Le Serpentine / Foto: arhiv skupine

Lovilci valov

Mlada gorenjska štiričlanska alter-rokovska zasedba Le Serpentine je z izdajo prvega albuma Ujemi val dosegla eno izmed pomembnih prelomnic na svoji glasbeni poti.

Njihov zvočni svet predstavlja avtorska glasba, podkrepljena z močnim ženskim vokalom ter udarnimi kitarskimi rifi na melodičen, ušesu prijazen način. Skupino sestavljajo pevka Tjaša Teropšič, kitarist Žiga Jokić, basist Grga Jokić in bobnar Anže Kern. Skupina pripravlja obilo koncertov ob predstavitvi novega albuma, njihovo dosedanjo glasbeno pot pa sta predstavila Tjaša in Grga.

Kam segajo začetki skupine?

Grga: »Pomembno leto pri nastanku zasedbe Le Serpentine je 2012, ko smo se v vadbenem prostoru, bolj za šalo kot zares, zbrali brata Žiga in jaz ter bobnar Anže. Z Žigom sva do leta 2005 že igrala v kranjski zasedbi Hippo, Anže pa je bobne prav tako že prej igral pri bendu Nobl Hobl. Takoj smo se ujeli in ugotovili, da je prav igranje glasbe tisto, v čemer uživamo. Preigravati smo začeli melodije, ki jih je z leti ustvaril kitarist Žiga. Kmalu smo ugotovili, da nam zgolj inštrumentalna post-rokerska glasba ne zadostuje ter da manjkajo vokali. Fantje smo sklenili pevko najti na avdiciji, prepričala pa nas je Tjaša z izvrstno zapetima skladbama Miss World in Glory Box.«

Tjaša: »Že od samega začetka se s fanti odlično ujamemo. Tudi na avdiciji sem se med njimi počutila zelo sproščeno, imela sem občutek da so me že takoj vzeli za svojo. Postali smo tudi prijatelji, med katerimi vedno kroži pozitivna energija, ki jo usmerjamo predvsem v ustvarjanje kakovostne glasbe.«

Kako ste prišli do imena?

Grga: »Gre za zanimiv splet naključij: Žiga je že pred leti na kapo narisal kačico – zavito krivuljo, ki obenem predstavlja črtasto cesto in simpatično kačo, ki je postala naš logo in prepoznavni znak, ime Serpentine pa smo našli v pesmi zasedbe Guns’n’Roses Welcome To The Jungle. Tako v znaku kot tudi v imenu smo se vsi člani začutili in izkazalo se je, da je bila izbira pravilna.«

Že kmalu ste se odločili, da se namesto preigravanja priredb rajši posvetite lastni, avtorski glasbi, ki odlikuje tudi vaš prvenec Ujemi val.

Grga: »Hitro smo začeli ustvarjati lastna, avtorska besedila. V manj kot letu dni nam je uspelo ustvariti mnogo lastnih skladb, tudi koncertnih nastopov se je zvrstilo kar nekaj, tako da smo se decembra 2014 zaprli v studio in pričeli snemati svoj prvi album. Album je bil posnet v domačem studiu s producentom Stašem Hreničem. Na plošči je dvanajst avtorskih pesmi, med katerimi so vse v slovenskem jeziku, razen pesmi Summer Rain in Blue Moon. Najprej sicer nastanejo melodije, nato pa še besedila, ki govorijo predvsem o vsakdanjem dogajanju – brez moraliziranja in negativnosti.«

Tjaša: »Snemanje albuma je bilo zame nekaj povsem novega. Ravno zaradi tega sem najprej mislila, da bo zelo naporno, vendar se je nato izkazalo za popolnoma drugačno, zelo sproščeno izkušnjo. Spomnim se recimo, da sem se ravno v času snemanja vokala prehladila in me je zato skrbelo, nato pa sem ugotovila, da je bolj raskav glas pri določenih skladbah prišel še bolje do izraza.«

Kako bi opredelili vašo glasbo, njeno sporočilnost? Odkod sicer črpate navdih?

Grga: »Glasba, sicer kombinacija indie grungea in melodičnega 'noise' roka – na skupino so vplivale predvsem grunge zasedbe s konca devetdesetih, kot so Nirvana, Pearl Jam, Smashing Pumpkins ter Alice In Chains, v sebi nosi sporočilo, da življenje prinaša polno vzponov pa tudi padcev, najpomembnejše pa je, kako zna posameznik vijugati med vsakdanjimi ovirami.«

Tjaša: »Težko je sicer odgovoriti, mislim pa, da dejansko stremiš oz. ustvarjaš po takem načinu glasbe, ki ti je blizu. Kar se tiče pevk, mi je najbolj všeč edinstvena Gwen Stefani, srce pa mi vedno zaigra tudi ob poslušanju Eddieja Vedderja, pevca skupine Pearl Jam.«

Poleg albuma ste dejavni tudi s snemanji videospotov, obeta pa se tudi obilo koncertnih nastopov.

Grga: »V lastni režiji smo posneli že dva videospota, in sicer za skladbi Bolero in Adijo, do konca leta pa pripravljamo tudi tretjega. Jeseni se bomo posvetili tudi koncertnim nastopom, tako nas lahko slišite že 26. septembra v Kolpernu na Jesenicah, nato pa tudi v Mariboru, na Bledu ter 17. oktobra v kranjskem Trainstationu. Več pa tudi na spletu: https://www.facebook.com/serpentineband. Obeta se torej vroča vijugasta glasbena jesen, polna svežih melodičnih valov.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 18. maj 2010 / 07:00

Ob jubileju novo gasilsko vozilo

Šenturška Gora - V sklopu praznovanja 20-letnice bodo v Prostovoljnem gasilskem društvu Šenturška Gora 3. julija slavnostno prevzeli novo gasilsko vozilo GVV-1, ki bo zamenjalo d...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 11. april 2019 / 13:25

Na butarici lahko tudi čipka

Ljubenske potice, pušl in kaštron iz Baške grape, koroški snop, palovške butarice, poljanska in selška butarica s čipko … V Železnikih je potekal drugi festival cvetnonedeljskih butaric.

Gorenjska / četrtek, 11. april 2019 / 13:25

Zima jim ni bila naklonjena

Na gorenjskih smučiščih so v glavnem že končali smučarsko sezono, s katero so kljub bolj pomladnim kot zimskim razmeram v letošnji zimi relativno zadovoljni.

Razvedrilo / četrtek, 11. april 2019 / 13:24

Megleni pljusk

Megla in slabo vreme nista pregnala najpogumnejših smučarjev in kolesarjev, ki so se udeležili letošnjega Plaža Splash Challengea.

Zanimivosti / četrtek, 11. april 2019 / 13:23

Ne pozabi name

V ljubljanski Kinoteki je bila premiera ganljivega filma o življenjskem svetu človeka z demenco, ki je bil posnet v Domu Petra Uzarja v Tržiču.

Nasveti / četrtek, 11. april 2019 / 13:22

Pecivo z jabolki

Ker je bila lanska sezona jabolk več kot odlična, jih imamo zagotovo še nekaj na zalogi in prav je, da jih porabimo. Da ne bo samo jabolčni zavitek ali pita, jih lahko uporabimo za pripravo različn...