Pecivo z jabolki

Ker je bila lanska sezona jabolk več kot odlična, jih imamo zagotovo še nekaj na zalogi in prav je, da jih porabimo. Da ne bo samo jabolčni zavitek ali pita, jih lahko uporabimo za pripravo različnih peciv, saj jim jabolka dodajo tisto pravo svežino in sočnost.

Za pripravo peciva z orehi potrebujemo: 4 velika jabolka (približno 800 g), 100 g sladkorja, 140 g pšeničnega zdroba, 300 g mletih orehov, 3 dl mleka, 100 g masla, 2 jajci, 10 g instant kave, 1 pest rozin, namočenih v rumu, 1 limonino lupinico, 1 pecilni prašek.

Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih naribamo. V skodelici skupaj zmešamo pšenični zdrob, pecilni prašek, orehe, limonino lupinico in kavo. Jajca in sladkor penasto stepemo ter dodamo razmehčano maslo in dobro premešamo. Prilijemo mleko in po žlici dodajamo mešanico pšeničnega zdroba in orehov. Nazadnje vmešamo še rozine in naribana jabolka. Maso vlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 min.

Nasvet: Ohlajeno pecivo prelijemo s čokoladnim prelivom.

Za pripravo čokoladnega kolača z jabolki potrebujemo: 250 g moke, 50 g temnega kakava, 5 jajc, 5 žlic olja, 150 g sladkorja, pol pecilnega praška, 4 jabolka, 150 g čvrstega jogurta, 200 g temne čokolade, 1 pest rozin.

Čokolado narežemo na majhne kocke. Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na približno centimeter velike kocke. V skodelici skupaj zmešamo presejano moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepamo v sneg. Ko je sneg že skoraj narejen, dodamo 3 žlice sladkorja in stepemo do konca. Rumenjake penasto stepemo s preostalim sladkorjem. Dodamo jogurt in olje ter premešamo. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico moke. Nato previdno vmešamo še sneg iz beljakov. Nazadnje dodamo še koščke čokolade, jabolka in rozine. Na rahlo premešamo in vlijemo v pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Biskvit je pečen, ko vanj zapičimo zobotrebec in ga čistega potegnemo iz biskvita.

Nasvet: Čas peke biskvita je odvisen od velikosti pekača. Večji kot je pekač, daljši je čas peke in obratno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 19. december 2006 / 06:00

Male decembrske laži

Iz megle neutrudno pršijo drobne kapljice in delajo siv dan še bolj siv. Prav lahko bi izbrala nekaj malega tečnobe in vreme bi bilo krivo za moje počutje. Ali pa luna, država, Romi, kdo...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 28. december 2012 / 07:00

Ustvarjalci žirovskega letnika 1952

To pot smo Snovanja zasnovali nekoliko drugače. Predstavljamo neformalno kulturno skupino Forum 52. Njenih osem pripadnikov se je rodilo leta 1952 na gorenjskem jugu, 60 let pozneje ugotavljamo, da ne...

Zanimivosti / petek, 28. december 2012 / 07:00

Prinašajo dobro voljo in odganjajo zle duhove

Kranj - V dneh od svetega Štefana do novega leta je čas tudi za kolednike, po zaslugi Kranjskih furmanov smo njihove pesmi in dobre volje deležni tudi v Kranju in okolici. F...

Šport / petek, 28. december 2012 / 07:00

Triestina je bila najboljša

Kranj - V organizaciji AVK Triglav in VD Kamnik je v kranjskem olimpijskem bazenu potekal šesti mednarodni božično–novoletni vaterpolski turnir za letnik 1999 in mlajše. Vse tekm...

GG Plus / petek, 28. december 2012 / 07:00

Veliko naredila, a komaj opazna

Slovaropisko Milko Bokal je življenjska pot vodila iz Žirov v Ljubljano, umirila se je v Srednji vasi pri Polhovem Gradcu. Svojo poklicno pot je preživela v znanstveni ustanovi dolgega imena: Inštitut...

Zanimivosti / petek, 28. december 2012 / 07:00

Za praznike priboljški

Ob Tednu Karitas konec novembra so v župnijskih Karitas v Medvodah zbirali hrano za ljudi v stiski, a tokrat predvsem priboljške, s katerimi jim bodo polepšali prihajajoče praznike.