Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 25. november 2012 / 07:00

Kratke novice

Ukradli tudi gumijast čoln in kavomat Jesenice - Vlomilci so bili pred dnevi na delu v skladiščnih prostorih podjetja na Jesenicah, od koder so med drugim odnesli napihljiv gum...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / petek, 21. junij 2019 / 06:00

Literarna transverzala Steletova pot

Tunjice – Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Društvo Tun'ški glas v soboto, 22. junija, ob enajstih dopoldne vabita na Tunjiško literarno transverzalo z naslovom Steletova pot. Udeležence, ki s...

Zanimivosti / petek, 21. junij 2019 / 06:00

Štiriindvajset ur hoje okoli Gradiškega jezera

Lukovica – V soboto, 22. junija, bo že tretji Pohod okoli Gradiškega jezera in Tretja kresna noč na Gradiškem jezeru. Druženje se bo začelo ob sončnem vzhodu ob 4.50 z nastopom Godbe Lukovica, nada...

Kranj / petek, 21. junij 2019 / 20:03

Zadovoljni so z gradnjo

V Britofu pri Kranju potekajo dela za izgradnjo kanalizacije in vodovoda, po dveh mesecih pa so kljub gradbišču in razkopanim cestam domačini s potekom gradnje zadovoljni.

Kranj / petek, 21. junij 2019 / 20:01

Zakaj je začasna dežurna lekarna v Škofji Loki in ne v Kranju

Kranj – Kot smo že poročali, Gorenjske lekarne zaradi prenove Lekarne Kranj na Bleiweisovi cesti 8 v Kranju, ki je predvidena do 14. oktobra 2019, dejavnost na tej lokaciji izvajajo v začasnih biva...

Zanimivosti / petek, 21. junij 2019 / 20:00

Tekmovanje v ročni košnji

Jama – Društvo koscev in kosic Slovenije v nedeljo od 14. ure dalje pripravlja na Jami pri Kranju tekmovanje v ročni košnji. Kosci se bodo borili za nastop na evropskem prvenstvu.