Gobe

Prav gotovo je, da je človek nabiral gobe za prehrano že v pradavnini. V kitajski civilizaciji in kulturi so gobe, po nekaterih ocenah, imele pomembno vlogo že pred več kot 7000 leti. Glavna kulinarična vrednost gob je v njihovem odličnem okusu, saj imajo vse mogoče vonje in okuse: po cimetu, sadju, orehih, moki, česnu ... Gobe moramo šteti predvsem kot začimbe, da z njimi izboljšamo okus različnim jedem. Zato jih dodajamo v zmernih količinah. Na splošno jih ne smemo uživati prepogosto ali v prevelikih količinah, saj so težko prebavljiva hrana in jih želodec ne more predelati po več ur ali celo ves dan. Potrebno pa je tudi opozoriti, da gob nikoli ne pogrevamo, saj s pregrevanjem lahko povzročimo izločanje strupenih snovi iz gob, ki so lahko zdravju škodljive, in nemalokrat se zgodi, da se ljudje zastrupijo z užitnimi gobami le zato, ker so gobovo jed pogreli.

Z gobami in parmezanom obloženi kruhki

Za 3 osebe potrebujemo: 40 dag poljubnih svežih gob, 1 čebulo, 3 žlice masla, 6 rezin črnega kruha, 3 žlice nastrganega parmezana, svež sesekljan peteršilj, sol in sveže mlet poper.

Na raztopljenem maslu posteklenite na tanke lističe narezano čebulo. Dodajte očiščene in narezane gobe, posodo pokrijte in dušite 15 minut. Začinite s sesekljanim peteršiljem, soljo in poprom ter z gobami obložite rezine kruha. Vsako rezino kruha posujte še z nastrganim parmezanom, položite kruhke na pekač in jih v na 200 stopinj Celzija ogreti pečici pecite toliko časa, da se sir stopi.

Porova juha z gobami

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag pora, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, malo sesekljanega peteršilja, 20 dag poljubnih svežih gob, sol in sveže mlet poper.

Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por ter na kocke narezan očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se por in krompir zmehčata. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite in potresite z očiščenimi in dobro prepraženimi gobami ter sesekljanim peteršiljem in takoj postrezite.

 

Krompirjeva omleta z gobami

Za 2 osebi potrebujemo: 25 dag kuhanega krompirja, 5 dag slanine, 1 čebulo, 10 dag poljubnih svežih gob, 3 jajca, 1 dl mleka, sol in 1 žlico sesekljanega peteršilja.

V ponvi pražite na kocke narezano slanino in na trakove narezano čebulo. Ko čebula oveni, dodajte očiščene in narezane gobe ter na kocke narezan krompir. Vse skupaj rjavo zapecite. Jajca razžvrkljajte, dodajte mleko, sol in sesekljan peteršilj. Jajčno zmes prelijte prek krompirja, pokrijte s pokrovko in na majhnem ognju pražite še toliko časa, da jajca zakrknejo. Tako pripravljeno omleto zvrnite na krožnik in postrezite.

 

Piščanec z gobami

Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca (1,5 kg), malo moke, 2 čebuli, 40 dag poljubnih svežih gob, 3 žlice olja koruznih kalčkov, 1 dl belega vina, 2 strta stroka česna, 1 dl vode ali kokošje juhe, 1 dl sladke smetane, 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Piščanca razkosajte na osem delov, ga solite in popoprajte ter povaljajte v moki. Kose piščanca z vseh strani popecite na olju koruznih kalčkov. Preložite ga na krožnik in na preostalem olju prepražite sesekljani čebuli. Dodajte očiščene in na lističe narezane gobe, malo popražite, zalijte z belim vinom in vodo ter začinite s česnom. V nastali omaki kose piščanca dušite še 30 minut. Kose piščanca porazdelite po krožnikih. Omaki prilijte še smetano, jo posujte s sesekljanim peteršiljem in dobro prevrite, da se malo zgosti. Omako prelijte prek piščanca in postrezite.

 

Ribji file z gobami in hrenom

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag poljubnih ribjih filejev (brancina, škarpene, lista,…), sveže stisnjen sok polovice limone, 3 žlice ostre moke, 5 dag masla, 30 dag poljubnih svežih gob, 5 žlic kisle smetane, 1 žlička nastrganega hrena, 1 žlico narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

Ribje fileje očistite, solite, popoprajte in jih pokapajte z limonovim sokom. Povaljajte jih v moki in jih z obeh strani specite na vročem maslu. Preložite jih na ogret krožnik in postavite na toplo. Na preostalem maslu prepražite očiščene in narezane gobe, dodajte kislo smetano, hren in zavrite ter tako pripravljeno omako prelijte preko ribjih filejev, jih posujte z drobnjakom in postrezite.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 28. oktober 2011 / 07:00

Oderuško drage roke alternativnega zdravilca

Gorenjski kriminalisti zaradi oderuštva ovadili alternativnega zdravilca iz Bistrice pri Tržiču, ki zavrača obtožbe.

Objavljeno na isti dan


Žiri / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Pozornost dediščini čipk

Klekljarsko društvo Cvetke Žiri, ki praznuje pet let delovanja, je v petek odprlo tretje slovenske klekljarske dneve.

Šport / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Košarkaricam Triglava ni uspelo

Kranj - V finalu 1. SKL bomo videli pričakovan dvoboj za naslov državnih prvakinj. Pomerile se bodo košarkarice kranjskogorskega HIT-a in celjskega Merkurja. Gorenjke so se v fin...

Nasveti / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Kura na opravku

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Gospodarstvo / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Kako občina deli pomoč kmetom

Bralec iz občine Škofja Loka nam je sporočil, da občina na nenavaden način deli pomoč kmetom.

Gospodarstvo / sreda, 29. april 2009 / 07:00

Ječmenov listni ožig

Ljubljana – Iz Kmetijskega inštituta Slovenije sporočajo, da je ozimni ječmen v fazi kolenčenja. Opazne so precejšnje razlike v zdravstvenem stanju posevkov. V nekaterih se pojav...