Jogurtova krema s prelivom iz robidnic

Sladke, sočne robide so poletne dobrote, ki v zdravilnih lastnostih ne zaostajajo za drugimi sadeži. Bogate z minerali, antioksidanti in vitamini krepijo imunski sistem, pomagajo pri težavah z venami, krčnimi žilami, lajšajo vnetje sluznic, pomagajo pri živčnosti, se bojujejo proti stresu … Skratka dovolj razlogov, da si jih privoščimo.

Za pripravo jogurtove kreme potrebujemo: 3 lončke jogurta, 250 g smetane, 50–100 g sladkorja, 4 liste želatine.

Želatino namočimo v hladni vodi za 5 minut. Počasi segrejemo 1 lonček jogurta ter dodamo ožeto želatino. Mešamo toliko časa, da se želatina povsem raztopi. Zmes ohladimo in vmes večkrat premešamo, da se povsem ne strdi. Preostala dva jogurta zmešamo s sladkorjem. Smetano stepemo. Skupaj zmešamo jogurt z želatino, jogurt s sladkorjem ter stepemo smetano. Kremo nadevamo v kozarce ter prelijemo s prelivom iz robidnic.

Nasvet: Za kreme vedno uporabim rastlinsko smetano, saj se lepo stopi in ohrani čvrstost več dni. Količino sladkorja prilagodimo okusu.

Za pripravo preliva iz robidnic potrebujemo: 1 skodelico robidnic (približno 250 g), 3 žlice želirnega sladkorja.

Robidnice stresemo v kozico in počasi segrejemo. Rahlo naj vrejo približno 15 minut. Dodamo želirni sladkor ter kuhamo še 5 minut. Preliv pustimo stati 10 minut, da se malo strdi, ter ga nato prelijemo čez jogurtovo kremo.

Nasvet: Namesto želirnega sladkorja lahko uporabimo tudi navadni sladkor, ki mu dodamo žlico želirnega sredstva za marmelade. Kot želirno sredstvo lahko uporabimo tudi 3 liste želatine, ki jih predhodno namočimo v hladni vodi. Nič ne bo narobe, če ne uporabimo želirnega sredstva, le preliv bo bolj tekoč. Tudi tukaj prilagodimo količino sladkorja okusu in kislosti robidnic.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / sreda, 3. september 2008 / 07:00

Odprto pismo županu občine Naklo

Spoštovani župan Občine Naklo g. Ivan Štular, na problematiko v zvezi z nogometnim igriščem v Naklem Vas opozarjamo že lepo število let, rešitev se vleče že več kot desetletje. Naj spomnimo, da j...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Srečanje sosedov na sedlu Rožca

Rožca - V soboto so se na sedlu Rožca, 1587 metrov visoko na meji med Slovenijo in Avstrijo, znova srečali prijatelji z obeh strani meje. Okrog štirideset se jih je povzpelo na s...

Slovenija / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Janezova kapelica pod Kofcami

Zgrajena je bila pred dobrimi osemdesetimi leti, v njej pa so bile do začetka septembra redne nedeljske maše.

Zanimivosti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Največ planincev v trinajstih letih

Ratitovec - Planinsko društvo za Selško dolino Železniki je pred kratkim priredilo tradicionalni, že 33. pohod na Ratitovec, ki se ga je udeležilo največ planincev v zadnjih trin...

Nasveti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Gobe

Prav gotovo je, da je človek nabiral gobe za prehrano že v pradavnini. V kitajski civilizaciji in kulturi so gobe, po nekaterih ocenah, imele pomembno vlogo že pred več kot 7000 leti. Glavna kuli...

Nasveti / četrtek, 17. september 2009 / 07:00

Zelena odvaja strupe

Zelena je močno aromatična vrtnina izvrstnega okusa, ki jo vse bolj cenimo tudi zaradi zdravilnih odlik. Vsi njeni deli, najsi imamo v mislih gomolj, steblo, liste ali semena, močno spodbujajo odvajan...