Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 18. december 2021 / 12:44

Poslanka Mateja Udovč k Naši deželi

Kranj – Državna poslanka Mateja Udovč iz Kranja je iz stranke Konkretno (prej SMC), ki jo vodi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, prestopila v zunajparlamentarno stranko Naša dežela, ki jo vo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 12. december 2009 / 07:00

Drogo prodajal tudi doma

V sredo se je na kranjskem sodišču nadaljevalo sojenje 32-letnemu Milanu Trivundži in njegovi nekdanji ženi, 24-letni Maji Petrič.

Jesenice / sobota, 12. december 2009 / 07:00

Državni svet na Jesenicah

Državni svetniki so imeli 21. redno sejo na Jesenicah, v obnovljenem skladišču lesnega oglja Kolprn.

Bled / sobota, 12. december 2009 / 07:00

Južna obvoznica se spet odmika

Južno razbremenilno cesto na Bledu naj bi začeli graditi že letos jeseni, a se zdaj lahko zgodi, da se bo začetek gradnje pomaknil celo v leto 2012.

Prosti čas / sobota, 12. december 2009 / 07:00

Novoletni videomeh v Kamniku

To soboto, 12. decembra, ob 19. uri Boris Kopitar že devetnajstič vabi v Kamnik na prireditev Novoletni videomeh.

Humor / sobota, 12. december 2009 / 07:00

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Resničnost ali nočna mora škofjeloškega župana. Do spoznanja, kaj je v resnici mučilo Igorja Drakslerja, boste prišli le, če boste prebrali spodnji zapis. Začnite s fotografijo, ki je dovolj zgovorna.