Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 25. november 2008 / 07:00

Civilne iniciative – nezadovoljstvo ozaveščenih

Odgovor na pisanje župana: Civilne iniciative – demokracija ali politikantstvo? Civilna iniciativa Dolina Draga (DD) je bila ustanovljena z namenom omiliti ekološke vplive industrije Elana in Sea...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Za dvorano v gasilskem domu

Nekateri Besničani bi jo želeli tudi v osnovni šoli. Večina meni, da potrebujejo novo kanalizacijo.

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Podelili planinska priznanja

Kranj - Planinska zveza Slovenije je na slovesnosti v Celju minulo soboto podelila najvišja priznanja za leto 2010. Na slovesnosti je prejel umetniško sliko za minulo delo prejšn...

Bohinj / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Prek petdeset kilometrov tekaških prog

Bohinjska Bistrica - Predvidoma že ta konec tedna oziroma takoj, ko se bodo snežne razmere umirile, bodo v Bohinju uredili tekaške proge, je napovedal direktor Turizma Bohinj ...

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Zanimanje za poklice

Strahinj - Biotehniški center Naklo je tudi letos pripravil Dan poklicev, tradicionalno srečanje za osnovnošolce in njihove starše. Dijaki zaključnih letnikov so sprejeli obiskov...

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Besniškim gasilcem novo vozilo

Kranj - Ob prazniku Mestne občine Kranj v tem tednu poteka vrsta prireditev. Najbolj slovesno je bilo v ponedeljek v središču mesta, kjer so prižgali decembrsko okrasitev in luči...