Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 20. november 2019 / 19:42

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Veliko je vaše pošte, kar pomeni, da se pridno učite vedeževanja iz ciganskih kart. Lepo in pohvalno. Imamo pismo bralke, ki pravi: »Izbrala sem si sedem kart na vprašanje, kako se bodo rešili moji...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 31. januar 2020 / 22:43

Umrl nekdanji politik in predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik

V 98. letu starosti je umrl Janez Stanovnik, nekdanji predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB), poročajo mediji. V letih od 1984 do 1988 je bil član p...

Rekreacija / petek, 31. januar 2020 / 22:36

Tekli bodo gospodarstveniki, politiki in diplomati

Tržič – Športno društvo Strelica organizira tradicionalni, že 28. Smučarski tek gospodarstvenikov, diplomatov in politikov Pokljuka 2020. Na progah Športnega centra Pokljuka bo potekal v soboto, 1....

Komenda / petek, 31. januar 2020 / 22:36

»Fletno« se bodo imeli tudi v Komendi

Komenda – Člani Društva upokojencev Komenda skupaj z društvoma upokojencev Cerklje in Bukovica - Šinkov Turn vabijo na kulturno-zabavno prireditev z naslovom Skupaj se mamo fletno, ki bo v soboto,...

Kultura / petek, 31. januar 2020 / 22:35

Nova premiera Ta bol' teatra

Kranjska Gora – Igralska zasedba Ta bol' teatra je na domačem odru Ljudskega doma v Kranjski Gori v soboto premierno uprizorila gledališko igro Ira Levina Smrtna past, kriminalko s primesmi komedij...

Naklo / petek, 31. januar 2020 / 22:34

Odprtje razstave sveč na Taboru

Podbrezje – Kulturno društvo Tabor Podbrezje vabi na odprtje razstave z naslovom Sveča, spremljevalka našega življenja, in sicer v soboto, 1. februarja, ob 16. uri v Pirčev dom na Taboru. Kot so za...