Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 23. december 2011 / 07:00

Končno vsaj minimalne plače

Z novim letom se izteka prehodni rok, v katerem so imela podjetja možnost izplačevanja manj kot minimalno plačo, to je manj kot 572 evrov neto.

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Novi stari ravnatelji

Kranj - Mestni svetniki so potrdili nov mandat Mariji Simčič, direktorici Javnega zavoda Ekonomska šola Kranj. Soglašali so z imenovanjem Stanislave Grubeš...

Gospodarstvo / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Še nekaj dni za oddajo vlog

Težave pri vnosu zbirnih vlog za subvencije prihaja pri kmetijah z veliko GERK-ov zaradi neurejenega registra kmetijskih gospodarstev in neurejenih GERK-ov, kar je treba urediti na upravnih enotah.

Gospodarstvo / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Dež bo opral skrbi

Obilnejše deževje bi v kmetijstvu odpravilo najhujše posledice zaradi suše.

Gospodarstvo / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Letno poročilo o prodaji mleka

Rok za posredovanje letnega poročila o neposredni prodaji mleka oziroma mlečnih proizvodov se izteče 15. maja.

Gospodarstvo / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Razgrnitev gozdno gospodarskega načrta

Škofja Loka - V kranjski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije so pripravili osnutek gozdno gospodarskega načrta za enoto Škofja Loka za obdobje 2007 – 2016. Načrt...