Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 25. april 2008 / 07:00

Paša za oči

Teden mladih je festival, ki nobenega ne bo pustil lačnega in žejnega - v prenesenem pomenu seveda.

Objavljeno na isti dan


Bohinj / četrtek, 28. december 2017 / 20:15

Priložnost v blagovni znamki

V Sirarni Prangarčk na Brodu v Bohinju so pripravili dan odprtih vrat s predstavitvijo sheme Izbrana kakovost – Slovenija in oznake Kmečki.

Razvedrilo / četrtek, 28. december 2017 / 20:14

Zimska pravljica

V soboto smo na odru športne dvorane na Trati v Škofji Loki lahko prisluhnili Ansamblu Saša Avsenika in Slovenskemu oktetu. S svojo Zimsko pravljico so navdušili publiko pod odrom.

Razvedrilo / četrtek, 28. december 2017 / 20:12

Dvajseti rojstni dan kranjske Božične štale

Tradicionalna Božična štala, koncert in zabava, ki se že vrsto let zgodi prav na 25. decembra v Kranju, je letos doživela že dvajseto ponovitev. Njen »oče« Sandi Murovec - Muri (na fotografiji, v g...

Nasveti / četrtek, 28. december 2017 / 20:09

Torta raffaello

Če se še niste odločili, kaj bi spekli za silvestrovo, vam o tem ni treba več razmišljati, kajti s torto raffaello ne boste zgrešili … In o njej se bo pri vas doma zagotovo še govorilo.

Komenda / četrtek, 28. december 2017 / 18:51

Tržnica odslej pri hipodromu

Komenda – Od decembra dalje je komendska tržnica, ki je bila sicer na Koželjevi domačiji na Gori, svoje mesto dobila ob hipodromu konjeniškega kluba v Komendi. Obiskovalci bodo po novem dobrote na...