Pecivo z jabolki

Ker je bila lanska sezona jabolk več kot odlična, jih imamo zagotovo še nekaj na zalogi in prav je, da jih porabimo. Da ne bo samo jabolčni zavitek ali pita, jih lahko uporabimo za pripravo različnih peciv, saj jim jabolka dodajo tisto pravo svežino in sočnost.

Za pripravo peciva z orehi potrebujemo: 4 velika jabolka (približno 800 g), 100 g sladkorja, 140 g pšeničnega zdroba, 300 g mletih orehov, 3 dl mleka, 100 g masla, 2 jajci, 10 g instant kave, 1 pest rozin, namočenih v rumu, 1 limonino lupinico, 1 pecilni prašek.

Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih naribamo. V skodelici skupaj zmešamo pšenični zdrob, pecilni prašek, orehe, limonino lupinico in kavo. Jajca in sladkor penasto stepemo ter dodamo razmehčano maslo in dobro premešamo. Prilijemo mleko in po žlici dodajamo mešanico pšeničnega zdroba in orehov. Nazadnje vmešamo še rozine in naribana jabolka. Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 min.

Nasvet: Ohlajeno pecivo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Za pripravo čokoladnega kolača z jabolki potrebujemo: 250 g moke, 50 g temnega kakava, 5 jajc, 5 žlic olja, 150 g sladkorja, pol pecilnega praška, 4 jabolka, 150 g čvrstega jogurta, 200 g temne čokolade, 1 pest rozin.

Čokolado narežemo na majhne kocke. Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na približno centimeter velike kocke. V skodelici skupaj zmešamo presejano moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepamo v sneg. Ko je sneg že skoraj narejen, dodamo 3 žlice sladkorja in stepemo do konca. Rumenjake penasto stepemo s preostalim sladkorjem. Dodamo jogurt in olje ter premešamo. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico moke. Nato previdno vmešamo še sneg iz beljakov. Nazadnje dodamo še koščke čokolade, jabolka in rozine. Na rahlo premešamo in vlijemo v pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Biskvit je pečen, ko vanj zapičimo zobotrebec in ga čistega potegnemo iz biskvita.

Nasvet: Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača. Večji kot je pekač, daljši je čas peke in obratno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 24. april 2011 / 07:00

Limone rastejo kar v garaži

Prebačevo - V garaži stanovanjske hiše na Prebačevem smo pred dnevi presenečeno ugledali približno tri metre visoko limono. Kot je pojasnil njen ponosni lastnik Jože Zupan

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:39

Učenje skozi igro in raziskovanje

Središče za naravno učenje Samorog v Sori pri Medvodah obiskujejo predšolski otroci in tudi štirje prvošolčki. Postali so otroci, uradno šolani na domu, v vsakdanu pa vztrajni gozdni potepini in ustva...

Razvedrilo / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:39

Štirje letni časi

Biotehniški center Naklo je gostil že tradicionalni cvetlični dogodek z naslovom Trendi v Floristiki 2017. Štirje letni časi, ujeti v cvetje, cvetlične vile, šopki, pogrinjki, dekoracije, poroka in še...

Kronika / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:38

Nevarne mokre ceste

Kranj – Te dni, ko se vreme spreminja, ceste pa so mokre in ponekod tudi zasnežene, gorenjski policisti opozarjajo še na posebno previdnost. Tako so med tednom obravnavali dve prometni nesreči, ko...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:38

Upravitelj priznal večino terjatev

Stečajni upravitelj družbe Triglav konfekcija je priznal 633 tisoč evrov od skupno 665 tisoč evrov prijavljenih terjatev. Polovica priznanih terjatev je prednostnih, zajemajo pa predvsem odpravnine de...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:38

Prikaz obrezovanja sadnega drevja

Kranj – Kmetijska svetovalna služba bo pripravila v torek, 7. marca, dve predstavitvi obrezovanja in oskrbe sadnega drevja v travniškem sadovnjaku – ob 10. uri pri Damjanu Vestru na Bledu (nasproti...