Pecivo z jabolki

Ker je bila lanska sezona jabolk več kot odlična, jih imamo zagotovo še nekaj na zalogi in prav je, da jih porabimo. Da ne bo samo jabolčni zavitek ali pita, jih lahko uporabimo za pripravo različnih peciv, saj jim jabolka dodajo tisto pravo svežino in sočnost.

Za pripravo peciva z orehi potrebujemo: 4 velika jabolka (približno 800 g), 100 g sladkorja, 140 g pšeničnega zdroba, 300 g mletih orehov, 3 dl mleka, 100 g masla, 2 jajci, 10 g instant kave, 1 pest rozin, namočenih v rumu, 1 limonino lupinico, 1 pecilni prašek.

Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih naribamo. V skodelici skupaj zmešamo pšenični zdrob, pecilni prašek, orehe, limonino lupinico in kavo. Jajca in sladkor penasto stepemo ter dodamo razmehčano maslo in dobro premešamo. Prilijemo mleko in po žlici dodajamo mešanico pšeničnega zdroba in orehov. Nazadnje vmešamo še rozine in naribana jabolka. Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 min.

Nasvet: Ohlajeno pecivo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Za pripravo čokoladnega kolača z jabolki potrebujemo: 250 g moke, 50 g temnega kakava, 5 jajc, 5 žlic olja, 150 g sladkorja, pol pecilnega praška, 4 jabolka, 150 g čvrstega jogurta, 200 g temne čokolade, 1 pest rozin.

Čokolado narežemo na majhne kocke. Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na približno centimeter velike kocke. V skodelici skupaj zmešamo presejano moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepamo v sneg. Ko je sneg že skoraj narejen, dodamo 3 žlice sladkorja in stepemo do konca. Rumenjake penasto stepemo s preostalim sladkorjem. Dodamo jogurt in olje ter premešamo. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico moke. Nato previdno vmešamo še sneg iz beljakov. Nazadnje dodamo še koščke čokolade, jabolka in rozine. Na rahlo premešamo in vlijemo v pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Biskvit je pečen, ko vanj zapičimo zobotrebec in ga čistega potegnemo iz biskvita.

Nasvet: Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača. Večji kot je pekač, daljši je čas peke in obratno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 7. junij 2015 / 12:33

Tatu zaklenil v cerkev

Adergas – Velesovski župnik Slavko Kalan se je v zadnjih dneh proti svoji volji znašel v središču medijske pozornosti, ker je v torek v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja v Adergasu preprečil k...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 8. april 2013 / 07:00

Kondič namesto Brkiča

Potem ko so nogometaši Triglava v nedeljo doma visoko izgubili proti Olimpiji, je trener Siniša Brkič dal odstopno izjavo, v torek pa jo je upravni odbor kluba sprejel.

Kronika / ponedeljek, 8. april 2013 / 07:00

V Savi Dolinki našli moško truplo

Policisti prosijo za pomoč pri ugotavljanju identitete mrtvega moškega.

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. april 2013 / 07:00

Zaščitili čebele v Kamniški Bistrici

Kamnik - Kamniški svetniki so sprejeli odlok o zavarovanju območja plemenilne postaje čebel Josipa Verbiča v Kamniški Bistrici, za katero skrbijo člani Čebelarskega društva Kamni...

Zanimivosti / ponedeljek, 8. april 2013 / 07:00

Ekar častni predsednik planinskega društva

Kranj - Planinsko društvo Kranj, ki je tretje najštevilnejše planinsko društvo v Sloveniji, je s sklepom občnega zbora nekdanjemu predsedniku Francu Ekarju za 39 let uspešnega de...

Preddvor / ponedeljek, 8. april 2013 / 07:00

Kodeksa ne potrebujejo

Preddvor - Skupnost občin Slovenije je občinam članicam v obravnavo (in podpis) ponudila kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni. Občinski svetniki v Preddvoru...