Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sreda, 21. december 2016 / 21:59

Rekordna proračuna

Medvoški občinski svet je sprejel proračuna za prihodnji dve leti. Glavna naloga bo izgradnja kanalizacije, za kar bo potrebno tudi zadolževanje.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / / 23:54

Evropski denar za ureditev treh kolesarskih poti

S pomočjo evropskih sredstev bodo uredili kolesarske povezave od Kamnika do Ljubljane, med Kamnikom in Godičem ter od Železnikov do Selc.

Zanimivosti / / 23:51

Najprej hotel, zdaj še luksuzne suite

Zakonca Bidovec sta pred dobrimi tremi leti v starem mestnem jedru Rovinja pred propadom rešila staro hišo, jo povsem prenovila in odprla hotel, nedolgo nazaj sta se lotila še ene prenove ...

Razvedrilo / / 23:45

Preprosto Zvezdana

Zvezdana Mlakar nas vsakič znova preseneča s svojo zvedavostjo, zgovornostjo in iskrenostjo v Zvezdani, večerni pogovorni oddaji na Televiziji Slovenija. Z leti je oddaja dobila precej moškega občinst...

Gospodarstvo / / 23:39

Na Brdu manjka le še hotel

Prenova Elegans hotela Brdo poteka skladno z načrti in bo končana pravočasno ter v predvidenem proračunu, zagotavlja direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo Marjan Hribar.

Izleti GG / / 14:58

Železna pot – via ferrata

Kakšno srečo sva imela z Nejcem, ko sva prejšnji konec tedna na malce turobno soboto parkirala v Gozdu - Martuljku in ugotovila, da sva ena in edina obiskovalca precejšnje novitete – ferat...