Pecivo z jabolki

Ker je bila lanska sezona jabolk več kot odlična, jih imamo zagotovo še nekaj na zalogi in prav je, da jih porabimo. Da ne bo samo jabolčni zavitek ali pita, jih lahko uporabimo za pripravo različnih peciv, saj jim jabolka dodajo tisto pravo svežino in sočnost.

Za pripravo peciva z orehi potrebujemo: 4 velika jabolka (približno 800 g), 100 g sladkorja, 140 g pšeničnega zdroba, 300 g mletih orehov, 3 dl mleka, 100 g masla, 2 jajci, 10 g instant kave, 1 pest rozin, namočenih v rumu, 1 limonino lupinico, 1 pecilni prašek.

Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih naribamo. V skodelici skupaj zmešamo pšenični zdrob, pecilni prašek, orehe, limonino lupinico in kavo. Jajca in sladkor penasto stepemo ter dodamo razmehčano maslo in dobro premešamo. Prilijemo mleko in po žlici dodajamo mešanico pšeničnega zdroba in orehov. Nazadnje vmešamo še rozine in naribana jabolka. Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 min.

Nasvet: Ohlajeno pecivo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Za pripravo čokoladnega kolača z jabolki potrebujemo: 250 g moke, 50 g temnega kakava, 5 jajc, 5 žlic olja, 150 g sladkorja, pol pecilnega praška, 4 jabolka, 150 g čvrstega jogurta, 200 g temne čokolade, 1 pest rozin.

Čokolado narežemo na majhne kocke. Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na približno centimeter velike kocke. V skodelici skupaj zmešamo presejano moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepamo v sneg. Ko je sneg že skoraj narejen, dodamo 3 žlice sladkorja in stepemo do konca. Rumenjake penasto stepemo s preostalim sladkorjem. Dodamo jogurt in olje ter premešamo. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico moke. Nato previdno vmešamo še sneg iz beljakov. Nazadnje dodamo še koščke čokolade, jabolka in rozine. Na rahlo premešamo in vlijemo v pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Biskvit je pečen, ko vanj zapičimo zobotrebec in ga čistega potegnemo iz biskvita.

Nasvet: Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača. Večji kot je pekač, daljši je čas peke in obratno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. december 2016 / 10:46

Podpore za sheme kakovosti

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis, na podlagi katerega bo kmetijskim gospodarstvom ter podjetjem in drugim pravnim osebam pokrilo stroške, ki jih im...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 11. april 2019 / 13:25

Na butarici lahko tudi čipka

Ljubenske potice, pušl in kaštron iz Baške grape, koroški snop, palovške butarice, poljanska in selška butarica s čipko … V Železnikih je potekal drugi festival cvetnonedeljskih butaric.

Gorenjska / četrtek, 11. april 2019 / 13:25

Zima jim ni bila naklonjena

Na gorenjskih smučiščih so v glavnem že končali smučarsko sezono, s katero so kljub bolj pomladnim kot zimskim razmeram v letošnji zimi relativno zadovoljni.

Razvedrilo / četrtek, 11. april 2019 / 13:24

Megleni pljusk

Megla in slabo vreme nista pregnala najpogumnejših smučarjev in kolesarjev, ki so se udeležili letošnjega Plaža Splash Challengea.

Zanimivosti / četrtek, 11. april 2019 / 13:23

Ne pozabi name

V ljubljanski Kinoteki je bila premiera ganljivega filma o življenjskem svetu človeka z demenco, ki je bil posnet v Domu Petra Uzarja v Tržiču.

Nasveti / četrtek, 11. april 2019 / 13:22

Pecivo z jabolki

Ker je bila lanska sezona jabolk več kot odlična, jih imamo zagotovo še nekaj na zalogi in prav je, da jih porabimo. Da ne bo samo jabolčni zavitek ali pita, jih lahko uporabimo za pripravo različn...