Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 30. december 2019 / 10:02

Prešerno odštevanje

Najbolj čarobni mesec v letu ni le v znamenju svetlih prazničnih luči in kulturno-družabnih prireditev, temveč tudi mnogih koncertov – tudi na ulicah in trgih Kranja.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / sobota, 14. marec 2015 / 09:06

Poleg žičnice tudi postelje

V RTC Krvavec načrtujejo postavitev nove šestsedežnice na Jezercih, ki pa je ekonomsko upravičena le ob hkratni ureditvi dodatnih nastanitvenih kapacitet na tej planini.

Kronika / sobota, 14. marec 2015 / 16:21

V Kranju brutalno pretepli moškega

Kranj – Včeraj so v kranjskem mestnem jedru brutalno pretepli 37-letnega Jeseničana, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Moškega so hudo poškodovanega našli okoli 19. ure pred trafiko...

Bled / sobota, 14. marec 2015 / 10:29

Uspešno porabiti sredstva

Trajnostni razvoj in kohezijska politika v prihodnjih letih sta bila v središču letošnjega devetega srečanja županov in občin Slovenije ter razglasitve razvojno najbolj prodornih občin, ki se je odvij...

Naklo / sobota, 14. marec 2015 / 10:26

Spor zaradi prodaje zemljišč

Gorenjska gradbena družba in Občina Naklo se na kranjskem sodišču vzajemno tožita zaradi 1,6 milijona evrov vredne prodaje zemljišč v Gobovcih. Tožba tudi po več kot šestih letih še ni končana.

Kamnik / sobota, 14. marec 2015 / 10:23

Odprli del Tunjiške ceste

Po večmesečnih zahtevnih gradbenih delih so v ponedeljek slavnostno odprli del prenovljene Tunjiške ceste. A gradnja kanalizacije proti Tunjicam se nadaljuje, zato se je župan zahvalil krajanom za pot...