Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / / 07:00

Prevažal pol kilograma kokaina

V avtomobilu 49-letnega Primorca so policisti našli kar 547 gramov kokaina.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 13. december 2019 / 22:42

Obvezno prekuhavanje vode

Škofja Loka – Občina Škofja Loka obvešča uporabnike vode, ki se oskrbujejo z vodo iz zasebnega vodovoda Pevno, da glede na opravljene preiskave pitne vode v mesecu novembru vzorci vode nis...

Kranj / petek, 13. december 2019 / 15:54

Jutri zapora ceste Britof-Orehovlje

Kranj – Jutri, 14. decembra, bodo predvidoma od 9. do 20. ure popolnoma zaprli cesto od križišča v Britofu do mostu v Orehovljah zaradi polaganja finega asfalta, so sporočili z Mestne občine Kranj....

Kronika / petek, 13. december 2019 / 14:09

V Britofu nevarnosti ni več, cesto bodo odprli še danes

Britof – Današnje meritve koncentracije plina v zemljini v Britofu kažejo, da ni nobene nevarnosti več, zato je bila intervencija, ki je zaradi eksplozije plina neprekinjeno trajala od 3. decembra,...

Kranj / petek, 13. december 2019 / 11:26

Omejitev obiskov v kranjski porodnišnici

Kranj – V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj so obiski zaradi akutnih prehladnih obolenj v populaciji do preklica omejeni le na eno zdravo odraslo osebo na dan brez otrok. Za ta ukrep...

Kamnik / petek, 13. december 2019 / 11:24

Dobrodelna stojnica Lions kluba Kamnik

Kamnik – Lions klub Kamnik v soboto, 14. decembra, z začetkom ob 9. uri organizira dobrodelno stojnico v Qlandii, na kateri bodo zbirali hrano, toaletne potrebščine, čistila in druge artikle, ki ji...