Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 9. maj 2014 / 10:59

Začenja se Teden mladih

Kranj – Naslednjih devet dni bo mesto utripalo v ritmu festivala Teden mladih, ki se začenja danes s številnimi družabnimi prireditvami, ustvarjalnimi delavnicami in uvodnim koncertom skupin Veseli...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / petek, 15. junij 2018 / 16:44

Kravca s Krvavca in tekmovanje harmonikarjev

Krvavec – V nedeljo bo na Krvavcu že tradicionalni Kravca s Krvavca fest. Začel se bo ob 9.30 s pastirskim zajtrkom v Brunarici Sonček, nadaljeval pa z nastopi godbenikov, glasbene pravljice O past...

Kultura / petek, 15. junij 2018 / 16:43

Koncert Kitara poletju

Škofja Loka – V nedeljo, 17. junija, ob 19. uri bo v Nunski cerkvi Marije Brezmadežne potekal tradicionalni kitarski koncert Kitara poletju. Nastopil bo Kitarski orkester Glasbene šole Škofja Loka,...

Medvode / petek, 15. junij 2018 / 16:43

Slovenski dan v Dragočajni

Dragočajna – V nedeljo, 17. junija, bo od 11. ure v Dragočajni znova potekal tradicionalni Slovenski dan v Dragočajni. Poskusili boste lahko domače jedi in pijače, potekal pa bo tudi pester spremlj...

Radovljica / petek, 15. junij 2018 / 16:39

Bolniki in invalidi jutri na Brezjah

Brezje – Revija Ognjišče je 19. avgusta leta 1969 organizirala prvo romanje bolnikov in invalidov na Brezje. Vsako naslednje leto so sledila nova, vselej na tretjo soboto v juniju. Jutri bo na spor...

Naklo / petek, 15. junij 2018 / 16:38

Rad imam urejeno okolje

Župan Občine Naklo Marko Mravlja je v pogovoru, ki smo ga z njim pripravili ob občinskem prazniku, poudaril kar nekaj prioritet. Občina mora izpolniti evropske norme glede kanalizacije, cest, pločniko...