev. Na Gorenjskem je bilo največ škode v gozdovih na ob...

Gospodarstvo / torek, 9. september 2008 / 07:00

Razpis vnovič odprli

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v torek opolnoči prenehalo sprejemati vloge za javni razpis za pomoč nekdanjim pridelovalcem sladkorne pese (teh je b...