Fotografija Darinke Lukanc, stanovalke v Domu Petra Uzarja v Tržiču, ki nastopa v filmu / Foto: arhiv DPU Tržič

Ne pozabi name

V ljubljanski Kinoteki je bila premiera ganljivega filma o življenjskem svetu človeka z demenco, ki je bil posnet v Domu Petra Uzarja v Tržiču.

Avtorski film Ne pozabi name je dokumentiral dan človeka z demenco, ki živi v domu za starejše občane. V Domu Petra Uzarja v Tržiču in njegovi okolici sta se v zadnjih letih na podlagi izobraževanj in celostne oskrbe stanovalcev z demenco razvila drugačno razmišljanje in drugačen odnos, ki spoštuje pravice stanovalcev in ohranja njihovo dostojanstvo. Film avtorja Sanjina Švajgerja prikazuje običajen dan v enoti Deteljica, ob tem pa razkriva mrežo odnosov, ki so se spletli med stanovalci, med stanovalci in zaposlenimi kot tudi med svojci in zaposlenimi. Kako se pogovarjati s človekom z demenco, kako ga pomiriti, pripovedujejo izpovedi ekipe, ki dela kot stalna ekipa na enoti. »Tisti, ki so film že videli, pravijo, da je zares ganljiv, avtentičen, dokumentaren in da kot prvi v Sloveniji omogoča začutiti življenje človeka z demenco. Omogoča vstop v njegovo razmišljanje, njegove spomine, po drugi strani pa vstopiti v svet ljudi, ki skrbijo za ljudi z demenco. Film v ospredje postavlja življenjski svet človeka z demenco. Ne pozabi name, četudi sem jaz pozabil nate, četudi ne vem, da si moj otrok. Ne pozabi name kot na otroke, ki trpijo, ko se jih starši ne spomnijo več in ne pozabi name, na vse ljudi, ki skrbijo za človeka z demenco,« je povzela dr. Anamarija Kejžar, v. d. direktorice Doma Petra Uzarja Tržič.

Dom Petra Uzarja Tržič ni edini dom, kjer razvijajo kakovostno in celostno oskrbo stanovalcev z demenco, je pa, kot dodaja Kejžarjeva: »Tudi sporočilo ljudem z demenco, ki živijo v domačem okolju in za tiste, ki skrbijo zanje, da tudi človek z demenco še vedno lahko ohrani dostojanstvo in svobodo gibanja. Še vedno si lahko ti ti, čeprav so določeni spomini odšli.« Ideja za film je nastala ob snemanju prikaza socialnih inovacij v socialnih zavodih pred dvema letoma. Posneti film, ki bo odražal dejansko življenje in ne bo umetno narejen, pa je bil glede na dejstvo, da so snemali v enoti demence v čisto vsakdanjem ritmu in ekipi, poseben izziv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 12. julij 2018 / 14:46

Glasovi kolesarji brez dopusta

Kranj – Čeprav so se začeli dopusti in je tudi ob večerih precej vroče, se ob torkih Glasovi cestni kolesarji redno dobivamo na »rundah« oziroma kolesarskih srečanjih. »Nas ne zmotijo niti nogometn...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

Rešitev ali boj za stranke

Očitke ustanoviteljev portala Izberem.si, da večina upravnikov stavb od izvajalcev pobira nezakonite provizije, največja gorenjska upravnika zavračata in označujeta kot del oglaševalske taktike.

Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

Zlasti pozimi potrebujejo mir

Letošnja zima je s snegom in nizkimi temperaturami otežila življenje divjadi. Čeprav so živali prilagojene tudi na nizke temperature, pa bo naravna selekcija bistveno večja kot sicer, menijo na Lovski...

Razvedrilo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

An flet’n večer in peklenska zabava

Tradicionalni marčevski koncert je v Tržiču ponovno navdušil, Dvorana tržiških olimpijcev pa je tokrat kot glavnega glasbenega gosta gostila Prifarske muzikante. Poklonili so se tudi pokojnemu Francu...

Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:04

Poudarek na razvoju prašičereje

V podjetju Meso Kamnik so prejšnji teden gostili župana Marjana Šarca. Predstavili so mu poslovanje in novo pakirno linijo, pogovarjali pa so se tudi o stavbi stare klavnice na Usnjarski, ki naj bi jo...

Nasveti / petek, 23. marec 2018 / 00:03

Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničes...